Foto: (Scanpix)

I dag er hun 80 år!

Prinsesse Ragnhild jubilerer.

Publisert

(SIDE2): Hun er eldste barn av Kong Olav V og kronprinsesse Märtha. Prinsessen kom til verden født 9. juni 1930 på Det Kongelige Slott i Oslo, og hennes fulle navn er Ragnhild Alexandra. Etter at hun giftet seg tituleres hun som prinsesse Ragnhild, fru Lorentzen.

Se historiske bilder nederst i saken!

Eksil
Prinsessen fikk raskt en liten søster - prinsesse Astrid kom to år etter storesøster og sju år senere kom tronarvingen, prins Harald.

De tre vokste opp på Skaugum, men den idylliske oppveksten ble brutalt brutt da tyskerne invaderte Norge 9. april 1940. For å unngå å bli tatt i forvaring av okkupasjonsmakten forlot kongefamilien, regjeringen og Stortinget Oslo med tog.

Barna ble vekket av foreldrene midt på natten da de måtte rømme. Ragnhild minnes fortsatt natten svært godt.

- Det var innkjøpt blendingsgardiner på Skaugum, og de var blitt montert. Nå var de trukket for. Vi ble vekket midt på natten, og fikk beskjed om å kle oss til fjelltur. Det klareste tegnet på at noe var uvanlig, var at det var foreldrene våre som vekket oss. Vi spiste en slags frokost bak nedtrukne gardiner, forteller prinsesse Astrid i jubileumsboken «Harald V».

Kronprinsesse Märtha og de tre barna flyktet i sikkerhet over grensen til Sverige, mens Olav skilte lag med dem ved Elverum.

Dramatisk tur
Den nesten ti år gamle Ragnhild og da åtte år gamle Astrid husker godt bilturen over til Sverige, der de på en særs dramatisk måte krysset grensen natt til 10. april. Astrid hevder selv i sin bok at grensevakten nektet å åpne bommen, med da det ble truet med å kjøre bommen i senk - så åpnet vakten allikevel.

Märtha tok med seg barna til sine foreldre i Stockholm - mamma prinsesse Ingeborg var svært bekymret for sin datter og barnebarn. Med på turen til Maria fikk Märtha med seg et smaragdsett som moren overleverte henne i en bylt, i tilfelle familien skulle få bruk for penger.

- Da nazistene invaderte Norge flyktet mamma med oss tre barna over den svenske grensen. Vi bodde hos mormor og morfar (prinsesse Ingeborg og prins Carl) et par måneder før vi bestemte oss for å forlate Sverige og reise til USA etter en personlig invitasjon fra president Franklin D. Roosevelt, har prinsesse Astrid fortalt til det svenske bladet Queen.

Les mer her:Brukte Sonjas smykke som sikkerhet

Etter noen måneder i Sverige tok Märtha med seg barna videre til USA med båt. Kong Haakon og kronprins Olav oppholdt seg i London, bodde resten av familien i Washington DC til freden kom i 1945.

Forelsket seg
Da familien returnerte til Norge 7. juni 1945 møtte Ragnhild for første gang mannen hun senere giftet seg med, motstandsmannen og skipsredersønnen Erling Sven Lorentzen - nå 87 år.

Lorentzen var blant livvaktene som eskorterte kongefamilien da kong Haakon kom hjem til Norge. Senere var han ofte å se som mannskap om bord på prinsessenes båt «Astra». Etter en tids hemmelighold ble det kjent at prinsessen skulle gifte seg. Da hun giftet seg med Lorentzen i Asker kirke 15. mai 1953, var det første gang på svært lenge at et regjerende europeisk kongehus hadde hatt borgerlig giftermål. I dag har de to vært gift i 57 år.

Ragnhild hadde bodd på Skaugum fram til hun giftet seg - deretter bosatte paret seg i Rio de Janeiro i Brasil – der de fortsatt bor. Ektemannen har jobbet innen skog- og celluloseindustri i landet i flere tiår.

Ekteparet har tre barn, Haakon Lorentzen (55) Ingeborg Ribeiro (53) og Ragnhild Lorentzen (42), og fem barnebarn.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sterke meninger
Jubilanten er blitt kjent for sine sterke, bestemte meninger, men er også sett på som tørrvittig og raus.

- Mitt livsmotto er å holde hjulene i gang så lenge det går! Og når jeg tenker tilbake på livet, er jeg fylt av takknemlighet for alle de gode stundene jeg har fått oppleve. Jeg har alltid fokusert på det positive, sier hun i et lenger intervju til ukebladet Allers.

Ragnhild har vært hjemme i Norge på besøk en liten stund, både i forbindelse med 80-årsdagen og da dronning Beatrix var gjest i forrige uke.

Privat markering
Kong Harald (73) og dronning Sonja (72) er ifølge Se og Hør vertskap for en privat markering av jubilanten på Slottet onsdag kveld.

- Jeg synes det er hyggelig at kong Harald hyller sin eldste søster på denne måten - slik han også gjorde da prinsesse Astrid fylte 75. Men det blir en privat middag for familie og nære venner - uten mediedekning, forteller Se og Hørs hoffreporter, Kjell Arne Totland, til Side2.

Prinsessens barn og barnebarn har kommet fra Brasil for anledningen. Nesten hele prinsessens venninnegjeng fra ungdommen vil også være blant gjestene.

- Kongeparet får det virkelig travelt i dag. Harald og Sonja har siden mandag vært på fylkesbesøk i Oppland - og når besøket avsluttes senere i dag, må de haste tilbake til Oslo for å gjøre seg klare til kveldens familiemiddag, sier Totland som har vært med kongeparet på fylkestur.

3352

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.