HAR DYSLEKSI: Skuespiller Jennifer Aniston oppdaget ved en tilfeldighet at hun har dysleksi.
HAR DYSLEKSI: Skuespiller Jennifer Aniston oppdaget ved en tilfeldighet at hun har dysleksi. Foto: Kevin Winter / Staff / Getty Images

Lese- og skrivevansker

Kjendiser som har dysleksi

Du visste mest sannsynlig ikke at de hadde det, og de lever godt med tilstanden.

Publisert Oppdatert

Dysleksi er en tilstand hvor hjernens evne til å omforme skrift som øynene oppfatter, til språk, er svekket, ifølge Norsk Helseinformatikk (NHI).

Tilstanden går også under betegnelsen ordblindhet eller lese- og skrivevansker, og er den mest utbredte lærevansken hos barn.

Man kan klare seg meget godt på både skole og jobb, likevel, og det er disse kjendisene gode eksempler på! Her er ti kjente fjes du kanskje ikke visste at hadde dysleksi:

Jennifer Aniston: Oppdaget det tilfeldig

I 2015 avslørte «Friends»-stjernen Jennifer Aniston (50) at hun har dysleksi. Hun fant ut av dette ved en tilfeldighet da hun var i 20-årene.

– Jeg trodde først at jeg bare ikke var smart. Jeg klarte ikke å tilegne meg noen ting, sa hun til The Hollywood Reporter den gang.

Patrick Dempsey: Ga aldri opp

HAR DYSLEKSI: Patrick Dempsey slet med å få roller i begynnelsen av karrieren, og det ble oppdaget at han hadde dysleksi.
HAR DYSLEKSI: Patrick Dempsey slet med å få roller i begynnelsen av karrieren, og det ble oppdaget at han hadde dysleksi. Foto: Rex / Shutterstock / NTB scanpix

«Grey's Anatomy»-kjekkasen Patrick Dempsey (53) fikk diagnosen dysleksi da han var yngre, og hans lese- og skrivevansker gjorde det vanskelig for han å få roller i begynnelsen av karrieren.

– Jeg tror dysleksien har gjort meg til den jeg er i dag. Det ga meg en forståelse for at man må fortsette å jobbe hardt. Jeg ga aldri opp, uttalte han i 2015.

Jamie Oliver: Måtte jobbe hardere

HARD JOBBING: Jamie Oliver har uttalt at han måtte jobbe hardt på grunn av sine lese- og skrivevansker.
HARD JOBBING: Jamie Oliver har uttalt at han måtte jobbe hardt på grunn av sine lese- og skrivevansker. Foto: Rex / Shutterstock / NTB scanpix

Stjernekokken Jamie Oliver (43) har slitt med lese- og skrivevansker i mange år, men gjør stor suksess med både kokebøker og TV-program. Dysleksi-diagnosen har hatt stor påvirkning på hans karriere.

– Som dyslektiker har jeg alltid måttet jobbe litt hardere enn andre for å forstå hvordan ting henger sammen, har han tidligere uttalt til RadioTimes.

Whoopi Goldberg: Beskyldt for å være treg

BESKYLDT FOR Å VÆRE TREIG: Whoopi Goldberg har blitt beskyldt for å være treig som følge av sin dysleksi.
BESKYLDT FOR Å VÆRE TREIG: Whoopi Goldberg har blitt beskyldt for å være treig som følge av sin dysleksi. Foto: Rex / Shutterstock / NTB scanpix

Skuespiller og komiker Whoopi Goldberg (63) er enda en stjerne som har dysleksi.

– Da jeg var liten, kalte de det ikke for dysleksi. De kalte det ... du vet, at du var treig, tilbakestående eller noe sånt, har den prisbelønte skuespilleren tidligere uttalt ifølge People.

Tom Cruise: Ble veldig visuell

FANT TEKNIKK: Tom Cruise lærte seg teknikker for å forstå det han leser.
FANT TEKNIKK: Tom Cruise lærte seg teknikker for å forstå det han leser. Foto: Michael Kovac / Contributor / NTB scanpix

Allerede da han var syv år gammel, fikk skuespilleren Tom Cruise (56) påvist at han har dysleksi.

– Som dyslektiker var jeg nødt til å øve meg på det å holde fokus. Jeg ble veldig visuell, og lærte meg å danne mentale bilder for å forstå det jeg leste, uttalte Cruise i et intervju i 2011.

Erna Solberg: Kritisert for skrivefeil

HAR DYSLEKSI: Statsminister Erna Solberg avslørte at hun hadde dysleksi etter at hun ble kritisert for skrivefeil.
HAR DYSLEKSI: Statsminister Erna Solberg avslørte at hun hadde dysleksi etter at hun ble kritisert for skrivefeil. Foto: John Thys / NTB scanpix

Det var etter at noen kritiserte skrivefeilene hennes at statsminister Erna Solberg (58) avslørte i en kommentar på Facebook i at hun har dysleksi.

– Dysleksi er noe jeg og tusenvis av andre lever med hver eneste dag. Det er en sak jeg har et sterkt personlig engasjement for, skrev hun på Facebook i 2017.

Kong Carl Gustav: Oppdaget i tenårene

HAR DYSLEKSI: Kong Carl Gustav av Sverige er dyslektiker.
HAR DYSLEKSI: Kong Carl Gustav av Sverige er dyslektiker. Foto: Patrik Österberg / Ibl Bildbyrå / NTB scanpix

Svenske kong Carl Gustav (72) har også dysleksi, det ble oppdaget i tenårene.

Kronprinsesse Victoria: Fikk følelsen av å være dum

FØLTE SEG DUM: Kronprinsesse Victoria av Sverige har tidligere uttalt at hun ofte følte seg dum i barndommen.
FØLTE SEG DUM: Kronprinsesse Victoria av Sverige har tidligere uttalt at hun ofte følte seg dum i barndommen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Kronprinsesse Victoria (41) har dysleksi. Victoria har tidligere uttalt at hun ofte følte seg dum i barndommen.

– I starten følte jeg meg dum, korka og treg, men mamma forklarte meg hva problemene mine skyldtes, sa Victoriai 2006 ifølge Expressen.

Prins Carl Phillip: Usikker

USIKKER PÅ SEG SELV: Prins Carl Philip hadde dårlig selvtillit som følge av sine lese- og skrivevansker.
USIKKER PÅ SEG SELV: Prins Carl Philip hadde dårlig selvtillit som følge av sine lese- og skrivevansker. Foto: Patrik Österberg / Ibl Bildbyrå / NTB scanpix

Også Victorias lillebror, prins Carl Philip (39), kjente på følelsen av å være dum da han ikke klarte det de andre klarte.

– Jeg var veldig usikker på om jeg skulle forstå alle ordene rett. Min selvtillit var så dårlig, og jeg kjente at jeg ikke klarte de samme bøkene som andre studenter, sa han i 2014.

Kjell Inge Røkke: Lot seg ikke stoppe

LOT SEG IKKE STOPPE: Kjell Inge Røkke har dysleksi, og har gjort stor suksess som forretningsmann.
LOT SEG IKKE STOPPE: Kjell Inge Røkke har dysleksi, og har gjort stor suksess som forretningsmann. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Forretningsmann Kjell Inge Røkke (60) fikk påvist dysleksi i barndommen og da han var 16 år gammel sluttet han på skolen.

Men han har aldri latt lese- og skrivevanskene stoppe seg, og har uten tvil jobbet hardt for å komme dit han er i dag.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!