Foto: Guro Holmene (Mediehuset Nettavisen)

Jenny Skavlan vil lære andre å sy brudekjolen sin selv

- Så slipper de å gifte seg i et polyesterhaug fra Kina.

Publisert

(SIDE2): Det er veldig mange som har spurt Jenny Skavlan om hjelp til å sy brudekjolen sin. Ofte har de funnet en gammel kjole som de vil bruke som utgangspunkt, enten det er mammas, bestemors eller en de fant på vintagebutikken. Problemet er bare at de ikke vet hvordan de skal få det til.

Jenny har ikke tid til å hjelpe alle som spør, så hun valgte ut én: Anne-Malin Aase fra Nordfjordeid. Sammen spiller de inn en nettserie, som skal vises her på Side2 og på Jenny Skavlans nettside.

- Jeg ville lage en serie der folk kan bli inspirert til å gjøre dette selv. Jeg vil lære folk å se løsninger, sier Jenny til Side2. 

Les hvorfor Jenny valgte Anne-Malin her.

En symbolsk verdi

Anne-Malin ville sy brudekjolen sin med utgangspunkt i brudekjolene til bestemoren, moren og svigermoren sin. De tre kjolene representerer hvert sitt tiår (60-, 70- og 80-tallet), men kjolen Anne-Malin skal bruke er likevel moderne.

- Men alle kjolene er med. Dette er virkelig hummer og kanari, vi har brukt litt av hvert, smiler Jenny.

Først nå, litt over en måned før bryllupet, fikk Anne-Malin se kjolen.

- Den står absolutt til forventingene, og enda mer. Helt fantastisk! Det symbolske er naturligvis veldig viktig, men det er ikke bare derfor jeg vil gifte meg i den. Det er også fordi det er en nydelig kjole, smiler Anne-Malin, som skriver en kjempefin blogg.

(artikkelen fortsetter under bildet)

VIL INSPIRERE: Jenny Skavlan lager nettserie om hvordan man syr om gamle brudekjoler, slik at andre kan bli inspirert til å gjøre det selv.
VIL INSPIRERE: Jenny Skavlan lager nettserie om hvordan man syr om gamle brudekjoler, slik at andre kan bli inspirert til å gjøre det selv. Foto: Guro Holmene (Mediehuset Nettavisen)

Verdens heldigste

Det er nok mange som er misunnelige på Anne-Malin nå. Ikke bare får hun drømmekjolen sydd av Jenny Skavlan, hun får også et team av blomsterdekoratører, sminkører og frisører som tropper opp i bryllupet i Eid kirke i august.

- Jeg er verdens heldigste. Jeg ville nok vært misunnelig på meg selv. Men selve bryllupsdagen handler om Anders og meg, og om familiene og vennene våre, sier Anne-Malin.

Jenny og Anne-Malin har blitt gode venner på disse månedene, og liker godt å tilbringe tid sammen.

- Jeg liker å sy til andre fordi jeg er så glad i menneskemøter, jeg liker å bli kjent med folk. Nå har jeg jo vært hjemme hos foreldrene og besteforeldrene til Anne-Malin, så jeg vil si vi kjenner hverandre godt, sier Jenny.

(artikkelen fortsetter under bildet)

FORNØYD: - Jeg er verdens heldigste, sier Anne-Malin.
FORNØYD: - Jeg er verdens heldigste, sier Anne-Malin. Foto: Guro Holmene (Mediehuset Nettavisen)

Slik syr du brudekjolen din selv

Nettserien kommer først ut i september, så vi spurte Jenny om hun kunne komme med noen tips nå til de som ønsker å sy sin egen brudekjole.

1. Lag en skisse

Det første man må gjøre er å lage en skisse, gjerne flere. Har du mer enn én kjole kan du se på flere mulige sammensetninger. Når du har de ulike mulighetene foran deg, er det lettere å se hva man helst vil ha.

- Jeg lærte masse av akkurat dette. Det er som Jenny sier: Det handler om å se muligheter. Da hun tegnet opp alle kombinasjonene var det lettere for meg å se hva jeg ønsket meg, forteller Anne-Malin.

2. Lag en basic kjole

- Det første vi gjorde med Anne-Malins kjole var å bruke én av kjolene til et slags lerret, en basic kjole. Vi fjernet alt av detaljer og sydde den om slik at den passet henne perfekt, sier Jenny.

3. Velg stil

I Anne-Malins tilfelle hadde hun tre kjoler hun ville bruke, alle fra forskjellige tiår. Da er det viktig å velge seg ut én klar stil, også henter man detaljer fra alle tre kjolene.

- Nå begynner moroa. Du velger bare det du liker aller best av blonder, perler og detaljer, sier Jenny.

Selv mener hun at det absolutt er lov å blande litt stiler, men at man bør ta utgangspunkt i én ting.

(artikkelen fortsetter under bildet)

BLOMSTER: Jenny viser hvordan man kan rynke sammen stoff til å lage blomster og andre detaljer.
BLOMSTER: Jenny viser hvordan man kan rynke sammen stoff til å lage blomster og andre detaljer. Foto: Guro Holmene (Mediehuset Nettavisen)

4. Handle ekstra stoff, perler og blonder

Selv om Jenny og Anne-Malin brukte mye fra de tre kjolene de allerede hadde, så var det likevel nødvendig å handle inn litt ekstra.

- Vi kjøpte ting på Etsy.com, på Antikkvarehuset og Perlehuset i Oslo og på Rainbow Fashion på Grønland, forteller Jenny. 

5. Finne ut hvor på kjolen du vil ha detaljene

- Selv mener jeg det er penest med detaljer på skulderpartiet og kanskje nedover ryggen, ikke i midjen. Man kan gjerne plassere detaljene med knappenåler på kjolen før man syr, råder Jenny.

Det går an å bruke stoff fra de andre kjolene til å lage små blomster, og ekstra fint blir det om du fester en perle i midten. Her er det bare å prøve seg frem.

- Jeg liker 3D-effekten. Det er bare å brette stoff, rynke det sammen til blomster og sette mange tett i tett. Det bestemmer du selv.

6. Sy på detaljene

Nå hadde Anne-Malin god hjelp fra Jenny, men det finnes mange som kan hjelpe deg med å sy.

- Kanskje kjenner du noen som er flink til å sy? Eller bruk en skredder, det finnes i enhver by. Finn hjelp og gjør det! Så slipper du å ende opp med en polyesterhaug fra Kina.

LES OGSÅ:7 brudekjoler som tok pusten fra oss

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!