Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB Scanpix)

Mette-Marits nærmeste krets

Kronprinsessen omgir seg med et nettverk av svært nære venner i inn- og utland. Se dem her!

Publisert

(SIDE2): Kronprinsfamilien har et bredt nettverk og holder kretsen med gode venner tett til brystet. Det er viktig for dem å ha en vennegjeng de kan stole hundre prosent på, og som ikke slarver til pressen i tide og utide.

Kronprinsesse Mette-Marit (39) har bygd seg opp et ganske bredt, men tett, nettverk de siste årene både i inn- og utland. Her er noen av hennes alle nærmeste:

Arbeidsnettverk og mentorer:

Personlig rådgiver Ole Edvard Wold-Reitan (47)
Han var leder for kronprinsparet fond som ble opprettet da Haakon og Mette-Marit giftet seg i 2001. Wold-Reitan er far til de mye omtalte indiske surrogatibarna kronprinsessen hjalp i fjor høst. Han har vært en nær venn av særlig Mette-Marit i mange år, og har vært med henne på offisielle oppdrag fra tid til annen. De to studerte også ledelse sammen med BI.

Wold-Reitan fikk ny jobb som kronprinsessens personlige rådgiver rett over nyttår.

TV-personlighet og UNAIDS-ambassadør, James Chau (35)
Britiske James, med foreldre fra Hong Kong og Indonesia, har et hjertelig og varmt forhold til kronprinsessen. De to ble gode venner i forbindelse med sitt felles sterke engasjement for UNAIDS, og har møttes i ulike deler av verden når store samlinger er arrangert for og med ungdom.

Foto: Camilla Flaatten

James er en berømt TV-personlighet i Kina, og jobber for den engelske TV-kanalen CCTV-9. Han var den som i fjor intervjuet Mette-Marit om hvordan hun snakker om sex og beskyttelse med barna sine. Saken fikk mye omtale i både inn- og utland. James er i likhet med Mette-Marit en aktiv tvitrer, og de to kommuniserer der om stort og smått på den sosiale mikrobloggen.

Biskop og åndelig veileder Gunnar Stålsett (77)
Kronprinsparet hadde lange samtaler med biskopen før bryllupet, og de utviklet et varmt vennskap til ham. Den tidligere Oslo-biskopen holdt en uforglemmelig tale til kronprinsparet da han viet dem 25. august 2001.

- I dag står du sterkere rustet til å møte alle som bærer på smerte for sine liv. Du har gitt morskjærlighet et ømt og viljesterkt ansikt. Som alenemor har du vist vei for andre, slik du har vernet om ditt barn, sa Stålsett under vielsen i Oslo Domkirke.

Siden den gang har han vært en svært viktig person for Mette-Marit, og hun har søkt til ham for åndelig veiledning og gode, nære samtaler i årenes løp. Stålsett og kona Unn er faste gjester i kronprinsessens bursdag. Kronprinsparet er også nære venner av Stålsetts sønn, Sturla, som er generalsekretær i Bysmisjonen hvor Mette-Marit er aktiv styremedlem.

Meditasjonsguru og spirituell veileder, Sharon «Myoshin» Kelly (57)
Det skapte store overskrifter da Side2 i fjor høst avslørte at Mette-Marit hadde reist av sted på en etterlengtet fottur til Ladakh-provisen i Kashmir. Med seg på turen hadde hun ifølge Se og Hør den kanadiske meditasjonsguruen Sharon «Myoshin» Kelly. Guruen har undervist i buddhistisk veiledning siden 1990-tallet, og det antas at kronprinsessen fikk en innføring i Myoshins livssyn under den to uker lange turen.

Les også:

Designer Peter Dundas
Peter har jobbet som kreativ leder for det italienske motehuset Pucci siden 2008, men har tidligere arbeidet for blant annet Gaultier, Cavalli, Ungaro og Christian Lacroix. De mange kjolene han har designet for sin gode venninne har fått mye ros i både norsk, så vel som utenlandsk, presse.

De to stilte også sammen på forsiden av magasinet Henne i 2007, da som frontfigurer for norsk mote.

