FRISKMELDT: Etter ett år er Lothepus kreftfri. Nå har han også stumpet røyken, og mener mye sitter i hodet. – Sitter du og sutrer og synes synd på deg selv, blir du i hvert fall ikke frisk, sier han.
FRISKMELDT: Etter ett år er Lothepus kreftfri. Nå har han også stumpet røyken, og mener mye sitter i hodet. – Sitter du og sutrer og synes synd på deg selv, blir du i hvert fall ikke frisk, sier han. Foto: Lasse Eriksson / Her og Nå

TV-profilen snakker ut

Lothepus bagatelliserte kreftsykdommen - ville skjerme barna

Gjennom operasjonen på stemmebåndet og 33 strålebehandlinger har Lothepus gjort sitt ytterste for å skåne barna. – Jeg ønsker ikke at de skal bekymre seg over meg, sier han til Her og Nå.

Publisert

I vår kom beskjeden hele Norges Leif Einar «Lothepus» Lothe (49) hadde ventet på. Etter én strupeoperasjon og 33 strålebehandlinger var han endelig helt kreftfri. I velkjent stil brøt han ikke entusiastisk ut i et jubelbrøl, men holdt en heller nøktern tone da Her og Nå møtte ham i forbindelse med «Senkveld»-innspillinger i Langesund.

– Hvordan var det å motta beskjeden om at du er kreftfri?

– Det er jo klart det var en lettelse. Du går jo rundt og tenker på det, selv om du aldri sier det høyt. Jeg gikk ikke rundt og bekymret meg daglig, men akkurat da jeg skulle inn til kontroll så tenkte jeg: «Fader, dette er litt nervepirrende», forteller Lothe før han tilsynelatende får et akutt behov for å tøyse det bort:

– Men jeg har jo for så vidt levd lenge nå. Vikingene levde jo bare til de var 40! Jeg er jo nærmest på overtid.

Les også: Petter Pilgaards ukjente side: - Jeg elsker kroppsarbeid

MUSIKALSK: Lothepus har gitt ut to album og er entreprenør for eget firma.
MUSIKALSK: Lothepus har gitt ut to album og er entreprenør for eget firma. Foto: Lasse Eriksson / Her og Nå

Ville ikke at barna skulle bekymre seg

I september er det ett år siden 49-åringen fikk diagnosen som skulle forandre livet. Den barske vestlendingen hadde kjent på plager i halsregionen over en lengre periode da han fikk diagnosen strupekreft. Midt oppe i den alvorlige diagnosen har det vært viktig for Lothe å skjerme barna.

– Jeg har bagatellisert det for ungene hele tiden. Sagt at det er hoste og høysnue jeg har. Jeg ønsker ikke at de skal bekymre seg for meg, så jeg har sagt at det er ingenting. Så slipper de å gå og tenke på sånt, forteller Lothe, som har barna Stian (25), Ida (15) og Vetle (12).

I dag har den tidligere storrøykeren stumpet sigaretten, og trubaduren måtte også droppe noe konsertvirksomhet. Men han henger ikke med hodet av den grunn.

– Det er jo en bagatell, det jeg har, i forhold til hva andre sliter med. Å dvele for mye ved sykdommen har jeg ikke tid eller lyst til. Sitter du og sutrer og synes synd på deg selv, blir du i hvert fall ikke frisk. Jeg tror mye sitter i hodet. Det har ikke vært et annet alternativ for meg enn å bli frisk, og alt henger sammen med tankene, tror Lothe, som har bakgrunn som både entreprenør og gründer.

GJENNOMBRUDDET: Lothepus fik sitt store gjennombrudd da han vant Farmen Kjendis i 2017. Tidligere har han vært å se i TV 2-serien Fjorden Cowboys.
GJENNOMBRUDDET: Lothepus fik sitt store gjennombrudd da han vant Farmen Kjendis i 2017. Tidligere har han vært å se i TV 2-serien Fjorden Cowboys. Foto: Morten Bendiksen / Her og Nå

Måtte i retten

Som om ikke kreftdiagnosen var en stor nok påkjenning, måtte Lothe parallelt gjennom en runde i retten denne våren etter at han ble saksøkt av en lokal aktør. I mai ble han frikjent.

– Har det blitt vel mange prøvelser det siste året?

– Jeg tåler nok mer enn folk er klar over. Og så har jeg mange bra mennesker rundt meg. Det har vært viktig, sier Lothe, som er samboer med Randi Sørum.

SAMMEN I TI ÅR: Lothepus og samboer Randi under høstlanseringen til TV 2 i 2016.
SAMMEN I TI ÅR: Lothepus og samboer Randi under høstlanseringen til TV 2 i 2016. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Da Lothe vant «Farmen kjendis», var det Randi han ga premien til. De to har vært sammen i mer enn 10 år. De har til sammen seks barn, og hun holdt fortet hjemme i Odda mens Lothepus var med på konkurransen.

– Det var vel jeg som var mest redd da Leif Einar fikk diagnosen. Du hører ordet kreft og tenker automatisk på døden. Jeg gråt mye den første tiden, har Randi fortalt Her og Nå.

Les også: Her er deltagerne i Farmen Kjendis 2019

Skal være med i «Camp Senkveld»

Men TV-profilen viser at han på ingen måte har gått ned for telling. Denne høsten er han høyaktuell som en av deltagerne i «Senkveld-slaget», hvor han skal gi alt for å sikre Vestlandet seieren mot Østlandslaget. I disse dager har han tatt med seg to kjendiser på ekspedisjon til Nordpolen.

– Jeg skal gruse dem én etter én. Jeg psyker de andre rett ut – de aner jo aldri om jeg lyver eller snakker sant. Vi vestlendinger kan jo så mye mer. Østlendingene har jo ikke gjort et vettig håndverk eller tatt i ei møkkagreip i hele sitt liv. De har vært for travelt opptatt med å drikke kaffe latte! flirer Lothe i velkjent stil.

VEST: Lothepus er en del av laget fra Vestlandet i denne runden av «Camp Senkveld».
VEST: Lothepus er en del av laget fra Vestlandet i denne runden av «Camp Senkveld». Foto: TV 2

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!