Hvem av tiggerne får mest penger, norske Line eller rumenske Maria?

- Vi glemmer ofte at det er mennesker som sitter der, sier Marco Elsafadi.

Publisert

(SIDE2): TV-serien «Hvem bryr seg» setter norske holdninger på prøve ved hjelp av skjult kamera. De utfører ulike eksperimenter for å undersøke hvordan vi forholder oss til hverandre i samfunnet, og hvilke verdier vi setter høyest.

I kveldens episode ser de nærmere på tiggerne.

- Vi har blitt så vant til å se dem i bybildet at vi ofte glemmer at det er mennesker som sitter der. Men har det noe å si hvem det er som sitter og tigger, spør programleder Marco Elsafad.

Får de samme sum penger?

De lar derfor norske Line og rumenske Maria tigge på gaten i Oslo, kun for å sjekke om de blir behandlet på samme måte og om de mottar cirka samme sum penger.

Mens Line er skuespiller, er tiggingen Marias hverdag.

Øverst i saken kan du se video av Maria som tigger, her kan du se et klipp fra Line:

(saken fortsetter under videoen)

Screen9na04

Maria tigger hver dag

Elsafadi kan ikke avsløre resultatet av eksperimentet, men kan si at tiggerne absolutt opplevde en forskjellsbehandling.

- Vi ville undersøke om vi har andre holdninger knyttet til utenlandske tiggere enn til norske. Er disse holdningene i så fall forankret i fakta, eller i rykter og påstander? Det sies jo at romfolkene som tigger blir styrt av bakmenn, som kun har som mål å lure oss, men hvor mye hold er det i det? Vi må også huske at personen som sitter der og tigger er i nød, og at det er et menneske, sier Elsafadi.

Rumenske Maria tigger til vanlig, og måtte ha med seg en tolk under eksperimentet. Elsafadi forteller om en varm og modig kvinne, som virkelig imponerte både ham og resten av teamet bak TV-serien.

- Hadde flere mennesker hatt et sånt møte med en tigger kunne man virkelig knust illusjonen om at alle har bakmenn og bare er ute etter å lure deg. Du får vite litt mer. Det er tross alt et menneske som sitter der og som trenger din hjelp.

Foto: TV2

Du kommer langt med et smil

Elsafadi minner om at det ikke alltid handler om å gi penger, men at man ofte kan spre like mye glede med et smil eller en kort samtale.

- Noen av de som gikk forbi tok seg bryet med å forklare at de ikke har penger, mens andre smilte og sa hei. Det betyr mye, sier Elsafadi.

Målet med slike eksperiment er å skape en bevissthet og oppfordre TV-seerne til å ta et oppgjør med egne holdninger.

- Vi bør ta en runde med oss selv. Ønsker vi at det skal være sånn at vi har andre holdninger knyttet til utenlandske tiggere enn norske? Eller har det bare blitt sånn?  For det er jo det som er skummelt, når ting bare er sånn uten at vi har et bevisst forhold til det, mener Elsafadi.

«Hvem bryr seg?» går på TV2 i kveld klokken 20.00.

LES OGSÅ:Her raser datteren mot moren på butikken: - Kjerring! Jeg hater deg!

Vil du lese flere Side2-saker? Lik oss gjerne på Facebook!Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!