Foto: Paul Weaver (Side2)

- Jeg var på jakt her med pappa da jeg var liten

Kronprinsparet ser fram til å bli bedre kjent med Mette-Marits hjemfylke.

Publisert

SIRDAL (SIDE2): Kronprins Haakon (40) og kronprinsesse Mette-Marit (40) er godt kjent med Vest-Agder, men det er først og fremst den vakre sørlandskysten de kjenner best.

- Jeg synes det er veldig hyggelig å komme til hjemfylket Vest-Agder. Vi pleier å være mye ved kysten i dette fylket, så det er hyggelig å komme til steder en ikke kjenner så godt fra før av, sier kronprinsessen under pressemøte som ble holdt på stranden ved Tronstad skole i Sirdal.

- Jeg vokste opp i Kristiansand, og hadde mange venner som gikk på skigymnaset her, og Sirdal er derfor spesielt på den måten, det er mange som har hatt glede av gymnaset er oppe, sier hun.

Foto: Paul Weaver (Side2)

Vært på jakt

Kronprinsessen har tilbrakt det meste av oppveksten ved kysten og i Kristiansand, men husker godt da hun fikk oppleve innlandskommunen da hun var yngre.

- Jeg har vært på jakt her da jeg var liten, sammen med pappa, sier Mette-Marit med et smil.

- Det har jeg også, skyter kronprinsen lattermildt inn.

- Etter at jeg var på aspirantkurs på Madla i marinen, så hadde vi øvelsesuken vår i Sirdal. Da regnet det i sju dager, ler han.

- Det er bedre vær i dag, legger han humrende til.

Foto: Paul Weaver (Side2)

Og det til tross for at paret står i en aldri så liten regnskur der på stranden. Det tok de på strak arm.

- Du blir jo litt våt da, men det får gå, ler Mette-Marit og tørker av den blå dobbeltspente dressen til Haakon.

Kraftstasjon

Fylkesbesøket startet med besøk i Sirdal kommune der kronprinsparet fikk se den nybygde Tonstad skole og Sira-Kvina kraftstasjon.

- Det er spennende å se hvordan kraften blir til. Vi er heldige som har mye vannkraft i Norge og Sira-Kvina er et at de stedene. Det er en viktig del av Norges infrastruktur, sier kronprins Haakon.

En turbin ved kraftstasjonen ble åpnet av daværende kronprins Harald og kronprinsesse Sonja i 1988, og tirsdag formiddag fikk den yngre garde kongelige gå i deres fotspor på det enorme kraftverket som ble bygget i 1968.

Foto: Paul Weaver (side2)

Innsats for barn og unge

Kronprinsparet synes Sirdal er en veldig spennende kommune, og gleder seg over den satsningen de gjør på barn, unge og for deres oppvekstsvilkår.

- Sirdal barnehage har et rekordstort antall barn, 93 tror jeg det var, og det sier litt om kommunen. Det er en kommune hvor det fortsatt fødes mange barn, og det er liten fraflytting, sier kronprinsessen.

De fikk møte en hel del av de små barnehagebarna som var kledd i fargerike vester og viftet med flagg.

Haakon mener det er veldig viktig med arbeidsplasser for unge.

- Det er mange lokale bedrifter som satser og får det til i lokalmiljøet. Det er viktig hvis man gjøre det attraktivt å bo i kommunen, og da må det være arbeidsplasser. Da er det fint med bedrifter som vi skal besøke som Hamran Kjøkken og Snerreverksted, hvor man klarer å tilby noe, understreker han.

Foto: Paul Weaver, Side2 (Side2)

Kronprinsparet skal besøke de seks innlandskommunene Sirdal, Hægebostad, Audnedal, Åseral, Marnardal og Songdal på det tre dager lange fylkesbesøket i Vest-Agder.

Side2 er med på hele turen, så følg med for daglige oppdateringer.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!