FRA FESTIVAL TIL BRYLLUP: Haakon og Mette-Marit møttes på Quart-festivalen i Kristiansand og det oppsto varme følelser i 1999. I 2001 giftet de seg og ble hele Norges kronprinspar. Vi ser tilbake på forholdet deres de siste 20 årene.
FRA FESTIVAL TIL BRYLLUP: Haakon og Mette-Marit møttes på Quart-festivalen i Kristiansand og det oppsto varme følelser i 1999. I 2001 giftet de seg og ble hele Norges kronprinspar. Vi ser tilbake på forholdet deres de siste 20 årene. Foto: Heiko Junge / Lise Åserud / NTB scanpix

Kongelige

Måtte gjennom tøffe tak for kjærligheten: Slik har forholdet til Mette-Marit og Haakon vært fra 1999 og frem til i dag

Denne sommeren var det 20 år siden kronprins Haakon virkelig fikk øynene opp for Sørlands-jenta Mette-Marit under Quartfestivalen i Kristiansand. Turtelduene måtte gjennom mange tøffe tak før kjærligheten til slutt seiret og ble kronet med et eventyrlig bryllup.

Publisert Oppdatert

De møttes på Quartfestivalen noen år tidligere, men det var først sommeren 1999 at de varme følelsene oppsto mellom Norges 26 år gamle tronarving og den jevnaldrende sørlandsjenta Mette-Marit Tjessem Høiby.

Kronprins Haakon (46) og kronprinsesse Mette-Marit (46) kan dermed feire 20 år som kjærester i år. I tillegg har de sin 18. bryllupsdag 25. august 2019.

Vi tar et tilbakeblikk på hvordan livet har vært for de to forelskede den gangen, gjennom forlovelse og bryllup og frem til i dag.

DE FØRSTE BILDENE: I juli 2000 fikk offentligheten for første gang se et bilde av kronprins Haakon sammen med kjæresten Mette-Marit Tjessem Høiby. Da var de tilbake på Quartfestivalen, der alt startet.
DE FØRSTE BILDENE: I juli 2000 fikk offentligheten for første gang se et bilde av kronprins Haakon sammen med kjæresten Mette-Marit Tjessem Høiby. Da var de tilbake på Quartfestivalen, der alt startet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
DE FØRSTE BILDENE: Her er de på vei ut fra utestedet Caledonien Dancing i Kristiansand midt på natten. En usminket og sjenert Mette-Marit var iført T-skjorte fra H&M og armybukse.
DE FØRSTE BILDENE: Her er de på vei ut fra utestedet Caledonien Dancing i Kristiansand midt på natten. En usminket og sjenert Mette-Marit var iført T-skjorte fra H&M og armybukse. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Ryktene gikk

Etter å ha funnet tonen under festivalen i sørlandsbyen sommeren 1999, begynte Mette-Marit og Haakon å treffes i Oslo.

Mette-Marit var alenemor til to og et halvt år gamle Marius og jobbet som servitør. Følelsene utviklet seg utover høsten, og ryktene begynte å gå om at de var kjærester.

Ryktene fikk stadig nye ben å gå på. Mange nordmenn var i harnisk. Kronprinsen kunne da ikke velge en kongelig livsledsager som både var alenemor og hadde en frynsete fortid.

Les også: Prinsesse Märthas mange omdiskuterte valg

MØTEPLASSEN: Kronprinsparet møttes under Quartfestivalen i Mette-Marits hjemby Kristiansand. Den svært populære musikkfestivalen, som hadde en rekke store stjerner fra inn- og utland på scenen gjennom over 15 år, gikk konkurs i 2008.
MØTEPLASSEN: Kronprinsparet møttes under Quartfestivalen i Mette-Marits hjemby Kristiansand. Den svært populære musikkfestivalen, som hadde en rekke store stjerner fra inn- og utland på scenen gjennom over 15 år, gikk konkurs i 2008.
KIRSTEN GIFTEKNIV: Haakon og Mette-Marit skal ha møttes gjennom sin felles venn Morten Andreassen (t.v.). Han er barndomsvenn av Mette-Marit og under Quart-tiden jobbet han som manager for en rekke norske artister.
KIRSTEN GIFTEKNIV: Haakon og Mette-Marit skal ha møttes gjennom sin felles venn Morten Andreassen (t.v.). Han er barndomsvenn av Mette-Marit og under Quart-tiden jobbet han som manager for en rekke norske artister. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix

