- Jeg tenker at dette var noe man kan bli gal av

Nicolai Cleve Broch ble allemannseie mandagene.

Publisert

(SIDE2): TV 2s nye storsatsing «Frikjent» ble en stor seersuksess. I går, mandag ble nest siste episode sendt på TV 2.

Vår anmelder ga serien terningkast fire, men mener serien får deg til å henge på, og at Nicolai Cleve Broch er spesielt god i hovedrollen.

På det meste så 660.000 «Frikjent» som varte i 10 episoder.  Serien startet i Sverige denne uken, og omtales allerede som en suksess.

Og tirsdag la manusforfatter Anna Bache-Wiig ut denne meldingen om anmeldelsene i Danmark.

Vi møtte hovedrolleinnehaver Nicolai Cleve Broch få dager før premiere, og i lys av seriens slutt, kan du nå lese det en gang til.

Les også vårt intervju med Henrik Rafaelsen, som spiller i serien.

Frikjent for drap

I «Frikjent» spiller Nicolai Cleve Broch Aksel Borgen, tidligere Nilsen.

- Han er en vellykket forretningsmann som har slått seg opp i finansmiljøet i Asia. Han har en kone og en sønn han er glad i. Og han startet livet på nytt som 20-åring, forteller Broch.

Nicolai Cleve Broch som Aksel Borgen.
Nicolai Cleve Broch som Aksel Borgen. Foto: Carl Christian Raabe

For 20 år siden ble Aksel først dømt, deretter frikjent for drapet på kjæresten.

- Han ble frikjent etter at saken ble tatt opp igjen, da et - vil noen si - tvilsomt vitne ga ham alibi. I stedet for å møte fordømmelsen fra bygda, flyktet han. Det skapte et sort hull i ham som han ikke blir kvitt, sier Broch.

Velger å bli værende

Nå får han muligheten til å reise tilbake og redde bygdas hjørnesteinsbedrift.

- Da han kommer hjem, oppdager han at ingenting er glemt, det har heller blitt verre. Det er det som overrasker ham. I hvor stor grad  saken  har påvirket samfunnet.

- Men i stedet for å flykte, velger han å bli værende denne gangen. Nå vil han overbevise dem om han han ikke er den kriminelle mannen mange tror han er, sier han.

Les vår anmeldelse: Mer enn godkjent for «Frikjent».

Synnøve Macody Lund og Nicolai Cleve Broch. Lund spiller Aksels tidligere flamme.
Synnøve Macody Lund og Nicolai Cleve Broch. Lund spiller Aksels tidligere flamme. Foto: Carl Christian Raabe

- Helt uoverkommelig

Aksel har ikke tatt kontakt med familien i løpet av de 20 årene som har gått. Broch er selv far, men har ikke satt seg inn i tanken på å miste kontakten med barna sine.

- Det må være forferdelig. Her er det ekstreme omstendigheter: Moren vet ikke om sønnen er en drapsmann. Det kan være vanskelig å tilgi noe slikt, selv i nærmeste familie. Jeg tror at å oppleve noe sånt, hadde vært helt uoverkommelig, sier han.

Lettere i storbyen

Hjembygda til Aksel er et lite sted hvor alle kjenner alle. Det forverrer situasjonen. Ville det vært enklere å takle noe sånn hvis han kom fra et større sted?

- Jeg er sikker på at det er lettere i en storby. Der holder det å flytte et par kvartaler vekk. Aksel kommer fra et lite sted, og der er det umulig å stikke seg unna. Jeg er fra Oslo, og jeg ser at det er stor forskjell på min oppvekst sammenlignet med venner fra mindre steder, sier han.

Fordommene man møter på bygda, er det imidlertid ikke mindre av i Oslo.

- I Oslo er det også mye fordommer, spesielt mellom øst og vest. Jeg har aldri vært sånn. Jeg var tidlig nysgjerrig på østkanten. Jeg trodde at de på vestkanten var så fordomsfulle mot østkantungdommen, men da jeg dro til østkanten, møtte jeg de samme fordommene der, smiler han.

Elaine Tan spiller Aksels kone.
Elaine Tan spiller Aksels kone. Foto: Carl Christian Raabe

Skyldig eller uskyldig?

Hvorvidt Aksel er skyldig eller ikke, forblir en hemmelighet til slutten av serien. Vi vet derfor ikke om Aksel har levd 20 år med vissheten om at han er jaget hjemmefra uten grunn eller om han har levd like lenge med vissheten om at han er skyldig.

Hva hvis han er uskyldig?

- Jeg tenker at det er noe man kan bli gal av. Det må være utrolig frustrerende. Jeg forstår at man bare kan gi opp, bare si: «Sånn er det, jeg er uskyldig, de andre får tro hva de vil». Men det må være forferdelig, og vanskelig å ikke bli bitter, sier han.

Men hva hvis han er skyldig?

- Da må man ha en stor frykt for å bli avslørt, si noe feil, ikke virke overbevisende nok. Man kan bli gal av det også. Det må være utrolig forløsende å kunne innrømme det, selv om det er umulig hvis du vil fortsette som før, sier han.

Ikke ydmyk

Allerede i første episode får vi se at Aksel ikke er særlig ydmyk i sitt møte med hjembygda. Hans problemer med å takle aggresjonen sin, er en karaktersvikt som Broch er fornøyd med.

- Han har problemer med impulskontrollen. Det gjør ham sårbar. Jeg er veldig glad for at vi fant den karakterbristen. Vi følte at han måtte ha en brist, og vi var innom flere ting jeg er glad ikke ble noe av. Men da vi fant denne, falt alt på plass, sier han.

Hvilke andre ting var dere innom?

- Jeg vil ikke fortelle hvordan det ser ut på kjøkkenet, ler Broch.

Se traileren til Frikjent her:

Screen9na04

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!