- Jeg slet med angst

Yoga Fire-Aslak holdt på å gi opp turnélivet på grunn av panikkangsten.

Publisert

(SIDE2): - Jo, låta er absolutt selvbiografisk. Når man opplever å være redd, kan tanken på morgendagen gjøre deg helt motløs. Jeg har prøvd å beskrive følelsen av at verden virker fremmed, og at andres forsøk på å muntre deg opp ikke når inn. Selvbiografisk, men noe sikkert mange andre har opplevd også.

Bassist Aslak Hartberg i Yoga Fire har skrevet låta «Opp som en konge», en selvopplevd låt om det å ha angst. Inntektene fra låta går til Rådet for psykisk helse, via panikk.no, og er ment å hjelpe andre som lider av panikkangst.

Panikkangst er noe flere av dere i bandet kjenner til. Hva slags hjelp har du selv fått i forbindelse med angst, og hva har det betydd. Er det noe du fremdeles sliter med?

Det var Yoga Fire som selv tok kontakt med Rådet for psykisk helse. Informasjonsrådgiver Steinar Sværen, er glad for tiltaket:- Vi er utrolig glade for det engasjementet som Yoga Fire viser, og er takknemlig for at de ønsker å gi inntektene fra sangen til oss. Musikk kan ha en terapautisk virkning, både for utøvende musikere og lyttere. I musikk er det noe som taler til deg som ingenting annet. I tillegg er det slik at de aller fleste av oss kjenner noen som har hatt eller har psykiske problemer. Noen skjønner hva dette dreier seg om, mens andre trenger informasjon til å forstå og hjelp til å håndtere det. Det store engasjementet Yoga Fire viser gjennom å tørre å ta disse temaene opp, både gjennom dialog og musikk, setter vi i Rådet for psykisk helse stor pris på. I tillegg er det en kul sang.På panikk.no kan du lese mer om Aslaks erfaringer, og få informasjon om panikkangst og råd om hva du kan gjøre.

- Jeg tok initiativet til panikk.no for å sette fokus på panikkangst, siden jeg sleit med dette selv for endel år tilbake. Første gang jeg opplevde det var på turne i Kina med bandet Shining, som jeg spilte i på den tiden. Siden holdt jeg på å gi opp hele turnelivet fordi jeg var så plaget, men heldigvis fikk jeg hjelp. Nå har jeg vært helt frisk i mange år, og håper å hjelpe andre med siden panikk.no, sier Aslak til Side2.

Nettsiden var tenkt som en side for musikere og bransjefolk - er artister spesielt utsatt?

- Jeg lagde panikk.no først og fremst med tanke på mine kollegaer i bransjen. Jeg sendte ut mail til om lag hundre stykker med tips om siden, men så tok det helt av. Det kan vel tyde på at flere enn musikere er berørt. Men vi er kanskje litt ekstra utsatt siden vi reiser så mye, jobber seint og ikke alltid lever så sundt.

Responsen har vært enorm på hjemmesiden. Var du forberedt på at det skulle medføre en så stor respons?

- Siden har hatt over 200.000 treff siden den ble opprettet, så det har tydeligvis vært mange som har ønsket informasjon om dette. Det var over all forventning, ja.

I videoen finner vi en animert Minken Fosheim – hvorfor akkurat henne?

- Vi spurte vokalist Benjamin Helstad om hvem han ville ha som kjæreste i videoen, og hun var førstevalget. Var visst hans første forelskelse, og han satt klistret foran skjermen på «God Bok» på NRK i gamle dager.

Fra Klovner, via Yoga Fire-starten til nå – hvordan har veien vært musikalsk? Og endringer av bandsammensetning de siste årene, hva har det tilført bandet?

Yoga Fire I 2005 ble rapperne fra Klovner i Kamp og Apollo spurt om de ville spille på minnekonserten til rockelegenden «Jokke» fra Jokke & Valentinerne på Rockefeller. De stilte på én betingelse: at de fikk spille som rockeband. Siden har de som Yoga Fire gitt ut ett album og vunnet Spellemann- og MTV Europe Music Award. Benjamin Helstad overtok i høst vokalistjobben i Yoga Fire. Ellers består bandet av Jonas Forsang Moksnes på gitar, Aslak Hartberg på bass, Sveinung Eide på synth og Thomas Emil Jakobsen på trommer.

- Vi startet opp med blanke ark for seks år siden. Etter tre år sto vi på scenen på Roskilde, så det var en bratt læringskurve. Så har vi byttet ut litt mannskap, fått inn Norges beste trommis og en fantastisk vokalist. Tror og håper at folk vil bli overasket over «nye» Yoga Fire. De nye låtene er jo produsert av Tommy Akerholdt fra Turboneger, så det har jo også hatt enorm betydning.

Konsert rett rundt hjørnet (23. desember), og ny skive i mars neste år? Er låta typisk for hvordan den blir?

- Rockefeller på lille julaften blir årets høydepunkt for oss, og vi håper alle tar turen for å svette inn jula med oss. Det blir jo en kick-ass turnestart. Yoga Fire live er hardt, svett og utagerende. Resten av platen er nok ganske mye hardere enn denne låten, men forhåpentligvis like fengende.

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!