Mia blir innesperret av NRK i åtte dager

- Da det traff meg, traff det hardt, sier Mia Valentina (24).

Publisert

(SIDE2): Hun er en av åtte personer som har latt seg bli sperret inn i åtte dager i en slags bunkers, hvor hun skal bo og leve i et fiktivt diktatur, i NRKs nye satsing «Diktaturet».

- Hvorfor jeg ble med? Det er egentlig et godt spørsmål, sier Mia Valentina Bergskaug Zapata til Side2.

- Det var egentlig sånn at jeg ble presentert for dette etter at noen hadde sett bloggen jeg har sammen med Alex. (Alexandra Joner red.anm). Jeg har aldri vært med på noe sånt før og det virket spennende. Også er dette et realitykonsept med litt dybde, så da tenkte jeg hvorfor ikke?

«Diktaturet» er basert på det svenske konseptet «Diktatorn», og er P3s bidrag til NRKS valgsatsing. Programleder er Leo Ajkic og serien skal sendes på NRK 1.

Fratas alle rettigheter

MIa Valentina er en av åtte deltakere i NRKs nye realitykonsept som  har premiere om kort tid.
MIa Valentina er en av åtte deltakere i NRKs nye realitykonsept som  har premiere om kort tid. Foto: Joakim Kleven

Mia er profesjonell danser, koreograf og blogger, og altså en av dem som sa ja til det nye realitykonseptet. De åtte deltakerne blir sperret inne i et fiktivt diktatur. De blir fratatt alle rettigheter og goder. De har portforbud, ingen kontakt med omverdenen og rapporteringsplikt. Deltakerne har også lange daglige arbeidsoppgaver, som kan bestå av å sortere binders.

Serien er et sosialt eksperiment hvor formålet er å få norsk ungdom til å sette pris på stemmeretten sin, og bruke den i årets kommunevalg, heter det ifølge NRK.

- Målet er å motivere mennesker til å benytte seg av stemmeretten sin. Det er mange som ikke gjør det, og det er synd. Man tror det ikke betyr noe, men det betyr mer enn mange tror, sier Mia.

Screen9na04

I en teaser fra programmet kan man se Mia ligge på en madrass midt på gulvet i et strippet rom. Hun fryser og drømmer rart. Deltakerne har vært gjennom tester på forhånd, for å vite at de takler den psykiske påkjenningen. Mia derimot synes det er vanskelig å si hva hun synes var tøffest med konseptet.

- Det ble i hvert fall en øyeåpner for meg. Jeg har aldri vært i en slik situasjon før, og da det traff meg, så traff det hardt. Det å leve i et diktatur eller å generelt ha det vanskelig er en realitet for veldig mange mennesker rundt i verden, vi som bor her i Norge har det ekstremt bra. Man tenker kanskje ikke så mye på det ellers i hverdagen, fordi man lever i sin egen boble.

Foto: (NRK)

Hva mener du med at det traff deg hardt?

- Det finner dere ut av, sier Mia, og understreker at hun lærte mye av å være deltaker.

- Det var en tanktevekkende og reflekterende prosess. Det var både fint og sunt.

Foto: NRK

Allerede før sendestart har det kommet inn reaksjoner på NRKs nettsider rundt konseptet. Også mentoren i utviklingen av serien, Åse Marie Bendiksen, har overfor TV-kanalen kalt dette det drøyeste realitykonseptet hun har vært med om.

Mia tror programmet vil få ytterligere reaksjoner når det kommer på lufta.

- Jeg merket at jeg ble ganske preget over hele oppholdet. Da jeg kom ut var jeg gråtkvalt over å se lys og høre mammas stemme. Vi ble stilt overfor noen spesielle utfordringer og det kommer sikkert til å vekke sterke reaksjoner. Vi bor i et ganske så uskyldig land, og så fort man stepper ut av komfortsonen så reageres det.

Premien i realitykonseptet er en reise til en verdi av 100.000 kroner. Men ingen av deltakerne vet hvordan de vinner.

«Diktaturet» har premiere på NRK1 24.august.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!