Foto: Sony Music

Jula kan bare komme!

Ny julemusikk er simpelthen førjulas og julas høydepunkt for mange. Vi kan love at det er veldig mye å glede seg til også i år.

Publisert

(SIDE2): - Her er det julemusikk for enhver smak. La freden senke seg og la musikken hjelpe til med det – bedre fredsskaper finnes ikke. God jul!

Det skriver Side2s anmelder - og under får du hans knippe juleanmeldelser.

Christel Alsos
I den kalde vinter
Columbia/Sony Music

Det begynner å bli noen år siden Christel Alsos bergtok mange med sin varme og inderlige stemme og sitt personlige uttrykk – likevel har hun ikke rukket å bli 30 ennå. Her gir hun oss julesanger på nordnorsk dialekt, blant annet Trygve Hoffs fantastiske «Nordnorsk julesalme», bokmål, svensk og engelsk og hun gjør det med troverdighet og inderlighet. Det hele er gjort på et vakkert og neddempa vis og når hun har med seg de flinkeste gutta i klassen som blant andre Anders Engen på trommer, David Wallumrød på tangenter og Eivind Buene som strykearrangør, så er det en kvalitetsgaranti som holder herfra til evigheten. Veldig vakkert sjøl om vi har hørt sangene før – en gang eller to..

Peter Asplund
The Christmas Feeling
Prophone/Naxos Norway

Omtrent det eneste som mangla når det gjaldt julemusikk dette året, var amerikanske julesanger i standardtapning ikledd et heftig storband. Det ville ikke den utmerkede svenske trompeteren og vokalisten Peter Asplund ha sittende på seg og som sagt så gjort: Med et storband i toppklassen leda av Mats Hålling og med gjestevokalister som Margareta Bengtson (The Real Group), Isabella Lundgren og Vivian Buczek, tar Asplund for seg Mel Tormés klassikere «The Christmas Song» og den noen mindre kjente tittellåta, «Have Yourself a Merry Little Christmas» og «What Are You Doing on Christmas Eve?» pluss svenske julesanger som «När det lider mot jul» og «Julbön». Her kommer det ikke en eneste overraskelse, bare 12 låter framført på et inderlig og proft vis og gjort med et håndverk som ikke står tilbake for noe eller noens.

Gatemusikanter i Oslo
Jul på gata
Kirkelig Kulturverksted/Musikkoperatørene

Alle som bor eller har besøkt hovedstaden har enten gleda eller irritert seg over gatemusikantene som dukker opp oftere enn hvert gatehjørne. Nå har Erik Hillestad og Kirkelig Kulturverksted gjort et unikt grep og tatt noen av de beste med i studio og laga ei helt spesiell juleskive. Musikanter fra Argentina, Brasil, USA, England, Romania og Norge framfører julesanger de har tatt med seg fra sine hjemland. I tillegg spiller Brage Alstadheim små julesnutter mellom låtene på lirekassa si som veldig mange har opplevd på gater og streder i Oslo. Der det trengs så bidrar gromgutta Anders Engen og Geir Sundstøl også – for sikkerhets skyld liksom. Kvaliteten varierer sjølsagt noe, men det viktigste her er ektheten og den er her i fullt monn.

Guren Hagen
Julekveld hos oss
Grammofon/Musikkoperatørene

Guren Hagen er en historieforteller av rang. Rendalens store sønn viser oss med «Julekveld hos oss» at om det er hans egne sanger som «Romjulsmazurka» og «Visa om å gi» eller «Kimer i klokker» og «Julekveldsvisa» hass Alf – kanskje den fineste julesangen av alle – så greier han å gi tekstene noe helt spesielt, noe vi tror på. Hagen er omgitt av et fint band, flotte arrangement og gjester som vokalisten Lise Backstrøm, Sølvguttene og ikke minst Ole Edvard Antonsen med sin monumentale trompettone. Birger Mistereggens munnharpespill på «Det kimer nå til julefest» er bare et av mange høydepunkt.