Bekreftet forholdet

I romjulen det året skrev avisen Fædrelandsvennen i Kristiansand at de to var kjærester, men det kom ikke noen offisiell bekreftelse fra Haakon før i mai 2000. Da stilte han opp i et NRK-intervju med Terje Svabø.

Kronprinsen valgte å bryte prinsippet om ikke å kommentere privatlivet sitt på grunn av den enorme rykteflommen og motstanden mot kvinnen i hans liv.

– Jeg har ikke lyst til å bekrefte at jeg har en kjæreste, og jeg har ikke lyst til å gjøre rede for alvoret i forholdet. Men jeg blir jo nødt til det. Ja, jeg har en kjæreste, hun heter Mette-Marit, fortalte han 14. mai 2000.

- Utagerende festing

Han hadde selvsagt blitt fortalt om alle rykter og folkesnakk, og han nevnte derfor også Mette-Marits fortid.

– På begynnelsen av 1990-tallet vokste det frem en kultur i Oslo, altså en ungdomskultur, som vi gjerne refererer til som housemiljøet. Og det er jo klart at der er det relativt utagerende festing. Og dette miljøet var Mette en aktiv del av på den tiden. Men den tiden er for lengst forbi, fastslo han.

Haakon fortalte at han følte det riktig å snakke om dette for å skjerme kjæresten fra nærgående personlige spørsmål.

Poserte for fotografene

I oktober poserte kjæresteparet for fotografene mens de gikk en tur på St. Hanshaugen, noen få steinkast unna den nyinnkjøpte boligen deres i Ullevålsveien.

Det var første gang de to viste seg offentlig sammen, og budskapet var at det ville komme en kongelig forlovelse før jul.

PÅ VEI INN: Det kommende kronprinsparet på vei inn i leiligheten sin i Ullevålsveien.
PÅ VEI INN: Det kommende kronprinsparet på vei inn i leiligheten sin i Ullevålsveien. Foto: Thomas Bjørnflaten / NTB scanpix
FØRSTE FELLES BOLIG: I september 2000 kjøpte Haakon toppetasjen i bygården i Ullevålsveien 67 i Oslo. I februar året etter flyttet han inn sammen med Mette-Marit og lille <br>Marius. Tre år senere flyttet de til Skaugum.
FØRSTE FELLES BOLIG: I september 2000 kjøpte Haakon toppetasjen i bygården i Ullevålsveien 67 i Oslo. I februar året etter flyttet han inn sammen med Mette-Marit og lille
Marius. Tre år senere flyttet de til Skaugum.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
HISTORISK: Kronprinsen invitere pressen til å bli med ham og kjæresten på en vandretur på St. Hanshaugen i Oslo 16. oktober 2000. Her viste han frem kjæresten offentlig for første gang, og de fortalte at det ville komme en kongelig forlovelse før jul samme år.
HISTORISK: Kronprinsen invitere pressen til å bli med ham og kjæresten på en vandretur på St. Hanshaugen i Oslo 16. oktober 2000. Her viste han frem kjæresten offentlig for første gang, og de fortalte at det ville komme en kongelig forlovelse før jul samme år. Foto: Tor Richardsen / TT
STERKE FØLELSER: Med hver sin kaffekopp i hånden poserte Haakon og Mette-Marit for pressen for aller første gang.
STERKE FØLELSER: Med hver sin kaffekopp i hånden poserte Haakon og Mette-Marit for pressen for aller første gang. Foto: Heiko Junge / TT / NTB scanpix

Og det gjorde det. 1. desember 2000 ble forlovelsen kunngjort, og det forelskede paret stilte til pressekonferanse på Det kongelige slott.

– Det føles veldig godt å ha kommet så langt. Vi har jo vært sammen nå ett år og en uke omtrent, og har blitt så glad i hverandre at vi har ønsket å være hverandres livsledsagere og gifte oss, fortalte Haakon.

– Jeg setter pris på hennes varme og inderlighet. Og så har vi en veldig god kjemi, fortalte den forelskede tronarvingen.

– Kronprinsen er svært omsorgsfull, kjekk og søt, mente Mette-Marit.

– Jeg gleder meg til å gifte meg med Haakon, og jeg gleder meg til den rollen som følger med det, sa hun på pressekonferansen.

LYKKELIGE: Under en pressekonferanse på Det kongelige slott 1. desember 2000 fortalte et forelsket par at de nå var forlovet. De snakket varmt om hverandre og om fremtiden, men nektet å svare noe som helst på spørsmålene om Mette-Marits utagerende fortid.
LYKKELIGE: Under en pressekonferanse på Det kongelige slott 1. desember 2000 fortalte et forelsket par at de nå var forlovet. De snakket varmt om hverandre og om fremtiden, men nektet å svare noe som helst på spørsmålene om Mette-Marits utagerende fortid. Foto: Cornelius Poppe / TT / NTB scanpix
<b>ARVEGODS:</b> Mette-Marits forlovelsesring består av en stor diamant omgitt av to buede rubiner. Kong Olav ga samme ring til sin Märtha før kong Harald <br/>ga den samme ringen til Sonja.  
ARVEGODS: Mette-Marits forlovelsesring består av en stor diamant omgitt av to buede rubiner. Kong Olav ga samme ring til sin Märtha før kong Harald
ga den samme ringen til Sonja.  
Foto: Lise Åserud / TT / NTB scanpix
FAMILIEJUL: For første gang var Mette-Marit og Marius med på den offisielle julefotograferingen i 2000. Dronning Sonja gikk ned på kne for å hjelpe bonusbarnebarnet å komme seg opp på isbjørnhodet på gulvet på Kongsseteren.
FAMILIEJUL: For første gang var Mette-Marit og Marius med på den offisielle julefotograferingen i 2000. Dronning Sonja gikk ned på kne for å hjelpe bonusbarnebarnet å komme seg opp på isbjørnhodet på gulvet på Kongsseteren. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
FØRSTE 17. MAI: Sørlandsjenta var forlovet med Norges kronprins og fikk derfor vinke til folket på Slottsbalkongen for aller første gang på nasjonaldagen i 2001.
FØRSTE 17. MAI: Sørlandsjenta var forlovet med Norges kronprins og fikk derfor vinke til folket på Slottsbalkongen for aller første gang på nasjonaldagen i 2001. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Adresserte fortiden sin

Mange nordmenn gledet seg imidlertid ikke til at hun skulle bli kronprinsesse, og motstanden var sterk.

Tre dager før bryllupet overrasket derfor paret med å gjennomføre en direktesendt pressekonferanse. Da lettet Mette-Marit endelig på sløret angående sin mye omtalte fortid.

– Mitt ungdomsopprør har fortont seg mye sterkere enn mange andres, tror jeg, og for meg på den tiden var det så viktig å leve på tvers av det som var akseptert. Det har ført til at jeg har levd ganske utsvevende. Jeg var i et miljø hvor det ble testet, og vi gikk ut over grenser. Det har vært en dyrekjøpt erfaring, som det har tatt meg lang tid å bearbeide, sa en beveget Mette-Marit.

SPENTE: Det var bare tre dager igjen til det kongelige bryllupet da Mette-Marit og Haakon stilte opp til fotografering i Slottsparken etterfulgt av en direktesendt pressekonferanse på Det kongelige slott.
SPENTE: Det var bare tre dager igjen til det kongelige bryllupet da Mette-Marit og Haakon stilte opp til fotografering i Slottsparken etterfulgt av en direktesendt pressekonferanse på Det kongelige slott. Foto: Jerry Lampen / NTB scanpix
GOD STØTTE: Kronprinsen passet godt på sin forlovede da hun for første gang på direktesendt TV åpenhjertig fortalte om sin utagerende fortid. Med skjelvende stemme fortalte hun sitt ungdomsopprør og testing av grenser.
GOD STØTTE: Kronprinsen passet godt på sin forlovede da hun for første gang på direktesendt TV åpenhjertig fortalte om sin utagerende fortid. Med skjelvende stemme fortalte hun sitt ungdomsopprør og testing av grenser. Foto: Knut Falch / NTB scanpix

Hun benyttet også anledningen til å ta avstand fra narkotika.

