NYDELIG TIARA: Kronprinsesse Victoria valgte Kamé-garniture, som er laget av gull, perler, diamanter og store kameer med tilhørende øreringer, da hun giftet seg med prins Daniel i 2010.
NYDELIG TIARA: Kronprinsesse Victoria valgte Kamé-garniture, som er laget av gull, perler, diamanter og store kameer med tilhørende øreringer, da hun giftet seg med prins Daniel i 2010. Foto: Anders Wiklund / TT / NTB scanpix

Kongelige

Her er de kongeliges vakreste bryllupstiaraer

Det er vanligvis brudekjole og slør som vekker mest oppmerksomhet ved et kongelig bryllup. Men det er brudenes flotte og kostbare tiara som virkelig setter prikken over i-en.

Publisert

Samme som mamma

Kronprinsesse Victoria valgte tradisjonen tro i Sverige å bære de såkalte Kamé-garniture, som er laget av gull, perler, diamanter og store kameer med tilhørende øreringer, armbånd og halskjede ved sitt bryllup med prins Daniel 19. juni i 2010.

SAMME TIARA: Dronning Silvia bar den samme tiaraen som sin dattere da hun giftet seg med kong Carl Gustaf i 1976.
SAMME TIARA: Dronning Silvia bar den samme tiaraen som sin dattere da hun giftet seg med kong Carl Gustaf i 1976. Foto: TT Nyhetsbyrån / NTB scanpix

Settet skal ha vært en gave fra keiser Napoleon I til hans kone Joséphine i 1805. Dronning Silvia bar nøyaktig den samme tiaraen da hun giftet seg med kong Carl Gustaf 19. juni 1976.

VAKKER: Hertuginne Kate på bryllupsdagen sin 29. april 2011. Tiaraen hun bærer fra Cartier har over tusen små diamanter.
VAKKER: Hertuginne Kate på bryllupsdagen sin 29. april 2011. Tiaraen hun bærer fra Cartier har over tusen små diamanter. Foto: Reuters / NTB scanpix

Over tusen diamanter

Hertuginne Kate lånte en av dronning Elizabeths mindre og mer ukjente tiaraer da hun giftet seg med prins William 29. april 2011 i Westminster Abbey i London.

Den smale Cartier-tiaraen med over 1000 små diamanter kalles Halo Scroll-tiaraen og ble laget i 1936. Dronning Elizabeth fikk det i gave til sin 18-årsdag, men hun har aldri blitt sett offentlig med den.

Tiara fra Thailand

I forkant av bryllupet svirret ryktene om at prins Carl Philips kommende brud ville bære en helt ny tiara, og det viste seg å stemme 13. juni 2015.

Den lille dia­mant­tia­ra­en med palmemotiv hadde pæreformede smaragder i spissene var en gave fra det svenske kongeparet til sin nye svigerdatter.

GAVE FRA DET THAILANDSKE KONGEPARET: Sofia med tiaraen som opprinnelig var en gave i form av et halskjede fra det thailandske kongeparet, og som senere ble omskapt til en tiara.
GAVE FRA DET THAILANDSKE KONGEPARET: Sofia med tiaraen som opprinnelig var en gave i form av et halskjede fra det thailandske kongeparet, og som senere ble omskapt til en tiara. Foto: TT Nyhetsbyrån

Opprinnelig var tiaraen laget som et halskjede og gitt i gave fra det thailandske kongeparet til dronning Silvia, og derfor fikk også dronningen omformet halskjedet til en tiara i Thailand. I etterkant har Sofia fått det forholdsvis lille diademet åpnet opp og har erstattet smaragdene med perler slik at det blir litt høyere.

Gave fra kongeparet

Kronprinsse Mette-Marit viste allerede ved bryllupet med kronprins Haakon 25. august 2001 at hun liker små tiaraer best. Hun bar nemlig en gave fra sine svigerforeldre, et antikk bandeau-diadem fra 1910 med 23 marguerit-rosetter i platina og gull.

