Foto: Vibeke Johnsen, Mediehuset Nettavisen

- Må finne 50-talls- kroppen

Og mannen bak myten Thor Heyerdahl, sier Pål Sverre Valheim Hagen.

Publisert

(SIDE2:) Tirsdag ble det klart at Pål Sverre Valheim Hagen er mannen som skal gestalte Thor Heyerdahl i Norges største internasjonale film noensinne.

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

«Kon Tiki» er et samarbeid mellom den engelske stjerneprodusenten Jeremy Thomas og norske Aage Aaberge. Den er skrevet av den norske manusforfatteren Petter Skavlan og har «Max Manus»-skaperne Espen Sandberg og Joachim Rønning bak kamera.

Filmen koster 88 millioner kroner. Det er atskillig mer enn både «Kongens tale» og «Black Swan».

LES MER:Han skal spille Heyerdahl

Den ukjente Thor
Historien om den unge Thor Heyerdahl som ville bevise at Polynesia ble befolket fra Sør-Amerika, ble en begivenhet også i sin egen tid da seks menn krysset havet på en balsaflåte, spesielt fordi de kommuniserte jevnlig med omverdenen via radio. Men for Pål Sverre Valheim Hagen ligger utfordringen i å finne mennesket Thor Heyerdahl, en mann som var en mester i å gi offentligheten det bildet han helst så de hadde av ham.

- Jeg synes det er den delen som er mest interessant med Thor Heyerdahl, sier Pål Sverre Valheim Hagen til Side2. Han påpeker at han ikke vil spille den offentlige versjonen av Heyerdahl.

- Det er viktig å huske på at når filmen foregår, var ikke Thor Heyerdahl blitt en legende ennå. Han var ennå ikke blitt Heyerdahl, sier Pål Sverre.

Han innrømmet at han syntes det var deilig å slippe «katta ut av sekken». Foruten Gustaf Skarsgård som Bengt Danielsson, ekspedisjonens eneste svenske og avslørt av Gustafs far Stellan i VG forleden, var ingen av besetningen på Kon-Tiki kjent.

- Endelig er vi her, åpnet Pål Sverre Valheim Hagen med. Også Thor Heyerdahls sønn, Thor jr, var synlig begeistret.

Ligner både fysisk og mentalt
- Han ligner ikke bare i eksteriøret, væremåten hans er også ganske lik, mener familieeksperten, som sier han først og fremst ser på filmen som en fiksjon og oppfatter det som viktig å ta vare på de gode minnene han selv har om sin mor og far. «Kon Tiki» starter med Thor Heyerdahls første ekspedisjon sammen med kona Liv til Fatuhiva. Kon Tiki-ekspedisjonen kostet ham ekteskapet.

Nå må gutta finne «50-talls kroppene» og etter som ekspedisjonen turet fram ble de alle ganske smale.

- Vi har folk på saken, flirer Pål Sverre.

Rastløse, unge menn
For alle var de unge menn av en nylig vunnet krig. Flere hadde deltatt. Overgangen til fredstid var vanskelig. De var rastløse. Kanskje derfor de sa ja til å være med en kamerat som både hadde vannskrekk og ikke kunne svømme. Av gutta var det kun Erik Hesselberg som kunne seile.

- Så du kan si vi alle har ganske likt utgangspunkt, sier Pål Sverre Valheim Hagen.

Foto: Vibeke Johnsen, Mediehuset Nettavisen

Anders Baasmo Christiansen sier til Side2 at han er mest «bekymret» over at han ikke skal få forberedt seg så godt som han liker. Eller han vet det, med innspillingen av «Dag 2» farlig nær opptaksstart 24. mai. Spesielt når han ser rundt seg i Kon Tiki-museet og vet hvor mye stoff han kunne gå gjennom.

- Det blir jo en tøff innspilling med tre måneder hjemmefra og lange dager i stekende temperaturer. Men jeg er en seig faen, sier han med et smil.

Gustaf Skarsgård har vært med i planene allerede fra i fjor.

- Jeg møtte Joachim og Espen i Los Angeles og leste manus der, sier mannen som for tiden er aktuell som «Bibliotekstyven».

Tre måneder hjemmefra
62 dager i 5 ulike land, hvorav mesteparten av innspillingen foregår i Europas største vannstudio, i en tank på Malta, der gutta skal kastes ut i storm og stille. «Kon Tiki» har vært i forberedelse så lenge at Thor Heyerdahl selv var inne i prosjektet. Han døde i 2002.

- Da jeg spurte Thor hva han ville filmen skulle si, sa han at han ville den skulle få dagens unge til å sette spørsmålstegn ved autoritetene, sier manusforfatter Petter Skavlan.

«Kon Tiki»-filmskaperne har valgt en gjeng skuespillere som de mener sto godt til Pål Sverre Valheim Hagen. Det er blitt en gjeng med noen overraskelser, som humormannen Odd Magnus Williamson, kometen Jakob Oftebro og Tobias Santelmann, internasjonale Skarsgård og den erfarne Anders Baasmo Christiansen.

- Vi var mer opptatt av dem som typer enn vi var av utseendet deres, selv om Pål Sverre likner, sier regissør Espen Sandberg til Side2.

De som er med:

Pål Sverre Valheim Hagen - Thor Heyerdahl

Jakob Oftebro - Torstein Raaby
Tidligere hemmelig agent under krigen og radiotelegrafist.

Anders Baasmo Christiansen - Herman Watzinger
Nestkommanderende og ingeniør fra NTH

Tobias Santelmann - Knut Haugland
Senere direktør ved Kon Tiki-museet og krigshelt som blant annet var med på Tungtvannsekspedisjonen på Rjukan under krigen.

Gustaf Skarsgård - Bengt Danielsson
Ekspedisjonens eneste svenske og spansktalende fotograf.

Odd Magnus Williamson - Erik Hesselberg
Kunstner og Thors barndomsvenn

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!