KRONISK SYK: Katarina Flatland forteller åpenhjertig om livet med diabetes på sin 
Instagram-profil.
KRONISK SYK: Katarina Flatland forteller åpenhjertig om livet med diabetes på sin Instagram-profil. Foto: Morten Bendiksen / Her og Nå

Katarina Flatland hylles for åpenheten

- Har lyst til å gi blaffen i hele sykdommen

I seks år har Katarina Flatland levd med diabetes type 1, og programlederen skriver nå i et åpenhjertig innlegg at sykdommen plager henne hver dag.

Publisert Oppdatert

«Jeg får ofte spørsmål om hvordan jeg synes det er å leve med diabetes. Og spør du meg på en dårlig dag, har jeg mest lyst til å si at diabetesen er helt forbanna dritt. At det suger å få servert en kronisk sykdom du skal forholde deg til hver dag, hele døgnet, resten av livet.»

Slik åpner programleder og legestudent Katarina Flatland (30) sitt svært åpenhjertige innlegg på sin Instagram-profil.

30-åringen, som fikk diagnosen diabetes type 1 for seks år siden, skriver videre at hun blir utilpass av den «dingsen» på magen som viser at hun er syk, og at hun er oppgitt over at hun ikke kan være som andre og spise det hun vil.

«Dingsen på magen min kan være ufattelig irriterende. Ikke er den fin i bikini eller trange klær. Og ikke er det spesielt behagelig med en liten nål inn i magen som til enhver tid måler blodsukkeret mitt. Også piper den. Fy fader som den piper. I møter, på forelesning, under direktesendinger og om natta. (...) Ofte har jeg lyst til å kaste dingsen i veggen, gi blaffen i hele diabetesen og bare leve uten», skriver hun.

Les også: Katarina om bryllupet, programlederjobben og legestudiene

View this post on Instagram

Jeg får ofte spørsmål om hvordan jeg synes det er å leve med diabetes. Og spør du meg på en dårlig dag, har jeg mest lyst til å si at diabetesen er helt forbanna dritt. At det suger å få servert en kronisk sykdom du skal forholde deg til hver dag, hele døgnet, resten av livet. At jeg blir utilpass av dingsen på magen som viser at jeg er syk. Flau over at jeg må sette sprøyter i tide og utide. Frustrert over at jeg må kaste i meg sjokolade, brus og sukker i de mest upassende situasjoner. Oppgitt over at ikke jeg bare kan være som mange andre, spise hva jeg vil og ikke konstant gjøre et regnestykke i hodet på hvor mye insulin jeg må sette til det ene eplet, den ene kjeksen, brødskiva, ølen eller kakestykket. Dingsen på magen min kan være ufattelig irriterende. Ikke er den fin i bikini eller trange klær. Og ikke er det spesielt behagelig med en liten nål inn i magen som til enhver tid måler blodsukkeret mitt. Også piper den. Fy fader som den piper. I møter, i forelesning, under direktesendinger og om natta. Piper og sier fra at jeg må sette insulin halvveis i søvne, eller få i meg noe sukker fordi jeg har føling. Ofte har jeg lyst til å kaste dingsen i veggen, gi blaffen i hele diabetesen og bare leve uten. Jeg levde 24 år uten diabetes. 24 år med en bukspyttkjertel som fungerte glimrende. Nå er jeg 30 og har et velfungerende organ mindre. Samtidig har jeg blitt bevisst på hvor mye annet som kan ramme oss mennesker. Og da er diabetes langt fra det verste man kan ende opp med. Så når jeg selv må være min egen bukspyttkjertel, blir jeg hvertfall sabla takknemlig for at resten av kroppen fungerer som en kule!

A post shared by Katarina Flatland (@katarinaflatland) on

- Veldig krevende

Det var legeektemannen, Harald Dobloug (31) som oppdaget sykdommen i 2013, og tvang henne til legevakten etter en natt med flere symptomer, samtidig som hun drakk store, unormale mengder med vann.

Tre år etter at hun fikk diagnosen uttalte Katarina at det var helt forferdelig å få beskjeden.

– Jeg synes det er veldig krevende. Av og til setter jeg meg ned og tenker fy søren så deprimerende å ha den sykdommen her. Den følger deg gjennom dagen, jeg sitter jo her med måleren og ... Jeg synes det er noe skikkelig herk, sa hun til VG i 2016.

LYKKELIGE: Katarina og Harald Dobloug har vært et par siden 2011, og i fjor ga de to hverandre sitt ja i et storslått bryllup på et slott på Fyn i Danmark. Harald var også den som fikk mistanke om Katarinas sykdom og fikk henne til å gå til legen.
LYKKELIGE: Katarina og Harald Dobloug har vært et par siden 2011, og i fjor ga de to hverandre sitt ja i et storslått bryllup på et slott på Fyn i Danmark. Harald var også den som fikk mistanke om Katarinas sykdom og fikk henne til å gå til legen. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix

Overraskende respons

Programlederen har fått svært mange kommentarer og likerklikk på innlegget sitt. Linnéa Myhre (29), Mona Berntsen (29) og Guro Fostervold Tvedten (45) er blant dem som har kommentert programlederens innlegg.

– Du er så unik og fantastisk. Takk for at du deler, min kjære fine venninne, skriver Guro, mens de to andre, samt flere har kommentert med masse hjerter.

Også Katarinas mamma, Anne-Lise (63) har kommentert under datterens bilde.

– Jeg er så stolt av deg Katarina. Vet at dette er tøft til tider. Men som mamma og sykepleier synes jeg det er flott at du deler dine frustrasjoner. Det kan være støttende for andre som har samme diagnose. Vi heier på deg, skriver hun

At innlegget skulle få så massiv oppmerksomhet, kom overraskende på hovedpersonen selv.

– Jeg syns responsen har vært overveldende. Jeg vet at opplevelsen av å leve med en kronisk sykdom er veldig individuell, og ønsker på ingen måte å sette en merkelapp på livet med diabetes. Men jeg tror på det å være ærlig om at ikke alt er et glansbilde til enhver tid, sier hun til Dagbladet.

Ser frem til å bli ferdig

Nå ser hun frem til å selv bli ferdig med legestudiene, men først en hektisk høst med «Idol».

– Studiene har vært et utrolig langt løp, og jeg kjenner at jeg blir eldre og litt ferdig med studielivet. Nå blir det enda en pause med «Idol» til høsten. Jeg har halvannet år igjen, og må nok bruke minst to år til, fortalte Katarina til Her og Nå i sommer.

NÆRT FORHOLD: Familien Flatland har alltid hatt et nært forhold. De siste årene med mamma Anne-Lises, pappa Hallvards og Katarinas sykdom har vært med på å føre familien enda nærmere hverandre.
NÆRT FORHOLD: Familien Flatland har alltid hatt et nært forhold. De siste årene med mamma Anne-Lises, pappa Hallvards og Katarinas sykdom har vært med på å føre familien enda nærmere hverandre. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix