IDOL-STJERNENE: Aleksander Denstad With (f.v.), Kurt Nilsen, Jorun Stiansen og Kjartan Salvesen under «Idol gir tilbake» i 2007.
IDOL-STJERNENE: Aleksander Denstad With (f.v.), Kurt Nilsen, Jorun Stiansen og Kjartan Salvesen under «Idol gir tilbake» i 2007. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Underholdning

Slik gikk det med Idol-vinnerne

Her og Nå har snakket med tidligere vinnere for å høre hvordan seirene preget dem – og om hva de gjør nå.

Publisert Oppdatert

I år er det femten år siden Kurt Nilsen ble stemt frem som den aller første vinneren i Idol. Siden har tusenvis av unge håpefulle stilt opp på audition i det populære TV 2-programmet, og i desember skal den tiende Idol-vinneren i rekken utropes.

Vi har snakket med tidligere vinnere for å høre hvordan Idol-seieren har påvirket deres liv i årene som har gått.

– Nå er det så lenge siden jeg vant at jeg ikke husker alt av det som skjedde, men det er klart at det var veldig stort, selv om det også kom vanskeligheter i kjølvannet av det å vinne, sier Kjartan Salvesen (41) som gikk til topps i den andre Idol-sesongen i 2004.

Etter suksess med vinnerlåten «Standing Tall», stilnet musikkarrieren for Kjartan. Sandnes-mannen har siden jobbet som markedssjef i fotballklubben Viking, giftet seg og fått fire sønner. Nå er han tilbake for fullt med musikk i bandet «Stavangerkameratene», der han blant andre har slått seg sammen med Glenn Lyse (44), som vant Idol i 2007.

Les også: Hvor ble det av Idol-folka?

– Vi snakker mye om Idol-seirene. Glenn og jeg tuller mye om at vi er de eneste i bandet som har vunnet noe ettersom vi begge vant Idol, og de andre ikke har vunnet noe, ler Kjartan. «Stavangerkameratene» har gjort stor suksess med platesalg og konserter.

VANT I 2004: Kjartan Salvesen vant Idol 2004. Her er han ti uker etter seieren, i forbindelse med slippet av albumet «Kjartan Salvesen».
VANT I 2004: Kjartan Salvesen vant Idol 2004. Her er han ti uker etter seieren, i forbindelse med slippet av albumet «Kjartan Salvesen». Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

For de tidligere Idol-vinnerne Glenn og Kjartan er det stas å motta jubelen fra publikum.

– Det er veldig gøy å få lov til å gjenoppleve litt av det samme kaoset som under Idol-dagene, sier Kjartan.

2007: Pubsangeren Glenn
Lyse gikk helt til topps. Han
synger fremdeles.
2007: Pubsangeren Glenn Lyse gikk helt til topps. Han synger fremdeles. Foto: Morten Bendiksen / Her Og Nå

- Hadde livvakter

«Kaos» er stikkordet for hvordan Idol-vinner Jorun Stiansen (34) aller best husker den intense tiden før og etter at hun vant tilbake i 2005.

– Det var jo Justin Bieber-tilstander! Vi hadde livvakter og ble kjørt rundt i egne biler. Vi måtte alltid bruke bakinnganger når vi skulle et sted. Jeg turte ikke engang å gå i butikken og handle i Oslo, fordi plutselig sto det en enorm folkemengde utenfor.

GJENSYN
MED RAMPELYSET:
Jorun Stiansen deltok
i «Skal vi danse» i 2017.
Hun endte på fjerdeplass
og var stolt over
egen innsats.
GJENSYN MED RAMPELYSET: Jorun Stiansen deltok i «Skal vi danse» i 2017. Hun endte på fjerdeplass og var stolt over egen innsats. Foto: Morten Bendiksen / Her Og Nå

– Det var et helt sinnssykt medietrykk og oppmerksomhet, minnes Jorun, som slo Tone Damli på målstreken i Oslo Spektrum foran 1.475.000 TV-seere. Programmet ble det mest sette underholdningsprogrammet i TV 2s historie – og Jorun fikk superstjernestatus i Norge.

– De siste fem årene har det begynt å gå opp for meg hvor vilt det var i Idol 2005. Det gikk ikke an å fordøye det der og da, men det måtte synke inn. Nå jeg skjønner hvor vanvittig stort og vilt det var, og det er kjempegøy å ha vært en del av det, sier 34-åringen. I fjor høst var hun tilbake i rampelyset i «Skal vi danse», og denne høsten har Jorun vært å se på TV-skjermene som ambassadør for «Postkodelotteriet».