Hilde Louise & The Orchestra
‘Round About Christmas
Sweet Morning Music/Musikkoperatørene

Det er få, om noen i det hele tatt, jeg kan tenke meg som egner seg bedre enn Hilde Louise Asbjørnsen til å ta for seg den amerikanske klassikerskatten og lage tidløs julemusikk av den. Heldigvis har hun tatt konsekvensen av det og laga et julealbum som vil bli stående leeenge og som vil bli henta fram år etter år. Blant de 12 låtene finner vi «Rudolph the Red-Nosed Reindeer», «Have Yourself a Merry Little Christmas» og “Santa Claus Came in the Spring”, noen litt mindre kjente “jazzlåter” og “Rockin’ Around the Christmas Tree” i en slags rocka shuffle-versjon. På toppen av det herlig sammensatte repertoaret med tempo- og mediumlåter og ballader dandert av et toppband med Kåre Nymark jr. på trompet, Atle Nymo på tenorsaksofon og Anders Aarum på ymse tangenter i spissen, får vi også to overraskende duetter. «What Are You Doing New Years Eve?” med Noora Noor og Asbjørnsens egen «Christmas Is a Lullaby» med Ane Brun som utvilsomt har lytta på og tatt til seg Billie Holiday. Inderlig og vakkert – som resten av skiva.

Karoline Krüger & Sigvart Dagsland
Jul
Universal/Universal Music

Karoline Krüger har en av de fineste stemmene jeg vet om. Det har også Sigvart Dagsland. Til sammen blir det ofte magi av slikt. Disse to er ikke akkurat av dem vi har mistenkt for å bruke jula til å spe på inntektene - vi bare vet før vi har hørt en tone at den reisa de inviterer oss med på er inderlig og ærlig. Og slik er det: Stemmene deres klinger så vidunderlig vakkert sammen og med et repertoar som er en herlig blanding av kjent materiale som «Stille natt» og «O jul med din glede», egne saker, gjendiktninger av utenlandske sanger og helt ukjente potensielle perler, så blir «Jul» et tidløst visittkort fra de to. Arrangementene er så smakfulle som vi har blitt bortskjemt med fra den kanten, men en ting lurer jeg på: hvorfor må man til New York for å få spilt inn blåsearrene når det finnes så mange dyktige blåsere her hjemme? Uansett: Karoline Krüger og Sigvart Dagsland har laga ei juleplate for evigheten.

Alf Wilhelm Lundberg
Christmas Improvisations
Acoustic Landscapes/Musikkoperatørene

Med sin vakre, unike og akustiske åttestrengers Brahmsgitar gir Alf Wilhelm Lundberg oss årets mest originale juleskive. Gitaristen, pianisten og komponisten fra Haugesund, med bakgrunn fra jazzlinja i Trondheim, har også tidligere vist oss at han er villig og i stand til å gå egne veier, men det spørs om ikke «Christmas Improvisations» er hans mesterstykke så langt. Tidligere har han spilt gitaren på tradisjonelt vis, men etter å ha studert med mesteren udi faget, Paul Galbraith, har han begynt å spille på den som en cello.

Begge teknikkene blir brukt på de 12 melodiene her og sjøl om det er det samme instrumentet som blir brukt, så låter det ganske forskjellig. Lundberg spiller «alle» de kjente internasjonale julemelodiene pluss Prøysens «Julekveldsvisa» og Joni Mitchells «River» og uten unntak gir han musikken nytt innhold og en dyp inderlighet.

PS Lundberg er en mer enn habil sjakkspiller – Trondheim-mester om jeg ikke tar feil. Han har opptrådt med musikken på store sjakkturneringer utenlands og for noen dager siden ga han cden til Judit Polgar, verdens beste kvinnelige sjakkspiller. Hun fortalte seinere at hun hadde benytta den i oppladninga til kamp mot tidligere VM-finalist Boris Gelfand. Hører du Magnus Carlsen?

Oslo Fagottkor
God jul og fagott nyttår
Grappa/Musikkoperatørene

Oslo Fagottkor er også noe helt for seg sjøl. Bortsett fra en heterofil kvinnelig dirigent så er koret besatt av homofile herrer som både kan synge og som er utstyrt med store doser humor. Hvordan man kan lage sin egen homojul får man også oppskrift på i tekstheftet! 14 mer eller mindre kjente julesanger strålende arrangert for et heftig kor på rundt 35 mann pluss stort orkester som på ingen måte overdøver eller dominerer, blir vi servert på denne lykkepillen av ei korplate som det etablerte kor-Norge neppe enstemmig i alle fall vil trykke til sitt bryst. Her er det sjølironi, humor og masse flott korsang – holder ei stund det!

