HISTORISK: Harald og Sonja ga hverandre sitt ja i august 1968, og Harald brøt dermed den kongelige tradisjonen da han giftet seg med en helt vanlig jente, og ikke en 
kongelig. Her under den offisielle fotograferingen i fugleværelse på Slottet.
HISTORISK: Harald og Sonja ga hverandre sitt ja i august 1968, og Harald brøt dermed den kongelige tradisjonen da han giftet seg med en helt vanlig jente, og ikke en kongelig. Her under den offisielle fotograferingen i fugleværelse på Slottet. Foto: NTB scanpix

Kongelige

Kjærlighetshistoriene som utfordret kongehusene: Bryllup, brudd og bruduljer

Prinsesse Märtha og sjaman Durek er det mest omtalte «kongelige paret» akkurat nå. Men de er ikke de første rojale kjærestene som har sjokkert verden.

Publisert Oppdatert

Kjærlighetslivet til prinsesse Märtha har skapt mange overskrifter denne våren. Men prinsessen, som også vakte stor oppsikt i inn- og utland da hun giftet seg med Ari Behn, er ikke den eneste kongelige i Europa som har valgt utradisjonelle partnere.

Både i Norge og ellers har det blitt stadig mer vanlig for de kongelige å gifte seg med personer uten tilknytning til hverken kongehus eller adel, og det er i tillegg stadig flere eksempler på at kjærligheten har tatt slutt og det har endt med brudd eller skilsmisser.

- Folk blir revet med

Kongeekspert Roger Øversveen i Her og Nå sier at grunnen til at vi er så opptatt av kongelige kjærlighetshistorier, brudd og skilsmisser, er at kongefamiliene som oftest ligger folk nær hjertet.

- Størsteparten av innbyggerne i land som har monarki har et nært forhold til de kongelige. De føler at de kjenner dem personlig. Her i Norge kaller de fleste kongen og dronningen for Harald og Sonja, selv om de bare har sett kongeparet på TV. Derfor blir vi revet med både når de forelsker seg, gifte seg , får barn eller skiller seg. Og mange av oss er så nysgjerrige at vi vil ha alle detaljer, enten det dreier seg om lykkelige eller triste hendelser, sier han.

SKRANTET: Allerede kort tid etter at de ga hverandre sitt ja, begynte ekteskapet mellom prins Charles og prinsesse Diana å skrante. Her er de to på bryllupsdagen, 29. juli 1981.
SKRANTET: Allerede kort tid etter at de ga hverandre sitt ja, begynte ekteskapet mellom prins Charles og prinsesse Diana å skrante. Her er de to på bryllupsdagen, 29. juli 1981. Foto: AP / NTB scanpix

På spørsmål om hvilken kongelig kjærlighetshistorie, brudd eller skilsmisse som har satt størst spor i historien, trekker han frem skilsmissen mellom Charles og Diana.

- Og da tenker jeg helt uavhengig av at prinsessen døde i en tragisk bilulykke i Paris i 1997. Grunnen til dét, er at vi fikk vite de pikante forholdene rundt bruddet og detaljer fra ekteskapet. Ikke minst at Diana ikke la skjul på at hun synes det var vanskelig at hun måtte dele Charles med hans ekskjæreste og nåværende kone Camilla, men også fordi de britiske tabloidene holdt oss godt oppdatert på både Diana og Charles sitt kjærlighetsliv etter at de gikk fra hverandre. Men her i Norge var det nok også mange som ble sjokkert over bruddet mellom prinsesse Märtha og Ari Behn. Ganske enkelt for at det for de fleste kom som lyn fra klar himmel.

Videre i denne saken kan du lese om de kongelige forholdene og bruddene som har vekket voldsom interesse de siste årene.

Harald ga Olav ultimatum

I 2016 feiret kong Harald (82) og dronning Sonja (81) hele 25 år på tronen, men at paret, som forelsket seg tilbake i 1959, skulle bli Norges neste konge og dronning, var ingen selvfølge.

At Harald, som da var kronprins, falt for en helt vanlig jente, uten blått blod, skapte sterke reaksjoner. Det tok faktisk hele ni år før paret fikk aksept for sitt forhold, og det kostet mye å få sitt kjærlighetsliv bedømt av hele Norge, inkludert konge og regjering.

I mange år måtte det forelskede paret skjule sin kjærlighet da det var forventet at Harald skulle gifte seg med en kongelig jente.

Til slutt ga Harald kong Olav et ultimatum og sa at hvis han ikke fikk gifte seg med Sonja, så ville han ikke gifte seg.

Motforestillingene og kritikerne var fortsatt mange, men kong Olav valgte til slutt å gi Harald og Sonja sin velsignelse, og de to forlovet seg raskt.

Den 29. august 1968 ga de hverandre sitt ja i Oslo domkirke.

FORELSKET: I 1968 kunne daværende kronprins Harald endelig offentliggjøre at han hadde forlovet seg med Oslo-jenta Sonja Haraldsen som hadde vært kjæresten hans i ni år.
FORELSKET: I 1968 kunne daværende kronprins Harald endelig offentliggjøre at han hadde forlovet seg med Oslo-jenta Sonja Haraldsen som hadde vært kjæresten hans i ni år. Foto: NTB scanpix

- Kronprins Harald (den gang) var tidlig ute med å stille ultimatum til kong Olav. Har han banet vei for de som kom etter når det gjelder å ikke gifte seg med folk av blått blod?

- Kong Harald har uten tvil vært et forbilde for mange kongelige. Han har sin del av æren for at tronarvinger nå tør forelske seg i en fra folket. Ikke bare banet han vei for sin egen sønn kronprins Haakon, men også for for eksempel kronprinsesse Victoria. I Sverige skapte det stor oppstandelse at landets neste dronning ble kjæreste med en eier av et helsestudio. Men i dag er kritikken helt forstummet. Til og med den litt selvhøytidelige adelen har godtatt prins Daniel, sier kongeekspert Øversveen.

- Hvordan påvirker det kongehusene at de kongelige forelsker seg i «helt vanlige» folk?

- Jeg tror det er positivt at de kongelige gifter seg med mennesker som har en annen bakgrunn. Jeg tror det skaper en annerledes nærhet mellom kongehusene og folket, og jeg synes det hadde vært ganske trist om vår egen prinsesse Ingrid Alexandra hadde måttet vært tvunget til å gifte seg med prins fra et annet land i Europa.

Askepott-historie

Som sin far har også kronprins Haakon (45) måttet kjempe for kjærligheten. Da han falt for alenemoren Mette-Marit Tjessem Høiby (45), skapte det store overskrifter i både inn- og utland.

Det er ikke for ingenting at kjærlighetshistorien mellom Mette-Marit og Haakon ofte er beskrevet som en ekte Askepott-historie. Ungjenta med en utagerende fortid og barn fra før, ble gjennom sitt forhold med kronprins Haakon hele Norges kronprinsesse da de giftet seg 25. august 2001.

Paret traff hverandre for første gang under Quartfestivalen i Kristiansand sommeren 1996, men det var først da de møttes på samme sted tre år senere at det oppstod et nært vennskap. Et vennskap som etter hvert utviklet seg til kjærlighet.

ALENEMOR: Mette-Marit hadde sønnen Marius fra før av, da hun forelsket seg i Norges kronprins. Lille Marius var et lite sjarmtroll, og ble raskt en del av den norske kongefamilien.
ALENEMOR: Mette-Marit hadde sønnen Marius fra før av, da hun forelsket seg i Norges kronprins. Lille Marius var et lite sjarmtroll, og ble raskt en del av den norske kongefamilien. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

Presset var enormt på det unge paret, spesielt fordi Mette-Marit var alenemor og hadde en fortid som «partyprinsesse». Kronprins Haakon har hele livet vært svært forsiktig med å kommentere sitt privatliv, men etter hvert som presset økte på han og Mette-Marit, så han ingen annen utvei enn å bekrefte forholdet i mai 2000.

