ORKET IKKE MER: 28-årige Avicii var en av verdens best betalte DJ-er, men penger og suksess ga ham ikke lykken han søkte. 20. april i fjor ble den svenske superstjernen funnet død.
ORKET IKKE MER: 28-årige Avicii var en av verdens best betalte DJ-er, men penger og suksess ga ham ikke lykken han søkte. 20. april i fjor ble den svenske superstjernen funnet død. Foto: Amy Sussman / AP / NTB scanpix

Underholdning

Kjendiser som døde unge

Tilhengere verden over var i sorg da superstjernen Avicii gikk bort i fjor. Den suksessrike svensken som ville fylt 30 år denne uken er en av mange superstjerner som gikk bort i altfor ung alder.

Publisert Oppdatert

Avicii, eller Tim Bergling som han egentlig het, fikk oppleve en eventyrlig karriere i løpet av sitt korte liv.

Den svenske artisten ble verdensberømt som DJ, remikser og albumprodusent, og toppet hitlistene i en rekke land gjennom flere år. Da han ble funnet død i april i fjor i en luksusbolig i Muscat, Oman, skapte det overskrifter internasjonalt.

Artistens familie valgte å fortelle om bakgrunnen for dødsfallet i et åpent brev via sin pressekontakt.

«Nå orket han ikke mer. Han ville få fred», het det i brevet, ifølge Aftonbladet.

«Han kjempet virkelig med tanker om meningen, livet, lykken. Tim var ikke laget for det maskineriet han havnet i, han var en omtenksom kar som elsket sine fans, men skydde unna rampelyset», utdyper familien.

Søndag 8. september ville Tim Bergling fylt 30 år.

Slet med helseproblemer

I brevet blir Tim omtalt som en skjør kunstnersjel og en over­presterende perfeksjonist som reiste og jobbet svært hardt, i et tempo som medførte ekstremt stress.

28-åringen hadde i flere år slitt med helseproblemer, og trakk seg helt tilbake fra turné­livet den siste tiden. Han var åpen om at han måtte roe ned for å finne balanse i livet, men nektet samtidig å gi opp musikken som betydde så mye for ham.

«Tim, du kommer for alltid til å være elsket og savnet. Den du var og din musikk kommer til å bære minnet av deg videre. Vi elsker deg», avslutter hans etterlatte i det følelsesladde brevet.

Til slutt endte det altså tragisk, og Aviciis skjebne skriver seg inn i historien av brå stjernedødsfall som har sjokkert verden de siste årene:

Døde av alkoholforgiftning

Den britiske sangeren Amy Winehouse var bare 27 år da hun ble funnet død i sitt hjem i London i 2011.

Mange spekulerte i om «Rehab»-sang­stjernen hadde tatt en overdose, men obduksjonsrapporten viste ikke spor av ulovlige stoffer i blodet hennes. Den rus­avhengige stjernen døde derimot av alkoholforgiftning.

– Det er en lettelse å endelig finne ut hva som skjedde med Amy. Vi forstår at hun var påvirket av alkohol da hun gikk bort, mest sannsynlig mer og mer alkohol over flere dager, uttalte familien hennes via sin talsmann.

LEGENDARISK: Amy Winehouse ble bare 27 år gammel, men rakk å opparbeide seg legendarisk status innen den tid.
LEGENDARISK: Amy Winehouse ble bare 27 år gammel, men rakk å opparbeide seg legendarisk status innen den tid. Foto: Chris Christoforou / Contributor / Getty Images

Dobbel tragedie

I 2012 var det gullstrupen Whitney Houstons død som rystet verden. Houston ble funnet i badekaret på hotellrommet sitt i Beverly Hills, og dødsårsaken skal ha vært en kombinasjon av beroligende tabletter, alkohol og en hjertesykdom.

Sangerinnen etterlot seg datteren Bobbi Kristina, som tragisk nok led samme skjebne som sin mor da hun ble funnet livløs i et badekar tre år senere. Hun kom aldri til bevissthet igjen, og døde på hospice nesten fem måneder senere.

TRAGISK: Whitney Houston og datteren Bobbi Kristina døde med få års mellomrom.
TRAGISK: Whitney Houston og datteren Bobbi Kristina døde med få års mellomrom. Foto: Dan Steinberg / AP / NTB scanpix

Sjokknyheten

I 2009 mistet verden selveste «King of Pop», 50 år gammel. Michael Jacksons død kom svært overraskende fordi den populære popstjernen var i full gang med å forberede sitt store comeback.