Schow Trio
Blått hjerte
Pilár/Musikkoperatørene

Bak bandnavnet Schow Trio finner vi pianisten John Vegard Schow, trommeslageren Thomas Gallatin og bassisten Sebastian Haugen-Markussen. Med seg har de flere gjester blant andre trompeterne Greg Ambrosinus og Arne Hiorth, saksofonisten Svein Magnus Furu og vokalisten Åsne Valland Nordli. Schow har skrevet et par av låtene, men i all hovedsak er det kjente og kjære julesanger vi blir servert i et neddempa og vakkert trioformat pluss pluss og mesteparten instrumentalt. De 11 låtene varer i vel 37 minutter og det forteller det meste om at her får vi ikke lange solopartier. Det hele er grundig komprimert, men trioen swinger det bra av og de forteller oss at «Jeg synger julekvad», «Mitt hjerte alltid vanker», «Det hev ei rose sprunge», «Nå tennes tusen julelys» og mange andre julesvisker kan det lages god og inderlig instrumentaljazz av.

Voksne Herrers Orkester
Hem til jul
Egil Eldøen/Ess Engros AS

Den største overraskelsen i denne bunka, i all fall for oss som ikke bor i landet Bergen, er Voksne Herrers Orkester med Egil Eldøen, Helge Jordal og Elisabeth Moberg på vokal. I 2011 fikk Eldøen ideen om å lage ei alternativ juleforestilling på Logen i Bergen der det på et uhøytidelig vis skulle rettes et skråblikk i retning klisjeene vi alle kjenner så godt samtidig som det skulle være rom for mimring, nostalgi, sårhet og savn. Ideen blei realisert og nå får vi som bor i andre land også ta del i den flotte ideen og musikken. Savnet har fått en spesiell betydning for alle som kjente Voksne Herrers Orkester det siste året – den strålende bassisten og den flotte fyren Yngve Moe gikk bort i april, men heldigvis er han med her med sin unike tone på “O Helga Natt” – tøffere fundament har den klassikeren aldri fått. Det utmerkede orkesteret består av Thomas T. Dahl på gitarer, Harald Dahlstrøm på tangenter, Halvor Folgerø på bass og Steinar Krokstad på trommer – i tillegg synger alle sammen etter beste evne. De gir oss de kjente julesangene blant annet i en medley på vel fire minutter og Eldøen i en flott versjon av Mel Tormés klassiker “The Christmas Song”, men det unike og mest forfriskende her er likevel de grepa de har tatt for å plukke fram sjeldne, men nydelige og sterke låter som Terje Nilsens “Hjem til jul” som på bergensk har blitt til “Hem til jul”, Mobergs heftige tekst til ei bluegrasslåt som har blitt til “Vi gleder oss vilt til jul i år”, et par flotte tekster av Kari Iveland, fantastisk morsomme “Julehysteriet” med Moberg og “Jul i rom sjø” med Jordal. Her er det mange og overraskende godbiter og mye til ettertanke for folk i alle land – også utenfor Bergen.

Georg Wadenius – Arild Andersen – Jan Lundgren
Jul på norska
Parlophone/Warner Music

I fjor ga den svenske toppgitaristen Georg Wadenius (Blood Sweat & Tears, Steely Dan) oss fantastisk vakre “Jul på svenska” sammen med vårt eget bassikon Arild Andersen og den meget dyktige landsmannen til Wadenius, Jan Lundgren, på piano. Siden Wadenius heldigvis har tatt til fornuften og bosatt seg i Norge, så var det bare rett og rimelig at “Jul på norska” måtte komme i år. Det heter seg jo at man ikke skal gjøre noe med et winning team og Andersen og Lundgren stilte opp julepynta i RainbowStudio hos lydguru Jan Erik Kongshaug i juni og resultatet har blitt intet mindre enn magisk – du verden så vakkert!

På et usedvanlig neddempa og ettertenksomt vis har trioen tatt for seg kjente låter som “Kimer i klokker”, “Du grønne glitrende træ”, “I denne søte juletid” og “Deilig er jorden”, Prøysens “Julekveldsvisa” og “Romjulsdrøm”. Dessuten får vi Lundgrens nydelige “Almas vuggevise” og ikke minst “Home for Christmas” som garantert vil få Maria Mena til å bli ekstra stolt over hva hun har stelt i stand. Vi har med tre mestermusikanter å gjøre som ikke trenger å bevise noe som helst og som aldri går i veien for hverandre. De er bare ute etter å skape vakker og inderlig musikk og gi oss en god opplevelse. Du verden som de har greid det!

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!