Det var en gråtkvalt kvinne som satt der og fortalte om sin vanskelige fortid foran hele det norske folk.

Den personlige talen gjorde at de aller fleste nordmenn ble svært begeistret for hvordan den helt vanlige jenta fra Sørlandet taklet denne situasjonen.

HEI SVEIS: Et par måneder etter forlovelsen dukket Mette-Marit opp med en langt mørkere og kortere frisyre. Det gikk ikke så lang tid før hun var lys blondine igjen.
HEI SVEIS: Et par måneder etter forlovelsen dukket Mette-Marit opp med en langt mørkere og kortere frisyre. Det gikk ikke så lang tid før hun var lys blondine igjen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
GYLLEN DAME: Da Kunstindustrimuseet i Oslo feiret 125-årsjubileum i 2000, dukket Mette-Marit opp i en gyllen kjole med tilhørende kåpe og ekstra langt skjerf.
GYLLEN DAME: Da Kunstindustrimuseet i Oslo feiret 125-årsjubileum i 2000, dukket Mette-Marit opp i en gyllen kjole med tilhørende kåpe og ekstra langt skjerf. Foto: Knut Fjeldstad / NTB scanpix
<b>KONGELIG BRYLLUP:</b> Tre måneder før de selv skulle gifte seg, var Mette-Marit og Haakon gjester i bryllupet til prins Constantijn og prinsesse Laurentien i Nederland. Den rosa kjolen er designet av Ove Harder Finseth, som også designet brudekjolen hennes. 
KONGELIG BRYLLUP: Tre måneder før de selv skulle gifte seg, var Mette-Marit og Haakon gjester i bryllupet til prins Constantijn og prinsesse Laurentien i Nederland. Den rosa kjolen er designet av Ove Harder Finseth, som også designet brudekjolen hennes.  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
NEIET FOR ELIZABETH: Mette-Marit Tjessem Høiby var fortsatt ikke kongelig da dronning Elizabeth kom på besøk til Norge i mai 2001. Kronprinsens forlovede hadde imidlertid lært hvordan hun skulle neie for den britiske majesteten på vei inn til middag i Storbritannias ambassadørbolig i Oslo.
NEIET FOR ELIZABETH: Mette-Marit Tjessem Høiby var fortsatt ikke kongelig da dronning Elizabeth kom på besøk til Norge i mai 2001. Kronprinsens forlovede hadde imidlertid lært hvordan hun skulle neie for den britiske majesteten på vei inn til middag i Storbritannias ambassadørbolig i Oslo. Foto: Rex / NTB scanpix

Storslagent bryllup

Tre dager senere var det duket for en helt fantastisk bryllupsfeiring fra morgen til kveld.

Tusenvis av mennesker hadde møtt frem utenfor både Oslo domkirke og Det kongelige slott for å gratulere de nygifte med den store begivenheten.

Tårene rant da Haakon holdt sin TV-sendte tale til Mette-Marit under middagen.

– Jeg er stolt over å kunne kalle meg livsledsageren din. For nå er vi her, nå er vi sammen. Mette-Marit, jeg elsker deg, sa kronprinsen.