I desember samme år avslørte det forelskede paret at de hadde forlovet seg. Men veien til en forlovelse var lang. Mange var svært kritiske til alenemoren fra Kristiansand. Det store vendepunktet for mange kom nok da Mette-Marit bare tre dager før bryllupet i 2001 valgte å fortelle om fortiden sin. Et offentlig oppgjør med fortiden var kanskje det smarteste Mette-Marit har gjort, og det norske folk elsket henne for det.

– Jeg var i et miljø hvor det ble testet, og vi gikk over grenser. Det har vært en dyrekjøpt erfaring som det har tatt lang tid å bearbeide. Og sånn at det ikke skal være noen tvil om hvor jeg står i dag, så vil jeg benytte denne anledningen til å ta avstand fra narkotika, sa Mette-Marit mens tårene trillet.

Hun vant både tillit og hjertene til det norske folk med sin modige åpenhet. Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon hadde kjempet for kjærligheten – og de vant.

Engler, lysfontener og sjamaner

KONGEFAMILIEN: Her er kongeparet sammen med 
kronprins Haakon, kronprinsesse 
Mette-Marit og deres barn, prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus i forbindelse med julefotograferingen på Slottet i fjor.
KONGEFAMILIEN: Her er kongeparet sammen med kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit og deres barn, prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus i forbindelse med julefotograferingen på Slottet i fjor. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Prinsesse Märtha Louise (47) er ikke helt som andre kongelige, og skaper stadig overskrifter. Det at hun ble kjæreste med forfatteren Ari Behn i 2001 var intet unntak, og Märtha var igjen på alles lepper.

Flere advarte både Märtha og kongefamilien mot Ari, og det kom stadig flere historier om at Ari hadde et avslappet forhold til narkotika og levde et liv i sus og dus.

Men Märtha og Ari lot seg ikke stoppe, og allerede året etter at det ble kjent at de var et par, bestemte de seg for å stå i det og ble smidd i hymens lenker i Trondheim.

I løpet av de årene paret var gift fikk Märtha og Ari døtrene Maud Angelica (16), Leah Isadora (14) og Emma Tallulah (10) sammen.

BRUDD: Etter å ha vært gift i hele 14 år, valgte prinsesse Märtha Louise og Ari Behn å gå hver til sitt i 2016. – Vi har som mange andre vokst fra hverandre, sa de i en felles presse-
melding den gang.
BRUDD: Etter å ha vært gift i hele 14 år, valgte prinsesse Märtha Louise og Ari Behn å gå hver til sitt i 2016. – Vi har som mange andre vokst fra hverandre, sa de i en felles presse- melding den gang. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Det var i 2016 at Märtha Louise (47) og Ari Behn (46) annonserte at de skulle gå fra hverandre. Det var den første kongelige skilsmissen i Norge på hele 200 år. Nå har både Märtha og Ari funnet lykken igjen på hver sin kant.

NY KJÆRESTE: De siste ukene har prinsessen fått svært mye oppmerksomhet etter at hun offentliggjorde at hun har blitt kjæreste med den amerikanske sjamanen, Shaman Durek. Mange har tatt til orde for at Märtha bør si fra seg prinsessetittelen.
NY KJÆRESTE: De siste ukene har prinsessen fått svært mye oppmerksomhet etter at hun offentliggjorde at hun har blitt kjæreste med den amerikanske sjamanen, Shaman Durek. Mange har tatt til orde for at Märtha bør si fra seg prinsessetittelen. Foto: Daryl Henderson / NTB scanpix

Ari har i en toårsperiode vært kjæreste med Ebba Rysst Heilmann, mens Märtha de siste ukene har skapt rabalder etter at det ble kjent at hennes nye kjæreste er den amerikanske sjamanen, Durek Verrett (44).

Fant lykken etter utroskap

De svenske kongebarna, kronprinsesse Victoria (41), prinsesse Madeleine (36) og prins Carl Philip (40), har alle måttet kjempe en hard kamp for å gifte seg med den de elsker.

I juni 2009 forlovet en lykkelig Madeleine seg med kjæresten gjennom mange år, Jonas Bergström (40).

Bergström ble omtalt som drømmeprinsen, men Madeleine brøt forlovelsen etter flere utroskapsrykter.

I New York møtte hun finansmannen Christopher O’Neill (44). De giftet seg i 2013, og har siden fått barna Leonore (5), Nicolas (3) og (Adrienne (1) sammen. Paret har gjentatte ganger flyttet på seg, og familien bor nå i USA.

Ble forelsket i personlig trener

Eventyret om kronprinsesse Victoria (41) og prins Daniel (45) startet tilbake i 2001 da Victoria oppsøkte treningsstudioet Daniel eide og jobbet på som personlig trener.

Victoria og Daniel tilbrakte mer og mer tid sammen, både på og utenfor treningsstudio, og etter hvert følte de begge at det var noe spesielt mellom dem.

Da forholdet ble kjent, var det mye skepsis hos det svenske folk. Mange mente nemlig at Daniel var altfor vanlig og enkel, og at han ikke passet inn i den svenske kongefamilien.

Men kjærligheten overvant alt. I 2009 forlovet de seg, etter åtte år som kjærester. I 2010 ble Daniel prins.

LYKKELIGE: Prins Daniel startet som prinsesse Victorias personlige trener. I dag er de lykkelig gift og har barna Estelle og Oscar sammen.
LYKKELIGE: Prins Daniel startet som prinsesse Victorias personlige trener. I dag er de lykkelig gift og har barna Estelle og Oscar sammen. Foto: Robin Utrecht/REX

Kjæresten hadde fortid som glamourmodell

Også prins Carl Philip (40) har måttet kjempe for kjærligheten, og etter at hans ti år lange forhold til Emma Pernald tok slutt i 2009, falt prinsen pladask for vakre Sofia Hellqvist (34) i 2010.

Forholdet skapte raskt overskrifter, ikke bare fordi hun var svenskeprinsens nye kjæreste, men også fordi hun hadde en fortid som glamourmodell og ikke minst, hun var med i svenske «Paradise Hotel» i 2005.

I juni 2015 ga det forelskede paret hverandre sitt ja.

Diana, Charles og Camilla

Alt virket så perfekt. Prins Charles hadde forelsket seg i vakre Diana Spencer, og i februar 1981 forlovet de seg. Bare fem måneder senere ga den da 20 år gamle Diana sitt ja til den 13 år eldre prinsen av Wales.

Men var paret så lykkelige som det tilsynelatende så ut til? Svaret på det er vel et ganske klart nei.

For mens de aller fleste eventyr slutter med at prinsen får sin prinsesse, endte eventyret om prins Charles og Diana med skilsmisse. Allerede før de giftet seg mistenkte Diana prins Charles fortsatt var forelsket i sin gamle flamme, Camilla Parker Bowles.

Camilla Parker Bowles (71) ble med det lenge kjent som den «andre kvinnen» i ekteskapet mellom prins Charles (70) og nå avdøde prinsesse Diana.

I 1997, året etter skilsmissen, døde Diana brått i en bilulykke i Paris, og Camilla ble stadig en mer upopulær dame blant britene. Hun fikk skylden for problemene mellom Charles og Diana, og noen gikk faktisk så langt som å gi henne skylden for Dianas død.

Men til tross for at Charles alltid har visst at Camilla var den rette, har det vært en lang vei å gå for paret, før de endelig kunne gi hverandre sitt ja i 2005.

Fergie ga britene hodebry

DEN RETTE: Prins Charles og Camilla har kjent hverandre i mange år, og var til og med ungdoms-
kjærester. Til tross for ekteskap på hver sin kant, har de aldri glemt hverandre og i 2005 giftet de seg.
DEN RETTE: Prins Charles og Camilla har kjent hverandre i mange år, og var til og med ungdoms- kjærester. Til tross for ekteskap på hver sin kant, har de aldri glemt hverandre og i 2005 giftet de seg. Foto: Tim Rooke / REX / NTB scanpix

Da prins Andrew (59) i 1986 giftet seg med Sarah Ferguson (59) var det nok ingen som hadde forutsett hvilken hodebry hun skulle komme til å gi det britiske kongehuset.

Den rødhårede jenta med det store, hvite smilet tok nemlig britene med storm, men det skulle raskt vise seg at hun skulle skape store overskrifter.

