Foto: Vegard Grøtt (NTB Scanpix)

Mette-Marit reddet fugl

Det kraftige uværet i Oslo førte til fugleredning.

Publisert

(SIDE2): En liten svart og hvit lomvi ble tvunget ut av kurs på grunn da et kraftig uvær rystet hovedstaden tirsdag ettermiddag. Den utrydningstruede sjøfuglen fikk riktignok rojal hjelp på veien.

Reddet inn på Slottet
Kraftig regn, torden og vind førte til at fuglene måtte nødlande på Slottsplassen. Det gikk ikke upåaktet hen hos kronprinsesse Mette-Marit som la merke til en villfarende fugl, skriver Slottsplassen på sin Facebook-side.

Lomvier klarer ikke å lette fra bakken, og denne lille fuglen var utslitt. Dermed ble den plukket opp, lagt i en refleksvest og fraktet inn på Slottet. Etter et opphold her skal fuglen ha kviknet til, og ble deretter sjøsatt i Frognerkilen.

Ut i vannet
Slottsplassen skriver videre på siden at ifølge Fuglehjelpen dør lomvier hvis de blir lenger enn et døgn på bakken. En oppfordring til alle dem som ser en slik fugl i nød er altså å få dem ut i vannet.

Fugleredning engasjerer - en av personene som likte statusen om fugleredningen kunne fortelle at brannvesenet rykket ut til Torshov i Oslo samme ettermiddag for å redde en lomvi som hadde forvillet seg dit.

Det skal være en hel rekke av fuglene som nå trenger hjelp til å komme seg nordover.

- Jeg er fortvilet. Vi har en lomviinvasjon igjen. Det begynte forsiktig for en uke siden, men i dag har jeg hatt 300 samtaler fra ulike folk som melder om funn. Det ligger vel cirka 500 fugl rundt om i Oslo som dør hvis de ikke blir fraktet til vann, uttalte Pelle Wickström i Fuglehjelpen til VG Nett tidligere denne måneden.

Lomvibestanden i Nord-Norge har sunket drastisk de siste fire tiårene, og er betegnet som en truet dyreart.

Lomvi eller ringvi (Uria aalge) er en pelagisk dykkende sjøfugl og den største av alkene (Alcini), en monofyletisk gruppe som tilhører familien alkefugler (Alcidae). Arten finnes i tempererte og lavarktiske kyststrøk i nordområdene i Atlanterhavet og Stillehavet.Norsk lomvi fra Vest-Agder til Finnmark. Per i dag finnes det kun 5000 fulger igjen i Finnmark.(Kilde: Wikipedia og WWF)

Les også: