SKAPTE DRAMA: Leif Haugo Stavenjord ønsket å gi de andre deltagerne ekstra utfordringer ved å sabotere ukesoppdraget og ødelegge mat.
SKAPTE DRAMA: Leif Haugo Stavenjord ønsket å gi de andre deltagerne ekstra utfordringer ved å sabotere ukesoppdraget og ødelegge mat. Foto: Alex Iversen / TV 2

Det er ikke første gang «Farmen»-Leif har vært i hardt vær

– Jeg var et mobbeoffer

Leif Haugo Stavenjord står støtt i Farmen-stormen, men forteller at barndommen var alt annet enn enkel.

Publisert Oppdatert

Leif Haugo Stavenjord (53) gikk søndag ut av TV 2s «Farmen» etter å ha tapt mot Kristian Tindeland (27) i tvekamp. Tiden før Leif forlot gården forbigikk på ingen måte i stillhet. Han ble først tatt for å ha sabotert linbuntene til ukesoppdraget.

– Jeg visste ikke at det kom til å bli så mye styr. Jeg skulle ødelegge åkeren, men jeg lot det være en mulighet til å fikse det. Jeg la igjen en bunt hesjestreng, men det regna og ble tåke, så de oppdaga ikke det før rundt halvannen time før mentor kom. Det tok fyr i helvete, sier han til Her og Nå.

Senere helte han vann og deretter terpentin over deler av matlageret. Han skal så ha sagt ifra til produksjonen om forgiftningen med én gang, men ble likevel beskyldt av en annen deltager for drapsforsøk. Deltageren trakk senere tilbake uttalelsen.

– Det var først bare vann, men da en av de andre deltagerne ikke trodde på meg, ble jeg provosert og helte terpentin over. Ingen var likevel i fare.

– Hvorfor gjorde du disse tingene?

– Intrigene der inne gjorde at jeg ble lei. Jeg mener dessuten at vi burde ha reist 100 år tilbake i tid med klær og sko også. De andre spiste også som hester, mens jeg spiste bare en øse til hvert måltid. Jeg ville bare at de skulle kjenne på «Kampen for tilværelsen», forklarer han.

I TVEKAMP: Leif ble førstekjempe og tapte mot andrekjempe Kristian Tindeland i søndagens program.
I TVEKAMP: Leif ble førstekjempe og tapte mot andrekjempe Kristian Tindeland i søndagens program. Foto: Alex Iversen / TV 2

Vil skvære opp

Leif forteller til Her og Nå at han ikke angrer på sabotasjen.

– Jeg har ikke noen dårlig samvittighet for noe. Det er et spill. Jeg er glad for at jeg ikke har vært slem eller stygg mot noen. Jeg bryr meg ikke om hva folk sier. Jeg vet hva jeg selv har gjort, sier 53-åringen.

Han har et godt forhold til flere av de andre deltagerne, og håper at han også kan få skværet opp med dem han var i konflikt med.

Les også: Nye «Farmen»-kjendiser flytter til gårds. Den svenske skandaledronningen er klar for Norge

– Jeg håper vi kan sette strek og være venner utenfor. «Farmen» er «Farmen». Men om noen ikke vil det, så trenger jeg ikke snakke mer med dem, sier Stavenjord.

Han er provosert over at handlingene i reality-showet fikk så store konsekvenser på utsiden.

Leif er gift og har to barn på åtte og 24 år, samt en stedatter på 14.

– Jeg takler å være i hardt vær, men det er grusomt når det går ut over barna mine. De hadde ikke lyst til å gå på skolen etter medieoppslagene. Sønnen min på åtte år lurte også på om det var sant at jeg kunne havne i fengsel for å ha gjort noe farlig, sier han og sukker tungt.

Han er takknemlig for at familie og venner har støttet ham fullt ut.

– Så å si alle jeg har snakket med på utsiden har tatt det som en spøk og sagt det var morsomt at det skjedde noe. Jeg har ikke fått én eneste stygg melding.

