Jurassic World: Her er dommen

«Jurassic World: Fallen Kingdom» tar historien om gjenskapte dinosaurer enda et skritt videre.

Publisert

Jurassic World: Fallen Kingdom.

USA, 2018.

Regi: J.A. Bayona.

Med: Bryce Dallas Howard, Chris Prat, tJeff Goldblum, Toby Jones, Ted Levine, James Cromwell.

Nå burde snart menneskene i «Jurassic»-universet forstå at det er en dum idé å tukle med naturen. Men siden det fortsatt er penger igjen å hente, tar de ikke hintet.

For femte gang kludrer de det til. Det er 25 år siden første gang vi så dinosaurene bli gjenskapt i «Jurassic Park», og menneskeheten har ikke blitt bedre.

Denne gangen trues øya hvor dinosaurene lever av et vulkanutbrudd. Amerikanske myndigheter vurderer å redde dyrene, men konkluderer med at det er bedre å la dem dø.

Alle er selvsagt ikke enige i det, og en av dem er Claire (Bryce Dallas Howard), som vi ble kjent med i «Jurassic World» for tre år siden. Da hun blir kontaktet av styreleder i firmaet som opprinnelig startet «Jurassic Park», får hun derfor nytt håp. Med seg på laget får hun eksen Owen (Chris Pratt), som er den ensete som kan redde dinosauren Blue.

Men det viser seg fort at styrelederen slett ikke er så godhjertet som det først virker, og snart vikles de inn i noe helt annet enn de hadde forutsett.

Owen (Chris Pratt) og Blue i Jurassic World: Fallen Kingdom.
Owen (Chris Pratt) og Blue i Jurassic World: Fallen Kingdom. Foto: Uip

Selv om «Jurassic Park» hadde - og fremdeles har - svært imponerende spesialeffekter, skal det ikke nektes for at de har blitt enda bedre med årene. Dinosaurene fremstår som like levende som menneskene, og det er unektelig gøy å se de enorme dyrene.

Men mens effektene har blitt bedre, har mer og mer av sjarmen fra originalfilmen forsvunnet. Kanskje handler det om at både filmskaperne og karakterene er mer kyniske i 2018 enn i 1993, men filmen mangler det lille ekstra som gjorde «Jurassic Park» til en helt unik film.

Heftige scener i Jurassic World: Fallen Kingdom.
Heftige scener i Jurassic World: Fallen Kingdom. Foto: Uip

Historien er langt fra original, egentlig er det bare en ny måte å fortelle den samme historien på en gang til. Kampen mellom menneskene og dinosaurene tilspisser seg da de flyttes fra sin trygge øy til USA, men vi får også denne gangen se dinosaurene jakte på menneskene i trange rom og med dårlig oversikt.

Og det er selvsagt spennende. Selv om du ikke blir rik av å tippe på hvem som overlever og hvem som mister hodet (bokstavelig talt) til slutt, skal det godt gjøres å ikke la seg fenge av jaktscenene.

«Jurassic World: Fallen Kingdom» vil ikke ha samme status som «Jurassic Park» om 25 år. Til det er den for lite original og for preget av å være «en film i mengden». Men det er ikke dermed sagt at den ikke er verdt å se. Du kan trygt ta med deg popkorn og brus og nyte et par timer med god underholdning på kino i sommer.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.