De to hadde kjent hverandre siden barndommen, og etter hvert oppsto det varme følelser mellom dem, og i 1986 ga de hverandre sitt ja. Men skandalene lot ikke vente på seg, og allerede to år etter ble det kjent at Fergie hadde vært notorisk utro med playboyen Steve Wyatt. Paret skilte seg i 1996 etter en rekke utroskapsskandaler.

FRISKT PUST: Sarah Ferguson tok ektemannen Andrew og britene med storm. Den dag i dag skaper hun fortsatt overskrifter, både alene og sammen med eksmannen.
FRISKT PUST: Sarah Ferguson tok ektemannen Andrew og britene med storm. Den dag i dag skaper hun fortsatt overskrifter, både alene og sammen med eksmannen. Foto: Bellmann / Getty Images

Skandale-skilsmisse

Prins Charles sin yngre søster, prinsesse Anne (68), var den første av dronning Elizabeths barn som giftet seg. Det skjedde da Anne var bare 23 år gammel, og hun giftet seg med den to år eldre offiseren, Mark Phillips (70).

De delte samme lidenskap for hester og ridning, men forholdet tok slutt og i 1992 var skilsmissen et faktum.

Det ble en stor skandale da det ble kjent at paret skulle skilles, spesielt fordi prinsessen allerede hadde innledet et forhold til en ny mann, Timothy Laurence (64).

SKILT: Prins Charles yngre søster, prinsesse Anne, har vært gift to ganger, og ble en av de første på mange år i den britiske kongefamilien som skilte seg, da hun og ektemannen Mark skilte seg i 1992.
SKILT: Prins Charles yngre søster, prinsesse Anne, har vært gift to ganger, og ble en av de første på mange år i den britiske kongefamilien som skilte seg, da hun og ektemannen Mark skilte seg i 1992. Foto: Mark Cuthbert / Contributor / Getty Images

Deres forhold ble kjent allerede i 1989 da det ble funnet noen private brev fra Laurence til prinsesse Anne.

I 1992 giftet hun seg med Timothy Laurence. og paret er fortsatt lykkelig gift. De har ingen barn sammen.

Sjokkbruddet som rystet Danmark

Danskenes prins Joachim (49) traff vakre Alexandra Manley (54) på en fest i Hongkong i 1994, og allerede noen måneder senere fridde Joachim under en romantisk ferie på Filippinene.

Den flotte Alexandra ble raskt en yndling blant det danske folk, og jubelen sto i taket da de ga hverandre sitt ja i Frederiksborg Slotskirke i november 1995. Alexandra ble prinsesse av Danmark, og hun fikk også tittelen, Alexandra, Grevinne av Frederiksborg – en tittel hun fortsatt bærer.

I 1999 ble paret foreldre for første gang, da sønnen Nikolai (19) kom til verden, og tre år senere kom lillebror Felix (16).

DRØMMEBRYLLUP: Prins Joachim og vakre Alexandra giftet seg i 1995. Men ti år senere var ekteskapet over.
DRØMMEBRYLLUP: Prins Joachim og vakre Alexandra giftet seg i 1995. Men ti år senere var ekteskapet over. Foto: Antony Jones/Julian Parker / Contributor / Getty Images

Alexandra og Joachim virket stormforelsket og lykkelige sammen med sine to gutter. Men etter hvert begynte idyllen å slå sprekker, og i 2004 sprakk nyheten om at paret skulle skilles.

Sjokket var stort blant det danske folk, spesielt fordi det da var 160 år siden forrige kongelige skilsmisse i Danmark.

Etter at paret hadde gått fra hverandre, tok det ikke lang tid før Alexandra hadde funnet lykken igjen med den 14 år yngre fotografen Martin Jørgensen. Ryktene skal ha det til at de falt for hverandre mens Alexandra fortsatt var gift med Joachim.

I 2007 giftet de seg, men i 2015 ble det kjent at paret skulle gå fra hverandre og at Alexandra dermed skulle skilles for andre gang.

Prins Joachim fant også kjærligheten på ny ganske raskt etter skilsmissen, og i 2008 giftet han seg med Marie Cavallier (43). Paret har fått barna prins Henrik (10) og prinsesse Athena (7) sammen.