METTE-MARIT: I tiaraen hun fikk av sine svigerforeldre. Her er hun avbildet på bryllupsdagen sin 25. august 2001.
METTE-MARIT: I tiaraen hun fikk av sine svigerforeldre. Her er hun avbildet på bryllupsdagen sin 25. august 2001.

En morsom forhistorie er at man kan se denne tiaraen på hodet til skuespilleren Cate Blanchett i filmen «An Ideal Husband» i 1999. Juvelerfirmaet Garrard lånte ut tiaraen til filmen, og det norske kongehuset har flere ganger kjøpt smykker fra Garrard. Tiaraen skal være laget rundt 1910.

Privat tiara

Prinsesse Madeleine giftet seg med Chris O'Neill 8. juni 2013 i Stockholm iført sin private tiara, som hun fikk i 18-årsgave av sine foreldre. Den feminine diamanttiaraen var pyntet med små appelsinblomstkvister og ble matchet med et par store øreringer fra det svenske kongehusets store Bernadotte-kolleksjon.

NYDELIG: Prinsesse Madeleine bærer sin private tiara under bryllupsdagen 8. juni 2013.
NYDELIG: Prinsesse Madeleine bærer sin private tiara under bryllupsdagen 8. juni 2013. Foto: Jessica Gow / NTB scanpix

Lånte av svigermor

Det belgiske kongehuset råder bare over noen få tiaraer, og ved dronning Mathilde og kong Philippes bryllup i Brussel 4. desember 1999 lånte svigermor dronning Paola for første gang bort en av tiaraene til sin kommende svigerdatter, nemlig dronning Elizabeths diamant-bandeau-tiara i art deco-stil. Diademet kan også benyttes som halskjede.

KAN BRUKES SOM HALSKJEDE: Diademet til dronning Mathilde av Belgia, her på bryllupsdagen 4. desember 1999.
KAN BRUKES SOM HALSKJEDE: Diademet til dronning Mathilde av Belgia, her på bryllupsdagen 4. desember 1999. Foto: Yves Logghe / AP / NTB scanpix

Oppdatert versjon

Dronning Maxima hadde en del tiaraer å velge mellom da hun 2. februar 2002 giftet seg med Willem-Alexander i Amsterdam. Det nederlandske kongehuset har nemlig en umåtelig stor smykkesamling, men det ble en «ny» tiara Maxima hadde på hodet. Hun hadde nemlig fått oppdatert en gammel, nederlandsk knap-tiara fra begynnelsen av 1800-tallet. Blant annet var fem store perler skiftet ut med diamantstjerner.

Droning Maxima bar også sitt bryllupsdiadem da hun var gjest i bryllupet til Mary og Frederik to år senere.

OPPDATERT: Dronning Maxima bar en oppdatert, gammel tiara fra begynnelsen av 1800-tallet da hun giftet seg med Willem-Alexander i 2002.
OPPDATERT: Dronning Maxima bar en oppdatert, gammel tiara fra begynnelsen av 1800-tallet da hun giftet seg med Willem-Alexander i 2002. Foto: Reuters / NTB scanpix

Tre søstre – samme tiara

Da dronning Ingrids yngste datter prinsesse Anne-Marie giftet seg med kong Konstantin av Hellas i Athen 19. september 1964, startet hun en eventyrlig tradisjon med Cartier-tiara som bryllupstiara i den danske kongeslekten.

BRUKT AV TRE SØSTRE: Cartier-tiaraen som Margrethe av Danmark hadde på seg da hun giftet seg med prins Henrik i 1967 ble også båret av søstrene hennes.
BRUKT AV TRE SØSTRE: Cartier-tiaraen som Margrethe av Danmark hadde på seg da hun giftet seg med prins Henrik i 1967 ble også båret av søstrene hennes. Foto: TT Nyhetsbyrån / NTB scanpix

Tre år etter satt tiaraen på hodet til Danmarks tronfølger Margrethe da hun 10. juni 1967 giftet seg med prins Henrik i Holmens Kirke i København.