ØMT KYSS: Mette-Marit har akkurat blitt Norges nye kronprinsesse, og kysset hun ga ektemannen utenfor Oslo domkirke ble ikonisk.
ØMT KYSS: Mette-Marit har akkurat blitt Norges nye kronprinsesse, og kysset hun ga ektemannen utenfor Oslo domkirke ble ikonisk. Foto: Lise Åserud / TT / NTB scanpix
HILSTE FOLKET: Tusenvis av mennesker hadde møtt opp utenfor Slottet for å hylle det nybakte ekteparet 25. august 2001.
HILSTE FOLKET: Tusenvis av mennesker hadde møtt opp utenfor Slottet for å hylle det nybakte ekteparet 25. august 2001. Foto: Cornelius Poppe / TT / NTB scanpix
RØRENDE: Tårene rant da Haakon holdt sin tale til Mette-Marit. – Jeg er stolt over å kunne kalle meg livsledsageren din. For nå er vi her, nå er vi sammen. Mette-Marit, jeg elsker deg, sa kronprinsen.
RØRENDE: Tårene rant da Haakon holdt sin tale til Mette-Marit. – Jeg er stolt over å kunne kalle meg livsledsageren din. For nå er vi her, nå er vi sammen. Mette-Marit, jeg elsker deg, sa kronprinsen. Foto: Knut Falch / TT / NTB scanpix

Den første offisielle reisen

Mette-Marit og Haakon reiste ut på sin første offisielle Norges-reise i september 2001, og var innom Oppland, Møre og Romsdal, Sør-Trøndelag og Østfold.

De ble raskt populære, og på mange av stoppestedene hadde folk møtt opp i hundretall for å hilse på det nye kronprinsparet.

FØRSTE REISE: Kronprinsparet la i september 2001 ut på sin første offisielle Norges-reise. På ferden oppover Gudbrandsdalen var et av stoppestedene Kvam, der kronprinsesse Mette-Marit høyst uoffisielt ble kronet av 7 år gamle Jonas Bø Cassel. En ukronet kronprins Haakon fulgte seremonien.
FØRSTE REISE: Kronprinsparet la i september 2001 ut på sin første offisielle Norges-reise. På ferden oppover Gudbrandsdalen var et av stoppestedene Kvam, der kronprinsesse Mette-Marit høyst uoffisielt ble kronet av 7 år gamle Jonas Bø Cassel. En ukronet kronprins Haakon fulgte seremonien. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

En ny tronarving blir født

Tre år etter bryllupet ble det familieforøkelse for kronprinsparet.

Ved 04-tiden natt til onsdag 21. januar 2004 ble Mette-Marit innlagt på Rikshospitalets fødeavdeling. Ifølge NRK ble det reservert to fødestuer til kronprinsessen og et legeteam sto klart for å ta henne i mot. Klokken 09.14 ble det født en ny, norsk prinsesse.

Den lille prinsessen fikk senere navnet Ingrid Alexandra, og er nummer to i arverekken til den norske tronen.

Den 1. februar 2001 stilte familien opp på en kort fotoseanse på Skaugum i anledning prinsessens fødsel. Marius hadde da blitt storebror for første gang.

Les også: Mette-Marit er forfulgt av uhell

FAMILIEFOTOGRAFI: Kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Ingrid Alexandra, Marius Borg Høiby og kronprins Haakon stiller opp på en kort fotoshoot 1. februar 2001.
FAMILIEFOTOGRAFI: Kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Ingrid Alexandra, Marius Borg Høiby og kronprins Haakon stiller opp på en kort fotoshoot 1. februar 2001. Foto: Jon Eeg / NTB scanpix
TAKKER TEAMET: Her tar kronprins Haakon farvel med personale ved sykehuset onsdag ettermiddag, etter at mor og barn var utskrevet. F.v. overlege Thomas Åbyholm, jordmor Bente Rønnes og professor Tore Henriksen.
TAKKER TEAMET: Her tar kronprins Haakon farvel med personale ved sykehuset onsdag ettermiddag, etter at mor og barn var utskrevet. F.v. overlege Thomas Åbyholm, jordmor Bente Rønnes og professor Tore Henriksen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Veldedighet

Kronprinsparet har engasjert seg i veldedig arbeid i en årrekke.

I forbindelse med bryllupet deres, opprettet de stiftelsen Kronprinsparets humanitære fond. Fondet har som formål å fange opp unge mennesker som risikerer å falle utenfor ved å gi økonomisk støtte til en rekke prosjekter og sørge for at de blir mer synlige i offentligheten.

