KJÆRLIGHET: – Vi er like forelsket nå som da vi møtte hverandre. Kjærligheten overlever, sier Randi Sørum og Leif Einar Lothe, også kjent som Lothepus.
KJÆRLIGHET: – Vi er like forelsket nå som da vi møtte hverandre. Kjærligheten overlever, sier Randi Sørum og Leif Einar Lothe, også kjent som Lothepus. Foto: Gunn Gravdal Elton / Her og Nå

50-årsjubilanten Leif Einar Lothe drømte om å bli som Elvis Presley

Nå oppfyller Lothepus nye drømmer

Han beundrer Bjørn Dæhlie og Kjell Inge Røkke, og drømte om å bli som Elvis Presley. Nå har den lett sjenerte skytebasen fylt 50 år.

Publisert Oppdatert

– Jeg merker jo at jeg ikke er noen ungdom lenger. Kroppen har fått litt juling opp gjennom årene, sier Leif Einar Lothe som plages med prolaps i ryggen.

– Jeg kjenner at jeg ikke kan slenge meg opp på en hest i full fart lenger, sånn som jeg kunne før. Og jeg har så lyst til å kjøre gravemaskin, men jeg holder ikke ut mer enn en time. Det blir for tøft for ryggen.

Leif Einar – Lothepus – Lothe hadde aldri i sine levedager sett for seg at hans 50-årsdag skulle ha allmenn interesse.

I alle fall ikke inntil for noen år siden, da han og Randi Sørum (40) bodde i et lite rekkehus med til tider seks barn og et kamerateam som plutselig begynte å følge familien tett.

Han – en skytebas og gravemaskinfører – skulle derimot snart bli hele Norges Lothepus. Og selv etter flere år i rampelyset, blir han fremdeles forundret over hvor kjent han faktisk er.

– Jeg går ikke ut på Karl Johan under Norway Cup for å si det sånn.

PÅ KNE: Ingen har fått Lothepus ned på kne ennå. Folk i Odda venter i spenning på at han skal fri til Randi.
PÅ KNE: Ingen har fått Lothepus ned på kne ennå. Folk i Odda venter i spenning på at han skal fri til Randi. Foto: Gunn Gravdal Elton / Her og Nå

Starten på noe nytt

Men kjendisstatusen er stort sett bare til glede. Nylig fikk han se en glimrende parodi Bjarte Hjelmeland har laget av ham. Stort, synes Lothepus.

– Ja, det kan vel ikke bli stort større enn det, humrer 50-åringen.

Det har vært en kronglete vei for Lothepus frem til den han er i dag. Livet har ikke bare vært en dans på roser, noe han åpenhjertig forteller om i Finn Tokvams bok «Går det til helvete, så går det til helvete». Han avsluttet dessuten 40-årene med å få kreft og legge røyken og sangen på hylla.

– Kommer du til å synge igjen tror du?

– Nei, det tror jeg ikke. Og det er helt OK. Det var kjekt så lenge det varte. Det hadde i alle fall blir med ei veldig rusten stemme, ler Lothepus.

Men som 50-åring har han det bedre enn noensinne. Slutten på én ting, betyr jo bare starten på noe annet. Akkurat nå er han i ferd med å få oppfylle drømmen om å dra på ekspedisjoner rundt omkring i verden. Dristige, spennende og farefulle reiser som skal vises på TV 2 til neste år.

– Men jeg tar ikke så store sjanser at det er fare for livet. Jeg har jo noen å komme hjem til.

STOR GUTT: Leif Einar er to år gammel og koser seg med bløtkake.
STOR GUTT: Leif Einar er to år gammel og koser seg med bløtkake. Foto: Privat
TYVFISKE: Leif Einar lærte seg tidlig å jakte, fiske og overleve. Her har han tyvfisket fjellørret med line.
TYVFISKE: Leif Einar lærte seg tidlig å jakte, fiske og overleve. Her har han tyvfisket fjellørret med line. Foto: Privat

Å bli som Elvis

Leif Einar Lothe har drømt om å bli operasanger, og han vedkjenner seg noen fjerne, små drømmer om et stjerneliv.

– Det er klart, når du er liten, drømmer vel mange om å bli stjerner en dag. Og jeg drømte om å bli som Elvis. Det var og er den største noensinne, sier Leif Einar Lothe engasjert. Elvis hadde alt, mener han.

SYNGER IKKE MER: Lothepus har fått oppfylt mange drømmer på scenen, men sangen har han nå lagt på hyllen.
SYNGER IKKE MER: Lothepus har fått oppfylt mange drømmer på scenen, men sangen har han nå lagt på hyllen. Foto: Lasse Eriksson / Her og Nå

– Men nå når jeg har fått smakt litt på det selv, vil jeg ikke anbefale det til andre. Du blir jo gjenkjent uansett hvor du beveger deg – i Norge i alle fall. Du kan ikke gå noe sted, uten å bli stanset. Til og med tollerne stopper meg, ikke for å sjekke bagasjen, men for å ta selfie. Men i forrige uke var jeg i USA. Der var det ingen som kjente meg. Det var litt rart det også, innrømmer han.

– Jeg tror ikke jeg har blitt påvirket av all oppmerksomheten. Jeg er meg selv uansett, sier Lothepus og strener oppover gågata i Odda sentrum. Rett opp til samboeren Randi som er frisør ved Odda Hårstudio. Det er hun som skal få de 50 rosene han nettopp har fått av Her og Nå i anledning sin dag.