Noen av Side2s favoritter er blant annet den rosa rysjekjolen Mette-Marit brukte i kronprinsesse Victorias bryllup. Hun har selv uttalt at hun synes den var svært elegant. Den er bare en av mange vakre kjoler Peter har kreert for henne.

Peter var en selvsagt gjest i kronprinsessens fødselsdag i fjor, da troppet han opp i til den tradisjonelle gudstjenesten i Slottskapellet. Også den gang stilte hun i kjolen fra kompisen.

Moteredaktør, Franca Sozzani
Sozzani er en viktig brikke i kronprinsessens brede motenettverk. Hun er redaktør for italienske Vouge, og har lenge hyllet Mette-Marit for stilen. Kronprinsessen har også sittet på første rad på en rekke visninger i Milano sammen med sin mektige motevenninne, og Sozzani på sin side har introdusert Mette-Marit for en rekke berømtheter i bransjen. Under en motelunsj i New York i fjor satt hun ved bordet sammen med Sozzani og Livia Firth som er blogger og grønn moteforkjemper. De tre var også på den store årlige kjendisfesten Metropolitan Museum of Arts Costume Institute i fjor høst.

Foto: Pontus Höök

Les også:

Norske kjendisvenner:

Bertine Zetlitz (37)
Den berømte artisten har vært i kronprinsessens nære vennekrets i mange år. Bertine er fast gjest i kongelige bursdager, og de to skal også være «kafévenninner» og har blitt sett sammen på den norske moteuken.

Marte Stokstad (34)
Som småbarnsfamilier flest har også kronprinsfamilien gitt uttrykk for at de liker å følge med på Melodi Grand Prix (eller Eurovision om du vil), og da Marte var programleder for finalen da ble hun introdusert for kronprinsessen. NRK-profilen var også med på sykkeltur i fjor, da kronprinsessen innledet et miljø-veddemål med sin ektemann. Marte og Mette-Marit fant tonen, og ble invitert i bursdagen til kronprinsessen senere på året.

Under danser Mette-Marit sammen med barna under en massedans til en Madcon-låt som ble vist på NRK i forbindelse med finalen i 2010.

Bård Tufte-Johansen (43)
Komikeren har lenge vært en nær venn av kronprins Haakon, og har i forlengelsen blitt en god og nær venn av hele kronprinsfamilien. Han er selvskreven gjest når det inviteres til festlig lag på Skaugum.

Morten Andreassen (39)
Morten har vært en nær venn av Mette-Marit siden barnsben - de to gikk på skole sammen i Kristiansand. Det sies at det var han som brakte dem to sammen, og han og kona Anita Skjong har siden vært en nære venner av kronprinsparet. Han jobber i dag som advokatfullmektig og er manager for Marit Larsen og Karpe Diem.

Hoffet og ansvarsområder:

Ansvarlig for Global Dignity, Thomas Horne
Kronprinsparet er tett involvert i jobben med Dignity Day og reiser landet rundt på skolebesøk for å fronte prosjektet. Horne har arbeidet som leder for organisasjonen siden 2010, og har tidligere fortalt til Side2 at skoler landet over er svært engasjert i kronprinsparets initiativ. I løpet av året er han med kronprinsparet, og da særlig kronprinsen siden dette er hans hjertebarn, rundt på landets skoler for å delta på Dignity-dager.

Ansvarlig for kronprinsparets fond, Solfrid Flateby (40)
Hun overtok jobben etter Wold-Reitan i år. Flateby har jobbet flere år i Reitangruppen, og ble under sin tid der kåret til «Årets unge leder» på årskonferansen til BI i 2006.

Sjef for det kongelige sekretariat, Gry Mølleskog(50)
Gry er en god venninne av Mette-Marit etter studier ved BI, og har tidligere arbeidet for kronprinsparet som stabssjef for 16 medarbeidere i deres stab. I den nye stillingen er hun blitt sjef for sekretariatet som skal lede driften av både kronprinsparets og kongeparets stab. De to stabene slås nå sammen til én enhet.

Foto: Camilla Flaatten

Les også:

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!