I ettertid ble det konkludert med at Jackson døde av hjertesvikt etter å ha fått en stor dose sterke medisiner av sin private lege, Conrad Murray. Murray ble senere funnet skyldig i uaktsomt drap på popkongen.

AMK-sentralen skal ha rykket ut umiddelbart da nødsamtalen kom fra huset Jackson befant seg i, men livet sto dessverre ikke til å redde.

GJORDE ALDRI COMEBACK: Michael Jackson var i full gang med comebacket sitt da han døde brått.
GJORDE ALDRI COMEBACK: Michael Jackson var i full gang med comebacket sitt da han døde brått. Foto: Itsuo Inouye / AP / NTB scanpix

Mystisk dødsfall

I 2009 forsvant nok en stjerne, da Brittany Murphy (32) ble funnet bevisstløs i dusjen. «Clueless»-skuespilleren ble fraktet til Cedars-Sinai Medical Center hvor hun kort tid etter ble erklært død av lungebetennelse.

Bare fem måneder etter Murphys død, døde merkelig nok også ektemannen hennes – angivelig av samme årsak.

FUNNET I DUSJEN: Skuespiller Britanny Murphy ble funnet i dusjen hjemme hos seg selv, og det ble konkludert med at hun døde av lungebetennelse.
FUNNET I DUSJEN: Skuespiller Britanny Murphy ble funnet i dusjen hjemme hos seg selv, og det ble konkludert med at hun døde av lungebetennelse. Foto: Shutterstock editorial / NTB scanpix

Overdose

Philip Seymour Hoffman ble funnet død i leiligheten sin i New York City 2. februar 2014.

Den Oscar-belønte skuespilleren ble bare 46 år gammel. Han døde av en overdose bestående av heroin, amfetamin, kokain og antidepressiva. På dette tidspunktet var det kjent at han tidligere har vært på rehabilitering for rusmisbruk.

OSCARBELØNT: Skuespiller Philip Seymor Hoffman døde da han bare var 46 år. På den tiden rakk han å utmerke seg stort som skuespiller, noe som blant annet resulterte i en Oscar.
OSCARBELØNT: Skuespiller Philip Seymor Hoffman døde da han bare var 46 år. På den tiden rakk han å utmerke seg stort som skuespiller, noe som blant annet resulterte i en Oscar.

Sangen som stilnet

Den tidligere Wham-vokalisten George Michael døde brått 25. desember 2016. Han ble bare 53 år gammel. Den endelige obduksjonsrapporten viste at han døde av naturlige årsaker.

I rapporten kom det frem at popstjernen led av kardiomyopati, som skyldes sykelige forandringer i hjertemuskelen og såkalt fettlever, en forstørrelse av leveren på grunn av fett i levercellene.

SAVNET: George Michael har satt sine spor i musikkhistorien.
SAVNET: George Michael har satt sine spor i musikkhistorien. Foto: Andrew Winning / AFP Photo / NTB scanpix

Døde ved et uhell

Heath Ledger var bare 28 år da han gikk bort i 2008. «Brokeback Mountain»-stjernen har datteren Matilda sammen med skuespiller Michelle Williams, og ble funnet død etter en overdose piller hjemme i New York.

Ifølge legen som utførte obduksjonen skal overdosen inneholdt en blanding av smertestillende, sovetabletter, antidepressiva og reseptbelagte medisiner, kunne nyhetsbyrået AP melde etter dødsfallet.

– Hele den tiden jeg kjente Heath, slet han med søvnløshet. Han hadde altfor mye energi. Hjernen hans jobbet konstant, har Michelle uttalt til bladet Interview.

DØDE UNG: Heath Ledger hadde allerede satt dype spor i kulturverdenen for sine rolleprestasjoner i blant annet «The Dark Knight» og «Brokeback Mountain» da han døde, altfor ung.
DØDE UNG: Heath Ledger hadde allerede satt dype spor i kulturverdenen for sine rolleprestasjoner i blant annet «The Dark Knight» og «Brokeback Mountain» da han døde, altfor ung. Foto: Carlo Allegri / Staff / Getty Images

Pillemisbruk

Den tidligere Playboy-modellen og TV-personligheten Anna Nicole Smith døde av en pillecocktail bestående av sovemidler og minst åtte andre medikamenter i 2007. Overdosen skal ha vært utilsiktet.

