Foto: (Faksimile The Kørra Foundation)

Monika (23) ble gjengvoldtatt

- Jeg var redd for at folk ville se meg som skitten resten av livet.

Publisert

(SIDE2): Den 5. desember 2009 skulle vise seg å bli en skjebnesvanger dag for Monika Kørra, en ung og lovende løper. En hendelse ville forandre livet til den da 20 år gamle jenta, som hadde reist fra Norge til Dallas for å studere ved Southern Metodist University.

Som et avbrekk fra eksamensoppkjøringen bestemte Monika, som hadde kommet til USA på et idrettsstipend, og en venninne seg for å stikke innom en fest.

Omkring halv to om natten forlater de to festen, men på vei bort til bilen som skal ta de to studentene trygt hjem skjer det noe uventet.

- Troen på at jeg skulle overleve
En sort SUV stopper opp foran dem.

Mennene i bilen sier noe til Monika, men da hun spør dem om hva de sier kommer en av dem ut av bilen, og griper henne bakfra og setter et våpen mot hodet hennes. Hun blir dratt inn i bilen og ser den kjøre av gårde mens hennes venninne blir stående alene igjen på fortauet.

Etter en omkring 20 minutter stopper bilen. De tre gjerningsmennene river av den unge jenta alle smykkene, før de begynner å voldta henne. En etter en. To om gangen. Tre om gangen.

- Det er utrolig hvor mange tanker man kan rekke å tenke på kort tid. I hodet foregikk en indre diskusjon. Mellom den iskalde som tviholdt på troen på at jeg skulle overleve, og den livredde som friket ut, tenkte jeg er jo så ung, jeg ikke har fått sagt ha det, skal Monika ha uttalt ifølge KK.

- Jeg var vettskremt
Men Monika overlever. Etter at de spansktalende gjerningsmennene får vite at hun ikke er fra USA, slipper de henne løs og ber henne løpe. Og det gjør Monika.

Hun har derimot problemer med å holde seg på bena. Hun faller om, reiser seg. Faller om. Reiser seg. Hun stopper flere biler, men er for redd for å stole på de ukjente sjåførene.

Omsider blir hun funnet sterkt medtatt av politiet, som har blitt varslet av Monikas venninne. Den norske studenten blir tatt med til et sykehus, og senere gjenforent med sin venninne.

- Det var så mange følelser. Jeg var sjokkert, jeg var redd, jeg var vettskremt. Jeg var redd for at folk ville se på meg som skittent for resten av livet. Men jeg innså at det ikke var min feil, og jeg lovet meg selv at jeg aldri skulle skylde på meg selv, sier Monika i en video som er laget i forbindelse med en dramatisering av hendelsen.

SE VIDEOEN HER:(Artikkelen fortsetter under filmen)

- Jeg sto ansikt til ansikt med ondskap
Til tross for det den grusomme opplevelsen er Monika på et tidlig tidspunkt berett på at hun må kjempe. Kjempe for å ta kontrollen tilbake. Den kontrollen hun mistet den skjebnesvangre desembernatten i 2009.

Veien skulle imidlertid vise seg å bli lang. Mareritt og redsel preger hverdagen hennes, men løpingen og en detaljert dagbokføring gjør at hun sakte men sikkert arbeider seg ut av traumet.

Monika hjelper også politiet med å identifisere gjerningsmennene, Luis Zuniga, Alfonso Zuniga og Arturo Arevalo, som blir stilt for retten.

Fakta om voldtekt
I alt 4 700 seksuallovbrudd ble anmeldt i Norge i 2012. Dermed fortsetter trenden som har vært etter 2005, med årlige økninger i den anmeldte seksualkriminaliteten. De nesten 1 120 anmeldte voldtektene i 2012 var noe flere enn året før, og det høyeste antallet som er registrert.Det ble anmeldt noen færre voldtektsforsøk i 2012 enn i 2011, men de 104 tilfellene i 2012 er tilnærmet samme antall som gjennomsnittet i de foregående 18 årene.De 874 anmeldte tilfellene av seksuell omgang med barn er like mange som i 2011.Kilde: SSB

Da man normalt skjuler identiteten til voldtektsoffer møter Monika i retten under navnet, Jessica Watkins. Rettssaken blir som terapi for den norske jenta, og hun kan med glede være vitne til at de tre mennene blir dømt - to til livstid, og en til 25 år i fengsel.

- Jeg vil aldri angre på at jeg fulgte drømmen min og flyttet til Dallas for å løpe. Jeg sto ansikt til ansikt med ondskap, men jeg stirret den i senk, skal Monika ha uttalt i april i år, ifølge Dallas News.

Vil gi ut bok med overgriperen
Flere enn 1800 blir voldtatt i USA daglig, og nå ønsker Monika å hjelpe andre voldtektsoffer. Det er også derfor hun bestemte seg for å ikke forbli anonym.

Foruten å holde foredrag om voldtekt ønsker Monika og gi andre, som har opplevd det samme, styrke og hun planlegger å gi ut boken Breaking The Silence med Luis Fernando Zuniga, en av overgriperne.

Den nå 23 år gamle jenta har også opprettet stiftelse, The Monika Kørra Foundation og bor fortsatt i USA, til tross for at hun nå har fullført sine studier, for å arbeide med bokprosjektet.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!