– Hun ble 40 i sommer. Jeg glemmer jo sånt jeg. Heldigvis har jeg Ida – dattera mi – som passer på. Hun sendte meg inn for å kjøpe blomster. Og nå kan hun få disse også. Da blir hun vel glad.

STOLT: Leif Einar er umåtelig stolt av sønnen Stian som i dag er politisk rådgiver. – Han har alltid vært flink. Snakker russisk og engelsk. Tror han forstår litt kinesisk også.
STOLT: Leif Einar er umåtelig stolt av sønnen Stian som i dag er politisk rådgiver. – Han har alltid vært flink. Snakker russisk og engelsk. Tror han forstår litt kinesisk også. Foto: Privat

Stolt pappa

Leif Einar er veldig stolt av barna sine. Stian som alltid var så skoleflink og som har blitt politisk rådgiver for Arbeiderpartiet i Oslo. Han som har studert i USA og som snakker russisk og engelsk flytende. Ida som er like skoleflink og som fikser det meste.

– De ligner ikke på meg noen av dem, hevder Leif Einar.

– Det er nok Vetle som ligner mest på meg. Han er opptatt av motorsykkel nå. Påstår han er 13, noe han har gjort i flere år allerede. Han er flink han også, men en helt annen type, forteller Leif Einar.

Om han er det minste lik sin far, ser det ut til at han skal klare seg godt i livet.

STILLE OG SJENERT: Leif Einar var sjenert som gutt, og egentlig som voksen også, selv om det kanskje ikke virker sånn.
STILLE OG SJENERT: Leif Einar var sjenert som gutt, og egentlig som voksen også, selv om det kanskje ikke virker sånn. Foto: Privat
EN GANG VAR DE FIRE: Agnes Iren, Solveig, Stian og Leif Einar. En ulykke førte derimot til at lillebror Stian omkom. – I dag kan jeg tenke på ham uten sorg.
EN GANG VAR DE FIRE: Agnes Iren, Solveig, Stian og Leif Einar. En ulykke førte derimot til at lillebror Stian omkom. – I dag kan jeg tenke på ham uten sorg. Foto: Privat


Forbilder som skaper noe

– Har Lothepus noen forbilder?

– Ja, jeg beundrer folk som Bjørn Dæhlie og Kjell Inge Røkke. Eller John Fredriksen. Jeg er imponert over hva de har fått til. Og da tenker jeg ikke på idrettskarrieren til Bjørn Dæhlie. Uten folk som kan skape verdier, har vi heller ikke noe velferdssamfunn. De har vært så dyktige at det er helt ubegripelig.

– Jeg har alltid vært sjenert. Ikke så mye at det har vært noe problem, men jeg synes fremdeles det er skummelt å reise meg opp i en forsamling og ta ordet, sier 50-årsjubilanten som neppe kommer til å holde tale når han og Randi skal feire 40- og 50-årsdagene sine i november. Selv det store huset de har kjøpt, blir for liten til en så stor feiring. Dagen skal feires på Hardanger hotell hos kameraten og hotelleier Ole Melkeraaen.

Sjenert eller ikke. Når en lokal barnehage på tur flokker seg rundt Lothepus, er han i sitt ess og blir med barna på tur.

– Det er noe av det beste med å være Lothepus. At jeg får sjansen til å glede andre.

STORFAMILIE: Julianne, Martin, Kristian, Ida, Randi og Lothepus med yngstemann Vetle på fanget. Stian er ikke med på bildet.
STORFAMILIE: Julianne, Martin, Kristian, Ida, Randi og Lothepus med yngstemann Vetle på fanget. Stian er ikke med på bildet. Foto: Svein Brimi / Her og Nå
GRATULERER: Bjarte Hjelmeland parodierer Lothepus i en ny forestilling og vil gjerne gratulere jubilanten:
GRATULERER: Bjarte Hjelmeland parodierer Lothepus i en ny forestilling og vil gjerne gratulere jubilanten: Foto: Pressefoto

«Bjartepus» gratulerer

– Nei piss meg rett inn i øyra. E han 50? Eg trodde han var minst 60.

Bjarte Hjelmeland, eller «Bjartepus» ler så eplene faller fra trærne i Hardanger. Han har valgt Lothepus som en av personene han karikerer i sitt nye show som har premiere 12. oktober, og nylig la han ut en liten smakebit fra Bjartepus på sosiale medier. Ifølge Hjelmeland var valget av Lothepus såre enkelt.

– Jeg har aldri møtt Lothepus, som jo er en tydelig karakter i mediebildet og en annerledes mann. Han forfekter en del gammeldagse holdninger - men jeg har inntrykk av at det ikke stikker så dypt. Han har en varme og en åpenbar sjarme som folk har falt for. Han hadde ikke hatt den appellen han har hvis han hadde vært en macho shithead busemann. Jeg får veldig godhet for den mannen, sier Bjarte Hjelmeland som håper å se Lothepus i salen på premieren sin i Bergen.

– Han skal i alle fall bli invitert. Gratulerer Lothepus, med de første 50, avslutter Bjarte Hjelmeland som selv fyller 50 i februar til neste år.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!