Alexandra er glad på eksmannens vegne, og hun er fortsatt god venn med eksen og hans nye kone.

Falt pladask i middagsselskap

Det var under et middagsselskap i London i 1965 at livet skulle forandre seg for dronning Margrethe (79), som den gang var kronprinsesse av Danmark.

Ved siden av seg fikk hun franske Henri, og de to falt pladask for hverandre. Franske Henri er mannen som senere ble prins Henrik.

To år etter at de møttes, giftet de seg. Et svært lykkelig og forelsket par ga hverandre sitt ja i Holmens kirke i København, og etter vielsen ble paret hyllet fra balkongen på Amalienborg Slott. Men deres forhold var på ingen måte enkelt.

Da Margrethe i 1972 ble dronning, var det noe som endret seg for Henrik. Han ble ikke konge av Danmark, noe han var svært misfornøyd over. Gjentatte ganger har han slengt med leppa og har på ingen måte vært redd for å uttrykke dette. Prins Henrik greide aldri å akseptere at han ikke hadde samme status som sin kone, og dette førte til mange skandaleoppslag i både dansk og europeisk presse. Prins Henrik døde 13. februar i fjor, 83 år gammel.

Monaco: En såpeopera fra virkeligheten

LYKKELIGE: Til tross for at prins Henrik til stadighet uttrykte sin misnøye med å ikke være kongen av Danmark, skal ekteskapet mellom ham og dronning Margrethe vært et lykkelig ekteskap. De to giftet seg i 1967 og var gift helt til Henrik døde i februar i fjor.
LYKKELIGE: Til tross for at prins Henrik til stadighet uttrykte sin misnøye med å ikke være kongen av Danmark, skal ekteskapet mellom ham og dronning Margrethe vært et lykkelig ekteskap. De to giftet seg i 1967 og var gift helt til Henrik døde i februar i fjor. Foto: Mark Cuthbert / Getty Images

6. april 2005 tok fyrst Albert over tronen i Monaco etter sin far fyrst Rainier. Albert levde i mange år et liv med piker, vin og sang, og fikk tilnavnet «Partyprinsen». Selv om damene lå langflate etter prinsen, hadde han ikke hell i kjærlighet. Både folket og resten av familien begynte å bli bekymret for om tronarvingen i det hele tatt kom til å gifte seg.

For 26 år siden fikk han i all hemmelighet datteren Grace Grimaldi med den amerikanske eiendomsmegleren Tamara Rotola, og for 14 år siden sønnen Alex-andre Coste sammen med Nicole Coste fra Togo. Siden begge er født utenfor ekteskap, har de ingen arverett til troen.

Under åpningen av OL i 2006 kom Albert sammen med blondinen Charlene Wittstock, og alle håpet at et bryllup var nært forestående.

FORHOLD: Prins Albert har fått to barn utenfor ekteskapet, og har sønnen Alexandre sammen med Nicole Coste. Først i 2005 bekreftet Albert at han var faren til Nicoles sønn.
FORHOLD: Prins Albert har fått to barn utenfor ekteskapet, og har sønnen Alexandre sammen med Nicole Coste. Først i 2005 bekreftet Albert at han var faren til Nicoles sønn. Foto: Michel Dufour / Getty Images

De møttes første gang i 2000, men ikke før i 2010 annonserte paret at de var forlovet. Men heller ikke dette forholdet har vært en dans på roser. De giftet seg i 2011, men ifølge en fransk tabloidavis forsøkte Charlene å stikke fra bryllupet tre ganger, skriver Dagbladet.

I desember 2014 ble Charlene (41) og Albert (61) foreldre til tvillingene Jaques og Gabriella. Selv om datteren ble født først, er det Jaques som vil arve tronen til fyrstedømmet i Monaco.

Giftet seg med playboy

Det er liten tvil om at også Alberts storesøster, prinsesse Caroline (62) har levd et turbulent liv. Da prinsesse Caroline var bare 21 år gammel, sjokkerte hun alle da hun giftet seg med den 17 år eldre playboyen, Philippe Junot (nå 78) mot foreldrenes vilje.

