Foto: Lise Åserud (Scanpix)

Kongefamilien tar et oppgjør med Se og Hør

- Det vi reagerer på, er omfanget, intimiteten, at de bruker bilder av barna, sier kommunikasjonssjef, Marianne Hagen.

Publisert

(SIDE2): For aller første gang tar kongefamilien et oppgjør, med det de anser som feilaktige reportasjer og overtramp i ukebladet, Se og Hør, og slottet kritiserer samtidig de journalistiske metodene til ukebladet. Dette skriver VG .

- Nå har det gått så langt at vi må gå til dette uvanlige skrittet i et forsøk på å få slutt på overtramp og feilaktige opplysninger, sier kommunikasjonssjef på slottet, Marianne Hagen, til avisen.

- Har ikke gitt seg til kjenne
Det er blant annet reportasjer i Se og Hør med paparazzibilder fra badeferier på den franske øya, Korsika, og, den karibiske øya, St.Barts, som slottet reagerer på.

Bilder av kongefamilien, som soler seg og tar del i vannaktiviteter, kun iført badetøy og bikini har vært å finne i ukebladet. Dette sier kommunikasjonssjefen er å gå over grensen.

- Det vi reagerer på, er omfanget, intimiteten, at de bruker bilder av barna, og at de ikke har gitt seg til kjenne, sier Hagen.

Vurderer å forfølge saken
Videre sier hun at de forstår at kongefamilien er landets mest omtalte familie, og at det de foretar seg er av offentlig interesse, men at de ovennevnte reportasjene går langt over grensen.

Blant det kommunikasjonssjefen trekker fram er feilaktige opplysninger trykket i bladet om at kongefamilien hadde betalt en halv million kroner for leie av villa og båt. Slottet reagerer også på at Se og Hør gir inntrykk av at de har fått eksklusive intervjuer. Videre sier Hagen at det har vært overtramp i nesten hvert nummer den siste tiden.

Foruten badeferiene til Korsika og St.Barts trekker kommunikasjonssjefen fram en sak om Mette-Marit som sto i magasinet for en uke siden. Hagen mener Se & Hør presentere saken på en slik måte at den fremstod som et eksklusivt intervju med magasinet, når dette var et eksklusivt intervju med Welt am Sonntag, som knapt ble nevnt i artikkelen.

Slottet vurderer nå å forfølge saken, enten rettslig eller i Pressens faglige Utvalg.

Norges mest offentlige familie
Sjefredaktør i Se og Hør, Ellen Arnstad, sier i et tilsvar til VG at de ovennevnte reportasjer ligger innenfor de presseetiske normene, og påpeker at Pressens Faglige Utvalg har slått fast at kongefamilien er Norges mest offentlige familie.

- Se og Hør respekterer kongefamiliens privatliv. Men det er opp til norsk presse, ikke hoffet, å definere hva som har offentlig interesse når Kongefamilien ferdes på offentlig sted. Også hoffets økonomiske disposisjoner har sterk offentlig interesse, og vi vil fortsette med å dekke kongehuset i hverdag og fest, sier hun til VG.

Hun sier også at det er lange tradisjoner i Norge for at det ikke kreves samtykke av dem når de oppholder seg på offentlige steder.

Foto: Lise Åserud

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Har gått til sak mot tyske ukeblader
Tidligere har kongehuset kommet med anmodninger til Tysk presse om at de mest kongeopptatte bladene i landet bør besinne seg. Kronprinsessens enorme popularitet i Tyskland har imidlertid gjort sitt til at pressen der har fortsatt å skrive om det norske den norske kongefamilien, og da spesielt Mette-Marit.

- Både den svenske kongefamilien og fyrstefamilien i Monaco har gått til sak mot tyske ukeblader, og blitt tilkjent store erstatningssummer. Jeg synes å merke at tysk presse er litt mer forsiktige mot disse familiene enn før. Men de fleste andre kongelige er fortsatt fritt vilt, sa kongeekspert Kjell Arne Totland til Side2, tidligere denne uken.

Men det norske kongehuset gikk ikke så langt den gang.

Magasinet Freizeit Monat har blant annet hatt Mette-Marit på hele forsiden med tittelen «Mister hun retten til barna?», og de har også intervjuet eksperter som mener at om at dersom det skulle bli en skilsmisse mellom kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon, vil hun kunne miste foreldreretten til sine barn.

- I Tyskland har man en sann flora av ukeblader av svært varierende kvalitet. Bare et svært lite utvalg av disse selges her hjemme. En rekke tyske forlagshus har spesialisert på tabloide ukeblader myntet på kvinner - fulle av stoff om Europas kongelige og Hollywoods superstjerner. Mange av historiene er svært fantasifulle - ofte basert på tolkning av et uheldig bilde. Mange av bladene oppgir gjerne nordiskklingende navn i byline når de skriver om skandinaviske kongelige - og viser gjerne til "kilder ved slottet". Men jeg har ennå til gode å møte noen av disse journalistene ved store kongelige begivenheter i Oslo og ellers i Europa for å si det slik ..., sa Totland, i forbindelse med en sak Side2 hadde om dette.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.