REDD: Kathrine Sørland fryktet det verste da oksen «Sondre» angrep henne.
REDD: Kathrine Sørland fryktet det verste da oksen «Sondre» angrep henne. Foto: Morten Bendiksen / Her og Nå

Reality-TV

Kathrine Sørland i «Farmen»-drama: - Trodde jeg skulle dø

Da oksen «Sondre» plutselig gikk amok, måtte Kathrine kaste seg unna for å ikke bli tråkket i hjel av det store dyret.

Publisert Oppdatert

Tre uker ut i årets «Farmen kjendis»-eventyr har allerede deltagerne rukket å skape overskrifter. Konflikter, storstilt smugling og personlige sammenbrudd er bare noen av ingrediensene i det som er i ferd med å bli den mest omtalte sesongen noensinne.

Isolert fra omverdenen og med det enorme ansvaret som følger med å drive en gård helt uten moderne hjelpemidler, har det vært både fysisk og psykisk utmattende for de involverte. I løpet av oppholdet har det dessuten oppstått situasjoner av svært dramatisk karakter. Kathrine Sørland (38) er en av deltagerne som på et tidspunkt fryktet for sitt eget liv.

– Jeg har aldri vært så redd før. Jeg trodde jeg skulle dø der ute på tunet. Som mamma kjente jeg med en gang at jeg ville dra hjem. Jeg var sjokkskadet resten av dagen og sov nesten ingenting den påfølgende natten, forteller Kathrine om den skjebnesvangre hendelsen.

Les også: Dette er «Farmen Kjendis»-deltakerne

Oksen gikk amok

Kathrine refererer til en episode hvor den nærmere 700 kilo tunge arbeidsoksen «Sondre» gikk fullstendig amok i forbindelse med et ukesoppdrag. Svein Østvik (57), Ronald Pulk (39), Kathrine Sørland og en ikke navngitt deltager fikk ansvaret for å sele opp oksen før de lesset kjerren full med vannliljer som skulle transporteres over tunet og til komposten.

I trykkende varme og med plagsom klegg i lufta, gikk plutselig den ellers harmoniske oksen fra å være samarbeidsvillig til å bryte ut i full panikk. Svein fryktet på et tidspunkt at Kathrines spede kropp skulle havne under det store dyret.

LØP FOR LIVET: Da oksen «Sondre» stakk av, holdt Kathrine på å bli løpt ned av det store dyret. De involverte måtte løpe for livet.
LØP FOR LIVET: Da oksen «Sondre» stakk av, holdt Kathrine på å bli løpt ned av det store dyret. De involverte måtte løpe for livet. Foto: TV 2

– Kathrine var den som leide oksen og var mest utsatt i den skremmende situasjonen. Det så ut som hun ble dratt med da oksen ble livredd og jeg fryktet at hun skulle havne under. Det hele var en hjerteskjærende og traumatisk opplevelse. Kathrine gråt og var helt i sjokk. Når et stort dyr med så mye krefter går bananas vet man aldri hva som kan skje, sier Svein, som fikk kastet seg unna i siste liten.

– Det var noen netter i etterkant jeg var redd for å lukke øynene. Da dukket glimt av hendelsen opp igjen på netthinnen, forteller Svein.

GIKK AMOK: Kathrine mistenker at oksen ble stukket av en klegg i den stekende sommerheten. Det kunne fått fatale konsekvenser.
GIKK AMOK: Kathrine mistenker at oksen ble stukket av en klegg i den stekende sommerheten. Det kunne fått fatale konsekvenser. Foto: TV 2

Unnskyldte seg

Der Svein påpeker at produksjonen ikke kunne opptrådt annerledes i en slik situasjon, forteller Ronald at den ansvarlige for oksen i etterkant kom bort og unnskyldte seg til de involverte.

– Møtet med oksen var en av de aller verste opplevelsene jeg hadde på «Farmen». Oksen havnet til slutt i grøfta med en knust kjerre bak seg, livredd og viklet inn i seletøyet. Den kom seg ingen vei. Vi var både livredde for at den skulle skade seg selv, men også oss. Men vi fikk skjært den løs og den roet seg, forteller Ronald til Her og Nå.