– Jeg er veldig fornøyd om dagen. Plan B og jeg har i det siste halvåret jobbet sammen opp mot en kjempefin avtale med Postkodelotteriet. I tillegg driver jeg min egen YouTube-kanal, så det er hektisk og moro, sier Jorun som til daglig bor i Grimstad med kjæresten Egil Furre.

Les også: Dette har Jorun Stiansen gjort siden Idol-seieren

Fra artist til student

I 2013 ble 17 år gamle Siri Vølstad Jensen fra Ålgård den yngste Idol-vinneren noensinne i Norge.

– Det var veldig gøy. Jeg husker det som en veldig positiv opplevelse. Jeg har sett på det mange ganger etterpå og det er et veldig godt minne, sier den nå 23-årige Siri til Her og Nå. Etter seieren ga hun ut plate og jobbet to år med management før hun valgte å gå i en helt annen retning.

– Jeg fant ut at ettersom jeg var såpass ung så var det greit å studere litt. Våren 2015 sa jeg opp managementet og begynte på ingeniørstudier. Først var jeg i Trondheim og så var jeg ett år i USA, og nå er jeg i Stavanger på tredjeåret på byggingeniør. I første omgang fokuserer jeg på å få en grad og så håper jeg å kunne kombinere det med musikken etter hvert, sier Siri.

Idol åpnet dører

Jenny Langlo (25), som vant Idol i 2011, har denne høsten stått på scenen som skuespiller i oppsetningen «Maratondansen» i Ålesund, og spilte tidligere i år 108 forestillinger som en av hovedrollene i «Les Misérables» på Folketeatret i Oslo.

2011: Gleden
var stor da
Jenny Langlo
gikk helt til
topps.
2011: Gleden var stor da Jenny Langlo gikk helt til topps. Foto: Morten Bendiksen / Her Og Nå

– Idol åpnet garantert mange dører for meg. Jeg har fått roller i musikaler som jeg fikk fordi folk i castingen husket meg fra Idol. Jeg hadde ikke gjort noe av det jeg gjør innenfor den kreative bransjen om det ikke hadde vært for Idol. For meg var det en livsendrende opplevelse som skapte muligheter som jeg aldri hadde fått uten, sier Jenny som på ingen måte har ligget på latsiden siden seieren i 2011.

– Jeg har holdt på intenst i syv år, og studerer også til å bli psykolog. Det er min store drøm. Jeg kommer til å fortsette med en god kombinasjon av å studere til å bli psykolog og holde på med musikaler og teater på siden av. Jeg føler meg kjempeheldig som får lov til å holde på med dette så mange år etterpå, og at det går skikkelig bra, sier Jenny til Her og Nå.

Startet med teater

Vinneren fra 2014, Ingvar Olsen (27), er også av dem som har fått spennende muligheter som følge av seieren. Etter å ha gitt ut singelen «Echoes» i fjor, hadde han juleshow sammen med Dizzie Tunes-legenden Tor Erik Gunstrøm i Tromsø.

I høst har han stått på scenen i forestillingen «Når hjertet slår ut med arman» på Hålogaland Teater, og er nå aktuell med en juleturné i nord med blant andre Mikkel Gaup.

2014: Denne høsten har Tromsø-gutten Ingvar Olsen stått på
teaterscenen på Hålogaland
Teater.
2014: Denne høsten har Tromsø-gutten Ingvar Olsen stått på teaterscenen på Hålogaland Teater. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Idol har åpnet mange dører for meg. Det er et fantastisk springbrett for å nå ut til folk. Å jobbe med teater var helt nytt for meg. Det er utrolig gøy og fint å jobbe med en fantastisk gjeng og det gir absolutt mersmak å jobbe mer med teater, sier Ingvar og forteller at Idol-seieren fortsatt har en viktig plass i hjertet.

– Det var en helt fantastisk opplevelse. Det er selvfølgelig en tøff konkurranse over en kort stund med veldig mange påmeldte som vil følge drømmene sine, så det å få muligheten til å gå av med seieren setter jeg uendelig stor pris på, forteller Ingvar.

Marius Samuelsen, ga etter seieren i 2016 har ut egen plate ved siden av lærerstudiene.

Med Idol 2006-vinner Aleksander Withs popstjernestatus i Japan etter seieren, og Kurt Nilsens suksess som den første og eneste «World Idol»-vinneren i 2004, er det både store sko å fylle og uante muligheter i vente for den tiende Idol-vinneren i Norge.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!