HVA ER DENNE TIL? Lomma har flere bruksområder, ifølge ekspertene.
HVA ER DENNE TIL? Lomma har flere bruksområder, ifølge ekspertene. Foto: Getty Images

Denim

Dette er den lille lomma på jeansen egentlig til

Få deg en leksjon i jeanshistorie her.

Publisert Oppdatert

Har du lagt merke til den ekstra lille lomma på høyre side av jeansen din? Den som det verken er plass til mobil eller kortholder i, og som oftest blir værende tom?

Funksjonen til akkurat denne lomma har også vært usikker opp gjennom tidene, og den har blitt kalt både kondomlomme og fyrstikklomme. Men hva er den egentlig til? Om dette har strides de lærde.

Jeansgigant Levi's har tidligere publisert et innlegg på sin offisielle blogg der de listet opp de ofte glemte delene av en jeans. De forteller at lomma har tjent mange funksjoner, men at den originalt hos Levi's ble brukt til å oppbevare lommeur i.

Vi ble nysgjerrige, og tok kontakt med jeansekspert Anders Børseth for å prate litt om den interessante detaljen. Børseth jobber som innkjøper av eksterne jeans-varemerker i den norske klesgiganten Varner. Han har en tilføyelse til den ellers ganske etablerte «sannheten» om den lille lomma.

Lang historie

- Lomma er opprinnelig skapt for å holde orden på småmynter, derav navnet «coin pocket». Funksjonen varierte litt fra brand til brand basert på størrelsen og målgruppen for jeansen, så lommeur kunne også oppbevares der, sier Børseth til Side2.

- Hvorfor er den fortsatt på de fleste jeans i dag?

- Det er selvsagt interessant at den fortsatt er med den dag i dag. De klassiske jeansmerkene som har eksistert siden starten, bevarer lomma mest fordi det er en del av deres DNA og brandsignatur – en hyllest til historien.

Børseth forteller at blant annet jeansmerket Wrangler utviklet en myntlomme som var avrundet for at det skulle være lettere å plukke ut myntene. Funksjonen skal ha blitt godt mottatt av kundene på den tiden.

- Lomma for Wrangler blir fortsatt bevart som et viktig brand-ikon, forteller han.

- De nyere jeansmerkene antar jeg legger ved denne ekstra lomma for å gjenkjennes som en 5-pocket jeans, og definere seg selv som en autentisk jeans. Jeg vet at det finnes jeansmerker som ikke har denne lomma, og personlig syns jeg det ser litt rart ut. Litt samme grunn som at superskinny damejeans har lukkede eller ubrukelige frontlommer – det er liksom en del av estetikken til produktet.

- Hva slags funksjon har den?

- Nå for tiden har den nok blandet funksjon. Enkelte bruker den sikker som orginalt ment, andre vet sikkert ikke engang om den.

Visste du hvorfor jeansen har små nagler? Les svaret her!

IKONISK: Pamela Anderson i en klassisk femlommers-jeans anno 1990.
IKONISK: Pamela Anderson i en klassisk femlommers-jeans anno 1990. Foto: Kypros / Contributor / Getty Images

Har vært der siden starten

Børseth kjenner ikke til hvem som plasserte lomma der opprinnelig, men forteller at den har vært en del av jeansdesignet helt siden opprinnelsen til Levi's på 1800-tallet. Den gang hadde de fleste jeans bare fire lommer. Mange har trodd at den lille lomma er den femte lomma som ble lagt til senere i jeansens utvikling, men det stemmer ikke.

Siste lomme som dukket opp på femlommer-jeansen var faktisk den venstre baklomma.

- Hva kan man oppbevare i den lille lomma i 2019, nå som lommeurenes tid er forbi?

- Småting som mynter, nøkler, usb-stick, pastiller, Lypsyl, kondomer eller andre ting man vil beskytte ekstra godt. Sikkert narkotika også, selv om noen brands har utviklet det som heter «festivalpocket» som er noe mer kamuflert i buksas sømmer. Dette var selvsagt ikke et forslag fra meg, men mer en opplysning om hva folk gjør.

JEANSEKSPERT: Anders Børseth, innkjøper av eksterne jeans-varemerker i Varner.
JEANSEKSPERT: Anders Børseth, innkjøper av eksterne jeans-varemerker i Varner. Foto: Privat

Visse du disse tre tingene om jeansen?

Her er tre funfacts fra Anders Børseth om verdens mest berømte bukse aka jeansen:

1. Navnet denim har sin opprinnelse fra byen denimtøyet ble kjent: «serge de Nimes» = tøy fra Nimes.

2. Navnet jeans stammer fra den franske uttalelsen av byen Genoa som var en stor kunde av denimtøyet på grunn av marinen.

3. Cowboyer, jernbane- og gruvearbeidere foretrakk blå jeans fordi blåfarge har en tendens til å skremme bort reptiler/slanger.