– I etterkant kom ei i produksjonen med ansvar for oksen og sikkerheten, og unnskyldte seg til oss. Hun skulle ha informert oss om at oksen burde ha fått vent seg til selen og kjerren før vi begynte å laste den. Dette hadde vi ingen forutsetninger for å vite. Dermed kjente jeg på at sikkerheten og dyrenes ve og vel ikke var godt nok ivaretatt i denne situasjonen her.

LIVREDD: Da hesten tok ut, hang Svein etter og ble trampet på av det store dyret.
LIVREDD: Da hesten tok ut, hang Svein etter og ble trampet på av det store dyret. Foto: TV 2

Fikk nervøst sammenbrudd

Også Kathrine, som var tettest på den dramatiske hendelsen, følte at produksjonen burde brutt inn ved et tidligere tidspunkt.

– Jeg skulle ønske at det hadde kommet kyndige dyrefolk inn litt før. Jeg var blitt så glad i den oksen og kjente særlig på hvor redd han var og hvor vondt han hadde det etterpå da han lå viklet inn i seletøyet. Dette var en situasjon vi ikke hadde kompetanse til å håndtere. Heldigvis fikk vi veldig god oppfølging etterpå. Det var nødvendig da jeg var helt knust og fikk et lite nervøst sammenbrudd, forteller Kathrine.

Tar tilbakemeldingene på størst alvor

Deltagernes tilbakemeldinger tar TV 2 på det største alvor.

– TV 2 og Strix tar sikkerheten til deltagerne alvorlig. Derfor har vi blant annet en dyreansvarlig i produksjonen som sjekker dyrene, og er til stede når de store dyrene skal brukes. Men det er aldri risikofritt å håndtere store dyr. Vi har også faste leger som rykker inn ved behov. Vi berømmer deltagerne for å si ifra om den minste bekymring de måtte ha for egen helse, forteller presseansvarlig Alex Iversen.

Mer drama

Dramaet på gården stoppet ikke der. I løpet av oppholdet var det flere av deltagerne som hadde skjellsettende møter med dyrene på gården. Både Mina Hadijan (43) og Kathrine fikk et ublidt møte med melkekua. Helt i starten av oppholdet opplevde Mina å bli stanget i hodet så det knaste. Det røde flagget måtte heises og radioprofilen fikk konstatert en lett hjernerystelse. Det skulle ta lang tid før hun våget å nærme seg kuas spener igjen. Senere opplevde også Kathrine å bli stanget av den ilske kua. Det dyreglade arbeidsjernet mistenker at møtet resulterte i en brist i ribbenet, og Kathrine slet med smerter i brystet resten av oppholdet.

BONDELIV: Kathrine Sørland og Svein Østvik er to av deltakere som har kjempet for tilværelsen under «Farmen kjendis».
BONDELIV: Kathrine Sørland og Svein Østvik er to av deltakere som har kjempet for tilværelsen under «Farmen kjendis». Foto: Anne E. Østvik / Her og Nå

Endte opp i basketak

Forrige uke fikk vi også med oss hvordan predikant Runar Søgaard (52) endte opp i basketak med en kalkun i forbindelse med slakting. Det resulterte i blodige kutt på låret. Det er likevel ulykkesfuglen Svein det kunne gått riktig ille med da han ble trampet ned av hesten på gården.

– Episoden med hesten var selvforskyldt. Jeg hadde glemt å sette i bittet. Da jeg prøvde å holde igjen hesten, tok den ut rett mot den lukkede porten og jeg ble hengende på siden. Den brøytet seg forbi, sparket inn porten og satte fart med hoven rett på vrista mi. Jeg ble liggende der og fryktet at foten var knust, utdyper Svein, som forteller at foten hovnet og ble helt svart med det samme. Heldigvis resulterte ulykken bare i en kraftig forstuing og Svein kunne fortsette Farmen-oppholdet.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!