Året etter ble tiaraen også brukt av søster Benedikte da hun giftet seg med prins Richard zu Sayn-Wittgenstein-Berleburg 4. februar.

Diamant-tiara

I forkant av kronprinsesse Mary og kronprins Frederiks vielse i Vor Frue Kirke 14. mai 2004 forærte dronning Margrethe og prins Henrik sin kommende svigerdatter en yndig diamant-tiara i bryllupsgave. Tiaraen, som kongehuset hadde fått tak i før bryllupet, komplimenterte Marys mørke hår og det gamle, irske brudesløret.

KRONPRINSESSE MARY: Med diamanttiaraen hun fikk av sine svigerforeldre i bryllupsgave til bryllupet i 2004.
KRONPRINSESSE MARY: Med diamanttiaraen hun fikk av sine svigerforeldre i bryllupsgave til bryllupet i 2004. Foto: AFP / NTB scanpix

Kronprinsessen har i etterkant fått endret tiaraen sin litt. Nå har den en ekstra perlekant nedenfor samt at noen av diamantene i perlespissene er skiftet ut. Hun bar den «nye» versjonen da hun var gjest i bryllupet til Carl Philip og Sofia.

Blomstrende

Da prinsesse Marie giftet seg med prins Joachim i Møgeltønder Kirke 24. mai i 2008, hadde hun prinsesse Dagmars blomstertiara på hodet. På et tidspunkt har dronning Ingrid erhvervet seg tiaraen og gitt den i gave til sin datter dronning Margrethe.

PRINSESSE MARIE: I tiaraen til prinsesse Dagmar i bryllupet sitt i 2008.
PRINSESSE MARIE: I tiaraen til prinsesse Dagmar i bryllupet sitt i 2008. Foto: AP / NTB scanpix

Før bryllupet ble tiaraen hevet med en bøyle med en rekke diamanter på. Mønsteret i tiaraen, som var en gave fra prins Joachim, er fem elegante blomsterhoder samt blomsterblader.

Avtagbar brosje

Hertuginne Meghan bar også en markant tiara du hun 19. mai 2018 giftet seg med prins Harry i Windsor. Mange av de kongelige brudene i Storbritannia låner en av dronning Elizabeths utallige tiaraer til den store dagen, og Meghan hadde valgt den såkalte Queen Mary's diamant-bandeau-tiara.

AVTAGBAR: Tiaraen som hertuginne Meghan bar i da hun giftet seg med prins Harry i 2018, har en avtagbar brosje i midten.
AVTAGBAR: Tiaraen som hertuginne Meghan bar i da hun giftet seg med prins Harry i 2018, har en avtagbar brosje i midten. Foto: Reuters / NTB scanpix

Diademet fra 1932 består av diamanter og platina i syv ledd og har en meget spesiell avtagbar brosje i midten. Den smale bandeau-tiaraen skapte en perfekt overgang mellom brudens enkle frisyre og det storslåtte sløret. I ørene bar Meghan et par nye Cartier-øredobber med diamanter.

Samme som svigermor

Da dronning Letizia giftet seg med kong Felipe i Madrid 22. mai 2004, bar hun en tiara som hennes svigermor dronning Sofia også bar under sitt bryllup med kong Juan Carlos 14. mai 1962.

GRESKINSPIRERT: Dronning Letizias nydelige platina- og diamanttiara. Her da hun giftet seg med kong Felipe i Madrid 22. mai 2004.
GRESKINSPIRERT: Dronning Letizias nydelige platina- og diamanttiara. Her da hun giftet seg med kong Felipe i Madrid 22. mai 2004. Foto: AFP / NTB scanpix

Letizia brukte den klassiske og greskinspirerte platina- og diamanttiaraen mange ganger i årene etter bryllupet, men etter at hun ble dronning, blir den sjelden brukt.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!