NYBAKTE FORELDRE: Prins Harry og hertuginne Meghan har blitt foreldre til en liten gutt.
NYBAKTE FORELDRE: Prins Harry og hertuginne Meghan har blitt foreldre til en liten gutt. Foto: Chris Jackson / Staff / Getty Images

Kongelige

En hel verden har ventet i spenning på Meghan og Harrys lille gutt. Her er alt om den kongelige babyen

Når en kongelig baby kommer til verden, er det ikke uten forventninger. Her og Nå har samlet alt du trenger å vite om Harry og Meghans kjærlighetsbarn, på ett sted.

Publisert Oppdatert

Mandag ettermiddag ble det kjent at hertuginne Meghan (37) og prins Harry (34) har blitt foreldre til en liten gutt.

Det britiske kongehuset bekreftet nyheten på Instagram.

«Vi er henrykt over å kunne annonsere at de kongelige høyheter hertugen og hertuginnen av Sussex kunne ønske sitt førstefødte barn velkommen tidlig om morgenen 6. mai 2019.» skriver kongehuset.

Den lille gutten veier 3260 gram.

«Både hertuginnen og barnet har det bra, og paret takker folket for gleden de deler med dem og for støtten deres i denne veldig spesielle delen av livene deres.»

Prins Harry møtte mandag pressen fra inn- og utland for å kommentere den gledelige nyheten.

En tydelig gledesstrålende Harry kunne annonsere at gutten kom noen dager over termin.

- Mor og barn har det utrolig bra. Det har vært den mest fantastiske opplevelsen jeg kunne forestilt meg. At kvinner kan gjøre dette er helt ufattelig, uttalte prinsen.

Han fortalte også at de kommer til å møte pressen om noen dager.

PRINS HARRY: En tydelig stolt pappa møtte pressekorpset mandag ettermiddag.
PRINS HARRY: En tydelig stolt pappa møtte pressekorpset mandag ettermiddag. Foto: WPA Pool / Pool / Getty Images

Vil ikke skjemme bort barnet

Allerede før barnets ankomst, har det flommet over av gaver til Baby-Sussex. I forbindelse med oppussingen av Frogmore Cottage har duppeditt-interesserte Harry sørget for at barnerommet er oppdatert med alt det siste innen teknologi og sikkerhet.

Ifølge kongeeksperten Omid Scobie, er Meghan og Harry likevel opptatt av å oppdra barnet med jordnære verdier. «Meghan vil ta barna med på T-banen. De vil ha plikter og jobber en dag. De skal ikke skjemmes bort», har Scobie uttalt til US Weekly.

Forvirring rundt kjønn

Det har versert mange rykter rundt barnets kjønn, selv om det er en gammel kongelig tradisjon å ikke avsløre dette før fødselen. Lenge var spekulantene overbevist om at det omtalte hertugparet venter en liten jente.

Flere påpekte at Meghans forkjærlighet for rosa under graviditeten åpenbart var et hint.

Da en av gjestene i hertuginnens babyshower dukket opp med gaver i blått papir, fikk pipen en annen lyd. Hertugparet har uttalt at de vil være i ekstase uansett kjønn.

Det viste seg altså å være en liten guttt.

Les også: Hertuginne Meghan på hemmelig USA-tur. Feiret av venninnene

Termindatoen

Det er spørsmålet mange har spekulert i helt siden det lykkelige paret annonserte graviditeten til venner og familie i forbindelse med prinsesse Eugenies bryllup i oktober. Dette var bare dager før deres kongelige turné til sørlige breddegrader.

Kensington Palace annonserte tidlig at barnet er ventet til våren. Da Meghan var seks måneder på vei, avslørte hun at termindato var i månedsskiftet april/mai.

GODE VENNER: Meghan og «Suits»-kollega Abigail Spencer har et nært forhold. De spiste lunsj sammen på The Surrey Hotel i forbindelse med at det ble arrangert babyshower for hertuginnen.
GODE VENNER: Meghan og «Suits»-kollega Abigail Spencer har et nært forhold. De spiste lunsj sammen på The Surrey Hotel i forbindelse med at det ble arrangert babyshower for hertuginnen. Foto: David Mcglynn / Splash News / NTB scanpix

Hvordan annonseres en babynyhet?

Dronningen er den første som skal motta nyheten om et nytt medlem i kongefamilien. Siden er det de eldre medlemmene av kongefamilien og Meghans familie som mottar detaljer fra fødselen. Nyheten blir gjort offentlig for en hel verden gjennom kongefamiliens hjemmesider, men også på sosiale medier.

Fødselen til de tre barna til prins William og hertuginne Kate skjedde med fanfarer og pomp og prakt og bilder på sykehus-trappen. Men det er ikke ventet at dette vil skje i forbindelse med fødselen til barnet til prins Harry og hertuginne Meghan. Både fordi prins Harry bare er nummer seks i arverekken, og fordi paret vil holde fødselen privat.

