LØVEKVINNEN: Filmen skuffer på kino.
LØVEKVINNEN: Filmen skuffer på kino. Foto: (2016 Filmkameratene AS og Gifted Films West GmbH)

«Løvekvinnen» floppet i helgen - nå får filmen kritikk

- Etter å ha sett traileren, virker det som om filmen faktisk er laget med bind foran øynene, skriver en anonym kulturdebattant.

Publisert

(SIDE2): Forrige uke åpnet den norske filmen «Løvekvinnen» filmfestivalen i Haugesund. Storfilmen hadde et budsjett på 80 millioner kroner, og det var forventet at den ville få høye publikumstall.

Men i helgen var det bare litt over 10.000 personer som valgte å se filmen på kino, noe som gjør den til en stor skuffelse.

- Det er halvparten av det vi hadde håpet på. Vi har aldri trodd at denne filmen ville bli «Max Manus», men vi trodde den ville få bedre besøk. Men det vi vet er at den spiller veldig bra for publikum, sier produsent John M. Jacobsen til Dagens Næringsliv.

var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/player?auth=p-qqCUi3d_IkNt1KB3d6rxcyCtTyBOtEh7mhjfAPhUwo1huO4gnT_G-VHDGs15KSTGctLCZY7-BTTQ_kiSkC6Wah6bIAVhK4&jsonp=screen9.api.embed&screen9="+typeof(screen9);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);

- Katastrofalt dårlige tall

Filmen er regissert av Jacobsens samboer, filmregissøren Vibeke Idsøe. Sammen har de tidligere laget publikumssuksesser som «Jakten på nyresteinen», «Karlson på taket» og «37 og et halvt».

Jacobsen har dessuten produsert suksesser som «Børning», «Kampen om tungtvannet», «Max Manus» og «Veiviseren».

Men denne gangen gikk det altså ikke like bra.

- For en film som kostet 80 millioner kroner er dette katastrofalt dårlige tall. Jeg tror det er noen her som er i ferd med å gå på en ordentlig smell, sier Geir Kamsvåg, redaktør i filmmagasinet Cinema, til NRK.no.

Ikke lett å selge

Lars Ole Kristiansen, filmviter og sjefredaktør på filmnettstedet Montages, tror det er flere grunner til at filmen har trukket så få publikummere.

- Filmen ser trolig litt corny ut for mange, så den er ikke helt enkel å selge til et stort publikum. Samtidig tar man for gitt at en anselig gruppe boklesere vil flokke til filmen - men er dette egentlig en roman veldig mange husker? Har man en «fanbase» å sverge troskap til? sier han til Side2, og fortsetter:

- Jeg aner ikke, men mye tyder på at dette ikke blir en så stor suksess som enkelte har forestilt seg. Selv Beatles - som jo er basert på en stor popkulturell klassiker, og burde vært «critic proof» - slet med å passere 80.000, sier han.

Foto: (2016 Filmkameratene AS og Gifted Films West GmbH)

Får kritikk

En av de heftigste diskusjonene foregår på Facebook. Her har den anonyme kulturdebattanten Arne Krigsheim Jr. (som er et pseudonym)  kritisert filmen.

- Dette er en film jeg knekker midt over kneet og legger i kompostavfallet sammen hele den norske kulturpolitikken. Og for å være ærlig med dere: Etter å ha sett traileren, virker det som om filmen faktisk er laget med bind foran øynene, med de norske skattepengene surret sammen til en blindestokk, skriver debattanten.

I kommentarfeltet under er det flere som kritiserer filmen:

- Har sett traileren; poenget med en trailer er at den skal mane frem et ønske om å se mer. Traileren gjorde at jeg ikke ønsket å se noe mer, i det hele tatt, skriver én.

- Som mange andre norske filmar: film for dei blinde, skriver en annen.

- Vekker aldri de helt store følelsene

Vi ga filmen terningkast tre etter premieren.

- «Løvekvinnen» er en ambisiøs film, som også når mange av sine (nei, jeg vil ikke si ”hårete”) mål. (...) Men dessverre vekker den aldri de helt store følelsene hos publikum, som isteden blir sittende og betrakte begivenhetene fra en litt for trygg avstand. Og følgelig lykkes den ikke helt med sin kanskje aller viktigste oppgave, skriver vår anmelder.

Filmen fikk også middels gode kritikker i andre medier, blant annet terningkast fire i Aftenposten, Dagsavisen og NRK P3 og terningkast tre i VG og Dagbladet.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!