Året før hadde hun mistet sønnen sin, Daniel Wayne Smith (20).

Anne Nicole ble 40 år gammel, og etter­lot seg ektemann og datteren Dannielynn.

BERYKTET: Anna Nichole Smith døde i 2007, men har fortsatt å være en av Hollywoods mest beryktet kvinner, som følge av sin livsstil. Hun var Playmate of the year i Playbpoy og giftet seg med den 63 år eldre milliardæren J. Howard Marshall.
BERYKTET: Anna Nichole Smith døde i 2007, men har fortsatt å være en av Hollywoods mest beryktet kvinner, som følge av sin livsstil. Hun var Playmate of the year i Playbpoy og giftet seg med den 63 år eldre milliardæren J. Howard Marshall. Foto: Chris Polk / AP / NTB scanpix

Ung superstjerne

River Phoenix ble Oscar-nominert i en alder av bare 17 år. Seks år senere tok den lovende skuespillerkarrieren brått slutt, da Phoenix døde av en heroin- og kokainoverdose i 1993, 23 år gammel.

Det var på utestedet Viper Room i Los Angeles at River gikk i bakken på fortauet, men han hadde allerede kollapset at ambulansepersonellet kom til stedet, og ble erklært død kort tid senere på sykehuset.

SPÅDD EN LYSENDE KARRIERE: River Phoenix døde bare 23 år gammel, av en overdose. Den unge skuespilleren var spådd en stor karriere innenfor filmindustrien.
SPÅDD EN LYSENDE KARRIERE: River Phoenix døde bare 23 år gammel, av en overdose. Den unge skuespilleren var spådd en stor karriere innenfor filmindustrien. Foto: Shutterstock editorial / NTB scanpix

Flystyrt

R&B-sangeren og skuespilleren Aaliyah ble bare 22 år. Hun døde i en tragisk flyulykke i 2001, bare en måned etter at hun ga ut sitt tredje album.

Aaliyah var på vei hjem etter en musikkvideoinnspilling på Bahamas da flyet hun var i styrtet mindre enn hundre meter etter takeoff. Åtte andre mennesker mistet også livet i flyulykken.

DØDE I ULYKKE: Aaliyah var ferdig med en musikkvideoinnspilling da flyet hun satt i styrtet og hun mistet livet bare 22 år gammel.
DØDE I ULYKKE: Aaliyah var ferdig med en musikkvideoinnspilling da flyet hun satt i styrtet og hun mistet livet bare 22 år gammel. Foto: Jim Cooper / AP / NTB scanpix

Hjertet sviktet

Skuespiller James Gandolfini, best kjent for rollen som mafiabossen Tony Soprano, var 51 år gammel da han gikk bort i 2013.

Gandolfini døde brått av hjerteinfarkt da han var i Roma på tur med familien sin for å delta på en filmfestival på Sicilia.

Skuespilleren ble belønnet med en Golden Globe og flere Emmys for rolletolkningen sin i «Sopranos».

ELSKET OG HUSKET: James Gandolfini er mest kjent for rollen sin som Tony Soprano, og er savnet av fans verden over.
ELSKET OG HUSKET: James Gandolfini er mest kjent for rollen sin som Tony Soprano, og er savnet av fans verden over. Foto: AP / NTB scanpix

Stoffmisbruk

Peaches Geldof var 25 år gammel da hun ble funnet død i sitt hjem i England i 2014. Datteren til Bob Geldof var i mange år en av Londons mye omtalte «it-jenter», men måtte tåle mange skandaleoppslag i pressen for sitt utsvevende liv med dop, alkohol og hard festing.

Før hun døde fortalte hun imidlertid i flere intervjuer at hun hadde roet seg, og at hun nøt tilværelsen som mor til sine to sønner på 11 måneder og to år. Peaches døde av en overdose heroin.

DØDE AV OVERDOSE: Peaches Geldof døde av en heroinoverdose.
DØDE AV OVERDOSE: Peaches Geldof døde av en heroinoverdose. Foto: Shutterstock editorial / NTB scanpix

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!