HOLDE NOEN I HÅNDEN: Å holde hender kan både redusere stress og vise verden hva dere føler for hverandre.
HOLDE NOEN I HÅNDEN: Å holde hender kan både redusere stress og vise verden hva dere føler for hverandre. Foto: Eugenio Marongiu / Getty Images

Relasjoner

Derfor holder par hender

Det kan være flere grunner til at mange velger å uttrykke kjærlighet på akkurat denne måten.

Publisert

Folk har ulike forhold til det å holde hender - noen digger det, andre får noia og noen ser rett og slett ikke helt poenget.

Uansett virker de fleste til å være enige om at det er en ganske intim gest, og derfor for det meste forbeholdt noen du er litt ekstra glad i.

Les også: Du vil nesten ikke tro hva en klem gjør med kroppen din

Seventeen har sett på flere grunner til hvorfor par ofte holder hender, og vi lister opp noen av dem her:

1. Det er et statement i seg selv

Tenk tilbake til ungdomsskolen - om noen kommer gående i skolegården mens de leier, er det jo egentlig ganske klart hva som egentlig er på gang. Det kan fortelle verden at dere er sammen, eller det forteller partneren din at du er klar for å fortelle verden at dere er sammen. Noe å tenke på!

2. Det reduserer stress

I en studie utført av psykolog James Coan, kommer det frem at når en person holder sin spesielle utvalgte i hånden i en stressende situasjon, føler de seg mindre truet - og hjernen reagerer på samme måte.

I en Ted Talk om samme tema, uttalte han på et senere tidspunkt:

«Spesielt fordi vi allerede har visst i flere årtier at jo mer sosialt isolert du er, jo mer sannsynlig er det at du vil dø av hva som helst når som helst, uansett hvor du lever og hvilken kultur du er en del av. Men nå har vi begynt å se denne faktiske mekanismen i virkeligheten. Helt enkelt å holde hender.»

3. Det kommuniserer (kanskje overraskende) tydelig hva du mener

Fysisk berøring kan være en vel så tydelig måte å kommunisere på som å uttrykke det du føler ved hjelp av ord. Du har mest sannsynlig hørt uttrykket «Handling sier mer enn ord», og å holde hender er et godt eksempel på det. I en studie utført av psykolog Matthew Hertenstein og gjengitt i Psychology Today, kom det frem at mennesker er i stand til å sende følelsesmessige signaler ganske så tydelig gjennom fysisk berøring.

I forsøket rundt studien skulle deltakerne kommunisere ulike følelser gjennom berøring til en annen deltaker, og mottakerne oppfattet budskapet bak berøringen hele 75 prosent av gangene.

Et godt tips hvis du ikke vet helt hva du skal si, kan det jo i stedet være en god idé å bare gripe hånden hennes/hans.

4. Det ligger i instinktene våre å gripe ting

Allerede 25 uker etter unnfangelsen, kan man se at fostre griper etter navlestrengen i magen til mamma, ifølge studier. Instinktet kalles griperefleksen og blir mindre fra en baby er rundt seks måneder til ett år. Likevel har mennesker et ønske om å berøre ting gjennom hele livet.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!