I oktober 1980 var skilsmissen et faktum, og ekteskapet ble senere annullert av Paven.

I 1983 giftet Caroline seg igjen, denne gangen med italienske Stefano Casiraghi. Sammen fikk de barna Charlotte (32), Andrea (34) og Pierre (31). Stefano døde i en tragisk båtulykke i 1990.

I dag er prinsesse Caroline (62) gift med prins Ernst August av Hannover i Tyskland (65), paret giftet seg i 1999.

Hvordan forholdet mellom prinsen og prinsesse Caroline er i dag, er det ingen som vet. De er fortsatt gift på papiret, men ifølge flere medier har ikke ekteparet vist seg sammen siden 2009. De bor også i hvert sitt land – han i Tyskland og hun i Monaco.

Fikk barn med livvakten

LYKKELIGE? Prinsesse Carloline giftet seg med den tyske prinsen, Ernst August i 1999, men hvordan forholdet er i dag er uvisst. De bor i hvert sitt land, og har ikke vist seg offentlig sammen på mange år.
LYKKELIGE? Prinsesse Carloline giftet seg med den tyske prinsen, Ernst August i 1999, men hvordan forholdet er i dag er uvisst. De bor i hvert sitt land, og har ikke vist seg offentlig sammen på mange år. Foto: Rex Shutterstock / NTB scanpix

På 1990-tallet fikk prinsesse Stephanie (54) kallenavnet «skandaleprinsessen» på grunn av sitt utsvevende liv, og hun er kanskje mest kjent for sine mange kjærlighetsforhold.

I 1992 ble det kjent at Stephanie ventet barn med den tidligere livvakten sin, Daniel Ducruet (54). Skandalen var dermed et faktum for kongehuset i Monaco.

Men i 1995 ble alt snudd til glede da Stephanie fikk pappas ja til å gifte seg med sin store kjærlighet, Daniel. Men etter at ektemannen ble tatt på fersken med andre kvinner, skilte de seg i 1996. Sammen fikk de barna Pauline (25) og Louis (26).

Men prinsessen var ikke ferdig med å sjokkere, i 1997 ble hun igjen gravid utenfor ekteskap og fikk datteren Camille (20).

SKANDALEPRINSESSEN: 
Prinsesse Stephanie ble i mange år omtalt som «Skandaleprinsessen» på grunn av sin appetitt på menn og utagerende 
livsstil.
SKANDALEPRINSESSEN: Prinsesse Stephanie ble i mange år omtalt som «Skandaleprinsessen» på grunn av sin appetitt på menn og utagerende livsstil. Foto: Francis Apesteguy / Contributor / Getty Images

I mange år holdt Stephanie Camilles far skjult, men i senere tid har det blitt kjent at det var en livvakt som var faren også denne gangen, nemlig Jean-Raymond Gottlieb.

Stephanie fant senere lykken med sirkusartisten Franco Knie, og hun ble med ham på sirkusturné gjennom Europa. Forholdet tok slutt, og hun giftet seg med trapesartisten Adans Lopez Peres i 2003. De skilte seg allerede året etter.

- Har trengt moderniseringen

Kongeekspert Roger Øversveen mener at det har vært nødvendig for kongehusene i Europa å bli mer moderne.

- Kongehusene i Europa er historisk sett meget konservative, og de har uten tvil sårt trengt den moderniseringen de fleste nå gjennomgår. Det tror jeg alle bryllupene mellom de kongelige og vanlige mennesker bidrar til, sier han.

- Derfor tror det er viktig prins Carl Philip gifter seg med en tidligere nakenmodell og Paradise- Hotel-deltager og at prins Harry gifter seg med en halvt afrikansk-amerikansk skuespiller med broket familiebakgrunn. Men jeg tror, som kong Harald riktig påpeker, at det er viktig at de kongelige fortsatt er opphøyet. Hvis de blir for «vanlige», det vil si blir for like oss andre, faller grunnlaget bort.

Pssst! Har du fått med deg den rojale podcasten vår, Helt Konge, hvor nettopp kongelige er temaet? Du kan høre den her, eller i din podcastapp!

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!