Foto: Guro Holmene (Mediehuset Nettavisen)

- Jeg savnet mamma enda mer

Linni og Mira har reist langt for å oppdage røtter. De er med i høstens reiseportrettserie på statskanalen.

Publisert

MARIENLYST (SIDE2): Linni Meisters mamma døde da hun var ung. Moren hadde ikke fortalt så mye om egne røtter, og livet i Sri Lanka. Men det Linni husker best er morens beskrivelse av de vakre strendene - og det ble et tårevått og følelsesladd møte med landet.

Stilte i sari
Onsdag presenterte NRK høstens programmer på Marienlyst i Oslo.

Linni er en av seks norske kjendiser som er med i programmet «Hva har du bagasjen?» med programleder Noman Mubashir. Her dykkes det ned i røtter og familiebånd deltagerne kanskje ikke hadde regnet med å finne.

For Linni ble det en mye sterkere opplevelse enn hun hadde regnet med. 26-åringen stiller i en knallrosa sari, og med glitrende smykker hengende i pannen og ørene.

- Det var første gangen jeg bar en sari under programmet. Det er jo bunaden på Sri Lanka kan du si, altså nasjonaldrakten i landet. Vi gjorde en fotoshoot der nede, og det var en helt sinnssykt kul opplevelse, sier Linni til Side2.

Veldig sterkt
Det var aller første gangen Linni besøkte morens hjemland. Hun kom til Norge på grunn av leddgikt, og møtte Linnis pappa under oppholdet. For ni år siden døde hun på grunn av hjerneblødning som følge av medisinbruk. Så det ble en annen reise til landet enn Linni har forestilt seg - hun hadde alltid trodd hun og moren kom til å reise til morens hjemland sammen.

Hun reiste av sted med tanten og morens søster, og ante ikke hva hun hadde i vente.

- Det ble veldig sterkt i og med at det ikke var mamma som tok meg med. Men jeg er fortsatt veldig takknemlig for at jeg fikk muligheten til å være der for å bli bedre kjent med landet, og at det ikke bare var en ferie.

Foto: Guro Holmene

Linni føler hun har blitt bedre kjent med en annen side av seg selv - og den kulturen moren tok med seg.

- Jeg føler ikke at jeg har forandret meg som menneske, men jeg føler jeg har lært meg selv bedre å kjenne. Nå forstår jeg kanskje litt bedre hvorfor jeg smiler veldig mye - det gjør de der nede, sier Linni med et stort smil.

- Det var vondt på en god måte. Jeg savnet moren min enda mer. Og selv om jeg godtar at moren min er død, men en ting er å dra dit og føle at jeg blir enda bedre kjent med henne etter at hun er død. En side av henne jeg aldri har blitt kjent med føler jeg at jeg har blir kjent med nå, og båndet til henne er sterkere enn noen gang.

Det ble noen følelsesladde dager i landet, og tårene rant flere ganger.

- Jeg tok med meg bilde av mamma på stranden og begravde det der, og det følte jeg ble veldig sterkt. Da kom tårene, forteller Linni under NRKs høstlansering på Marienlyst onsdag ettermiddag.

En annen side
Linni er opptatt av at programmet viser en helt annen side og gir en bit av deltagerne folk kanskje ikke har visst tidligere. Hun var ikke i tvil da hun fikk forespørsel om å bli med.

- Jeg synes det er viktig å vise flere sider av seg selv. Dette er en veldig positiv ting, og en veldig fin ting å dele med andre mennesker. Det er mye om meg i medie i ny og ne, og hvis folk skal ha masse meninger om Linni Meister, hvorfor ikke la de bli kjent med meg da? sier hun.

En helt spesiell opplevelse
En annen deltager er Mira Craig (30) som reiste til USA med familien sin, og oppsøkte slekten der.

- Først og fremst hadde faren min allerede sagt ja, så da var det liksom sånn - ja, da får jeg bli med. Jeg tenkte det ville bli hyggelig tur hvor familien min kunne møte sønnen min Mio for første gang. Men også det aspektet at jeg skulle lære mer om mine forfedre, og historien til den ene siden av familien min, sier Mira til Side2.

For Mira ble det en helt annerledes opplevelse enn hun hadde forestilt seg.

Foto: Guro Holmene

- Jeg føler jeg har blitt beriket, og det overgikk alle forventninger jeg hadde.

Det var særlig kjennskapen til tippoldemorens historie og forholdet hennes til sin mann som satte dype spor i artisten. Ekteskap mellom svart og hvit var ulovlig på den tiden i USA, og det ble en tøff og inspirerende historie Mira fikk høre om.

- Vi har mange fellestrekk oppdaget jeg, og det var en styrke i det. Wow, tenkte jeg, hun er som meg på veldig mange måter. Det var rart å oppleve, og det var veldig rørende, sier 30-åringen.

Programleder Noman Mubashir har også tatt med seg Christopher Dons til Algerie, Saera Khan til Bangladesh, Vendela Kirsebom til Tyrkia og Kashfa King Gashamura til Rwanda.

«Hva har du i bagasjen?» kommer på NRK den første uken i oktober.

Foto: Guro Holmene

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.