VIKTIG BUDSKAP: Tom Hugo i Keiino fortrengte legningen sin i mange år. Nå snakker han ut.
VIKTIG BUDSKAP: Tom Hugo i Keiino fortrengte legningen sin i mange år. Nå snakker han ut. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix

MGP-vinneren

Tom Hugo fra Keiino trodde aldri han ville gifte seg med en mann: - Kjente jeg skammet meg

I 27 år fortrengte Tom Hugo at han var homofil. Da han møtte sin kommende ektemann Alex Olsson, falt brikkene på plass.

Publisert Oppdatert

Keiino, bestående av Fred Buljo (31), Alexandra Rotan (22) og Tom Hugo (40) var klare forhåndsfavoritter før lørdagens Melodi Grand Prix-finale i Oslo Spektrum, og stakk av med seieren i den svært populære musikkonkurransen.

Til Her og Nå forteller sistnevnte at låten «Spirit in the Sky» har en helt spesiell betydning. Låten er nemlig inspirert av historiske kamper for likeverd, på tvers av etnisitet, kjønn og legning.

– Som homofil fra Sørlandet, har jeg alltid følt på at jeg ikke er helt som alle andre. Den følelsen husker jeg igjen helt tilbake fra barneskolen. Jeg kjente mye på den indre skammen over at jeg likte gutter og fortrengte den delen av meg, forteller 40-åringen til Her og Nå.

MUSIKK MED MENING: Alexandra Rotan, Fred Buljo og Tom Hugo fremførte sangen «Spirit in the Sky» i lørdagens Melodi Grand Prix-finale.
MUSIKK MED MENING: Alexandra Rotan, Fred Buljo og Tom Hugo fremførte sangen «Spirit in the Sky» i lørdagens Melodi Grand Prix-finale. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Kom ut av skapet som 27-åring

Tom Hugo forteller at han i tenårene visste at han hadde følelser for gutter, men kristiansanderen hadde likevel jentekjæreste helt frem til slutten 20-årene.

Det tok ham lang tid å akseptere legningen sin, og han kom derfor ikke ut av skapet før han var 27 år gammel. Sangeren forteller at møtet med hans nåværende ektemann Alexander Olsson ble avgjørende.

– Jeg hadde aldri sett for meg at jeg skulle bli sammen med, og i hvert fall ikke gifte meg med, en mann. Men i 2008 møtte jeg mannen i mitt liv. Alle bitene falt på plass da jeg møtte Alex. Det var kjærlighet ved første blikk. Barrierene jeg selv hadde satt opp, falt, forteller Tom Hugo, som på det tidspunktet så vidt hadde betrodd sine nærmeste kamerater at han foretrakk gutter fremfor jenter.

ÅRETS DELTAKERE: F.v.: Kim Ofstad, Mirjam Johanne Omdahl og Jonny Sjo i D'Sound, Chris Medina, Hank von Hell, Ingrid Berg Mehus, Erlend Bratland, Carina Dahl, Kjetil Mørland, Tom Hugo, Alexandra Rotan og Fred Buljo i Keiino, Adrian Jørgensen og Anna-Lisa Kumoji.
ÅRETS DELTAKERE: F.v.: Kim Ofstad, Mirjam Johanne Omdahl og Jonny Sjo i D'Sound, Chris Medina, Hank von Hell, Ingrid Berg Mehus, Erlend Bratland, Carina Dahl, Kjetil Mørland, Tom Hugo, Alexandra Rotan og Fred Buljo i Keiino, Adrian Jørgensen og Anna-Lisa Kumoji. Foto: Morten Bendiksen / Her og Nå

- Fantastisk befrielse

Det å kunne snakke åpent om hvem han er, har vært skjellsettende, forklarer popartisten, som har deltatt i den norske MGP-finalen to ganger tidligere.

– Det var en fantastisk befrielse, og jeg følte meg 1000 kilo lettere da jeg endelig våget å være meg selv. For meg har det vært en indre kamp. Mine foreldre hadde fullstendig godtatt det om jeg hadde kommet ut tidligere, men det var meg selv det sto på. «Det var jo ikke sånn her jeg skulle være», erindrer Tom Hugo.

– Er det noe jeg ønsker i dag, så er det å være synlig som den jeg er. Jeg har brukt mye av livet mitt på å fortrenge hvem jeg er, og det har ødelagt veldig mye for meg.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!