Denne gang ble nyheten delt i sosiale medier, i tillegg til at pappa Harry møtte pressen samme dag som fødselen fant sted. Vi gleder oss til å få se den lille om noen dager!

Hva skal barnet hete?

Det er knyttet stor spenning til hva Meghan og Harry vil kalle sitt første barn. I England er det nærmest blitt en tradisjon at befolkningen satser penger på potensielle barnenavn. I den britiske kongefamilien er tradisjon en viktig brikke i valg av navn.

Foreldrene må blant annet velge minst tre navn til barnet. Gjør de et klassisk og tradisjonelt valg, er navn som Alice, Mary, Elizabeth eller Victoria aktuelle jentenavn. Philip, Frederick, Charles, Arthur, Edward eller James er kjente guttenavn.

Meghan og Harry har ved flere anledninger tatt utradisjonelle valg, og hertuginnen har også sin egen amerikanske arv å hente inspirasjon fra. Dette kan bli avgjørende i valg av navn til barnet.

ELSKER BARN: Harry og Meghan er glade i barn, og nå har de blitt foreldre til sin egen, lille gutt. Her på statsbesøk i Marokko.
ELSKER BARN: Harry og Meghan er glade i barn, og nå har de blitt foreldre til sin egen, lille gutt. Her på statsbesøk i Marokko. Foto: Foto: Samir Hussein / Contributor / Getty Images

Hvilken tittel vil kongebarnet få?

Barnet vil ikke få en prins- eller prinsessetittel, om ikke dronningen gjør et unntak. Dette stammer fra en regel som dukket opp på initiativ fra Harrys tippoldefar – kong George V – i 1917. Da ble antall titler innenfor kongefamilien begrenset. Prins Harrys barn vil være for langt bak i arverekken til å få en «kongelige høyhet»-tittel.

Det betyr at Harrys første sønn vil være Earl av Dumbarton, tilleggstittelen Harry mottok av dronningen samme dag han giftet seg. En datter blir kalt Lady (navnet) Mountbatten-Windsor. Skulle de få flere sønner, vil de motta tittelen Lord (navn) Mountbatten-Windsor.

Hvor skal familien bo?

Ifølge US Weekly, ønsker ikke Harry og Meghan å oppdra barnet sitt midt i storbyen. I stedet liker de tanken på å bo på landet, hvor de får fred og ro rundt seg. Hertugen og hertuginnen av Sussex har nettopp flyttet inn i Frogmore Cottage.

Frogmore Cottage er stedet hvor Harry og Meghan mest sannsynlig vil oppdra den lille gutten sin.
Frogmore Cottage er stedet hvor Harry og Meghan mest sannsynlig vil oppdra den lille gutten sin. Foto: Rex / Shutterstock / NTB scanpix

Huset, som befinner seg på samme eiendom som Windsor Castle, har gjennomgått en omfattende oppussing. Paret har siden 2017 bodd i Nottingham Cottage som ligger på samme eiendom som Kensington Palace – hvor prins William og hertuginne Kate bor sammen med sin familie.

Hvem skal barnet vokse opp sammen med?

Baby Sussex kommer til å få nære bånd til sine søskenbarn, som sammen vil vokse opp med en forståelse av fordelene og ulempene som følger med å være en del av en av verdens mest berømte familie.

Barnet vil få en nær relasjon med William og Kates barn, prins George, prinsesse Charlotte og prins Louis.

DE NÆRMESTE: Prinsesse Charlotte og prins George avbildet med tremenningene Isla og Savannah Phillips.
DE NÆRMESTE: Prinsesse Charlotte og prins George avbildet med tremenningene Isla og Savannah Phillips. Foto: Rex Shutterstock / NTB scanpix

Vil hertugparet ansette en barnepike?

Mest sannsynlig kommer de nybakte foreldrene til å få hjelp av en barnepike når de er på offisielle oppdrag. Harry var selv svært nært knyttet sine egne barnepiker i oppveksten.

Også Kate og William har gjort seg avhengig av sin fulltidsansatte barnepike, Maria Teresa Turrion Borralo. Paret vil også få god hjelp fra Meghans mor Doria Ragland, som mest sannsynlig vil fly fra Los Angeles for å besøke barnebarnet så ofte hun har mulighet.

GOD HJELP: Kate, William og lille prins George sammen med barnepiken Maria Teresa Turrion Borralo og dronning Elizabeth under dåpen til prinsesse Charlotte i 2015. Det er antatt at også Meghan og Harry vil få hjelp av en barnepike.
GOD HJELP: Kate, William og lille prins George sammen med barnepiken Maria Teresa Turrion Borralo og dronning Elizabeth under dåpen til prinsesse Charlotte i 2015. Det er antatt at også Meghan og Harry vil få hjelp av en barnepike. Foto: REX / NTB scanpix

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!