PRISUTDELING: Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon under seminaret i forbindelse med utdelingen av prisen til Kronprinsparets Humanitære Fond. På bildet ser vi også Kirkens Nødhjelps leder Atle Sommerfeldt og Mulu Muleta fra Norsk Luthersk Misjonssamband.
PRISUTDELING: Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon under seminaret i forbindelse med utdelingen av prisen til Kronprinsparets Humanitære Fond. På bildet ser vi også Kirkens Nødhjelps leder Atle Sommerfeldt og Mulu Muleta fra Norsk Luthersk Misjonssamband. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
PÅ BESØK: Mette-Marit besøker et hjem for kvinner og barn med HIV/Aids i Kuala Lumpur i Malaysia i mai 2013.
PÅ BESØK: Mette-Marit besøker et hjem for kvinner og barn med HIV/Aids i Kuala Lumpur i Malaysia i mai 2013. Foto: Bazuki Muhammad / AP / NTB scanpix

Mette-Marit har også engasjert seg i arbeidet til Kirkens Bymisjon i en årrekke. I tillegg til at hun har hatt HIV/AIDS-saken som hjertesak.

I 2006 ble hun utnevnt til Special Representative for UNAIDS og har vært på reiser til land som Ukraina, Mali, Nicaragua og Tanzania. Allers mest opptatt har hun vært av at unge hivpositive skal få påvirke strategier og beslutningsprosesser i aidsarbeidet.

MINSTEMANN: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit poserer med prins Sverre Magnus, fotografert på Skaugum, to dager før prinsen ble båret til dåpen i Slottskapellet i Oslo den 4. mars 2006.
MINSTEMANN: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit poserer med prins Sverre Magnus, fotografert på Skaugum, to dager før prinsen ble båret til dåpen i Slottskapellet i Oslo den 4. mars 2006. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Kronprinsfamiliens yngste medlem

3. desember 2005 klokken 10.45 ble prins Sverre Magnus født på Rikshospitalet. Sverre Magnus er nummer tre i arverekken, er kronprinsparets andre barn og Mette-Marits tredje barn.

Sverre Magnus ble døpt den 4. mars 2005 i Slottskapellet, og det var farmor Sonja som fikk oppdraget å bære ham til dåpen.

PÅ FERIE: Kronprinsfamilien på ferie på Dvergsøya i 2019.
PÅ FERIE: Kronprinsfamilien på ferie på Dvergsøya i 2019. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

De seneste årene

Kronprinsfamilien feirer i år 20 år som kjærester og 18 års bryllupdag. På de årene har barna deres blitt ungdommer. Ingrid Alexandra konfirmeres 31. august i år, mens Sverre Magnus ble tenåring i desember 2018.

De har ofte vært i utlandet på representasjonsoppdrag, ifølge med folk fra næringslivet, kultur og myndigheter. Kronprinsparet gjennomfører også såkalte fylkesreiser, reiser som varer i to-tre dager hvor de besøker flere kommuner i samme fylke. Senest var de på tur i Vestfold i 2018.

Kronprinsessen er svært opptatt av litteratur, og har arrangert både «Litteraturtog» og senest «Bokbane» i 2019. Under litteraturstuntet besøkte kronprinsessen biblioteker ved hvert stoppested og møtte forfattere.

Etter at hun i 2018 fikk påvist sykdommen kronisk lungefibrose, er hennes antall offisielle oppdrag redusert med over 70 prosent, ifølge VG.

I sommer var kronprinsfamilien på sydenferie ved Formentera rett utenfor Ibiza, og tilbrakte flere uker på landstedet på Dvergsøya utenfor Kristiansand.

VINKER TIL FOLKET: Kongefamilien på slottsbalkongen mens barnetoget går forbi 17. mai 2019.
VINKER TIL FOLKET: Kongefamilien på slottsbalkongen mens barnetoget går forbi 17. mai 2019. Foto: Ola Vatn / NTB scanpix

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!