FARMEN 2019: Her er alle deltagerne i årets «Farmen». Asad Shehada gikk ut først, deretter var det Leifs sin tur.
FARMEN 2019: Her er alle deltagerne i årets «Farmen». Asad Shehada gikk ut først, deretter var det Leifs sin tur. Foto: Alex Iversen / TV 2
ØDELA MATEN: Haugo Stavenjord helte først vann over deler av kornet som skulle brukes til mat.
ØDELA MATEN: Haugo Stavenjord helte først vann over deler av kornet som skulle brukes til mat. Foto: Alex Iversen / TV 2
PROVOSERTE: Etter å ha helt over vann, helte også Leif terpentin i maten. Han ga beskjed til produksjonen om dette, og det skal ikke ha vært fare for at noen ble skadet.
PROVOSERTE: Etter å ha helt over vann, helte også Leif terpentin i maten. Han ga beskjed til produksjonen om dette, og det skal ikke ha vært fare for at noen ble skadet. Foto: Alex Iversen / TV 2

Mobbeoffer

TV-profilen bor nå i Årdal, men vokste opp litt i utkanten av Hemsedal sentrum. Allerede som barn opplevde han å føle seg utenfor i et fellesskap.

– Jeg er oppvokst litt avsides. På skolen var jeg annerledes i klesstilen enn de andre. I Hemsedal sentrum var det trendy allerede den gang. Klassekompisene i syvende klasse hadde Lacoste-t-skjorter, mens jeg hadde bare en t-skjorte med farge på, minnes han og fortsetter:

– Jeg ble mobbeoffer en periode, men jeg var stor og sterk, så det var ikke mange som kunne ta meg om jeg ble skikkelig forbanna. Jeg ble en som folk var livredd på skolen. Jeg endte opp som syndebukk hver gang, selv om det aldri var jeg som begynte. Det var ingen som var så ofte på rektors kontor som meg. Det verste jeg har opplevd i livet er barne- og ungdomsskolen.

Les også: Dette har «Farmen»-deltagelsen betydd for kjendisene

Nært forhold til læreren

En oppmerksom ungdomsskolelærer ble Leifs redning på den tiden.

– Halvveis i syvende klasse ville jeg ikke gå på skolen. Hadde det vært opp til meg, hadde jeg bare jobbet. Læreren sa til meg at han visste at jeg var flink med hendene. Han sa at vi kunne gjøre en deal. Om jeg gjorde det han ba meg om i engelsk, norsk og matematikk, så skulle jeg få være på sløyden når de andre hadde valgfag. Han lærte meg å smi kniver og mye annet. Han fulgte meg til jeg var ferdig på ungdomsskolen og til etter videregående, sier han takknemlig.

«Farmen»-deltageren tror den tiden har preget ham på flere vis.

– Jeg har kommet styrket ut av det. Jeg ble hard i hodet. Jeg bryr meg ikke. Jeg har vært med på mye, men kommer alltid ned på beina. I tillegg blir jeg veldig provosert og må alltid gripe inn om jeg ser andre som blir plaget den dag i dag.

ANGRER IKKE: 53-åringen forteller at han ville ha deltatt på konkurransen igjen om han fikk muligheten til det.
ANGRER IKKE: 53-åringen forteller at han ville ha deltatt på konkurransen igjen om han fikk muligheten til det. Foto: Alex Iversen / TV 2

Ville deltatt igjen

Til tross for at det var godt å komme hjem til familien etter gårdsoppholdet, ville Leif likevel ha deltatt igjen.

– Jeg hadde gjort det igjen uten å blunke. Kanskje jeg skal bli med i «Farmen Sverige»? Der er de jo klin kokos, ler han.

Han røper at han egentlig hadde lagt opp en annerledes strategi da han entret gården.

– Jeg hadde tenkt å skjule at jeg hadde flere ferdigheter enn å kjøre gravemaskin, gliser maskinføreren som også behersker blant annet tømring og arbeid i smie.

Ting skulle vise seg å ikke gå helt etter planen. Han hadde nemlig jobbet for en av de andre deltagerne tidligere.

– Det var det verste som kunne ha skjedd at den personen var der. Vedkommende ble jo bare mer og mer provosert over å se at jeg ikke jobbet som jeg pleide. Kanskje ting kunne gått bedre om jeg fikk følge den opprinnelige planen, undrer han og utdyper:

– Slik ble det ikke. Det var en artig reise på godt og vondt. Det som skremmer meg er hvordan mennesker totalt forandrer personlighet. Å gå fra å være hyggelig til det stikk motsatte på grunn av en bagatell, men et par personer gjorde i hvert fall at denne reisen ble både morsom og fin.

– Hvem håper du vinner årets Farmen?

– Jeg håper Mathias vinner. Han er helt rå. Noen der vil ha det til at jeg er homofob, men det stemmer over hodet ikke. Om Mathias vinner skal jeg spørre om vi kan dra på Oslo Pride sammen!

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!