PÅ TV: Husker du noen av disse julekalenderne?
PÅ TV: Husker du noen av disse julekalenderne? Foto: (Skjermdump / YouTube)

Husker du disse julekalenderne?

Dette er nostalgi på sitt beste!

Publisert

(SIDE2): Førstkommende mandag er det 1.desember og da begynner adventstiden med både sjokoladekalendere, pakkekalendere og julekalendere på TV.

Tradisjoner og gode minner

I år er det «Jul på Månetoppen» som vil bli sendt på NRK. På TV 2 Zebra kan man få et gjensyn med de tre nissene Günther, Hansi og Fritz i «The Julekalender» som ble sendt for første gang i 1994. TV 2 har ingen kalender i år. TV Norge sender heller ingen julekalender, men her kan man se «Jul i Tangerudbakken».

Det er mange som har et forhold til adventskalendere som blir sendt på de ulike TV-kanalene. Hvem kan vel glemme folkeopprøret som oppstod etter at NRK i 2011 gikk ut å sa de aldri mer kom til å sende «Jul i Skomakergata».

Julekalendere som blir sendt på TV har en lang tradisjon. De fleste er beregnet på barn, men også mange voksne setter nok stor pris på gamle TV-fjes og julekalender-sanger fra deres barndom. 

Vi har funnet klipp fra noen av de kjente og kjære julekalenderne som har blitt vist på TV de siste tiårene.

På TV

Husker du for eksempel «Vertshuset den gyldne hale» som ble sendt på NRK? Julekalenderen ble sendt i 1989 og i 1994. Alle skuespillerne snakker tegnspråk, slik at også hørselshemmede kan følge med. Alle episodene finner du her.

Amalies Jul

Denne norske adventskalenderen ble produsert i 1995 og sendt på TV i 1995, 1997 og i 2000. Pia Borgli spiller Nissungen som må nisse nissegleder og nissestreker for å bli langluenisse. Nissefamilien bor i en stall, mens Amalie bor i hovedhuset på gården. Amalie spilles av Anne Marie Ottersen, mens Blomster-Johan spilles av Jan Hårstad. Brit Elisabeth Haagensli er Nissemor og Harald Heide-Steen jr er Nissefar. Serien er forløperen til Jul på Månetoppen der rødnissene møter blånissene.

Jul på Månetoppen

Dette er adventskalenderen som sendes på NRK i år. Serien ble sendt for første gang i 2002 med repriser i 2005 og 2010. «Jul på Månetoppen» handler om rødnissene og blånissene som krangler om hvem som egentlig eier Månetoppen. 

Pernille og Stjernen

Pernille og Mr. Nelson var en dukketeaterserie som ble sendt på NRK for første gang i 1962. I 1988 ble det produsert og sendt en juleserie som fikk navnet «Pernille og Stjernen» med de samme dukkene. Serien ble vist i romjulen.

Portveiens julekalender

Denne julekalenderen var basert på barne-TV-programmet «Portveien 2» med Eli Rygg, Jarl Goli og sjiraffen «Raffen». «Portveiens julekalender» ble sendt på NRK i 1987 og i 1990.

Teodors julekalender

Denne julekalenderen var NRKs første egenproduserte adventskalender. Vi blir kjent med tøybamsen Teodor og Eli Rygg som man følger med frem til jul. Serien ble sendt for første gang i 1986 og i reprise i 1991.

Jul i Blåfjell

Adventskalenderen ble sendt for første gang på NRK i 1999. Den har også blitt sendt i 2001, 2004, 2008 og 2011. Vi blir kjent med blånissene som lever i Blåfjell. Hovedpersonen «Turte» spilles av Suzanne Paalgaard og andre kjent navn i serien er Mikkel Gaup som spiller «Tvilling», Nils Ole Oftebro i rollen som «Ekko-Ekko» og Grethe Kausland som «Mamsen».

The Julekalender

Tre nisser reiser til Trøndelag for å finne den eneste nøkkelen til spilledåsen som spiller livsmelodien til sjefsnissen «Good Old Gammel Nok». Nissene snakker en blanding av norsk og engelsk. I serien blir vi også kjent med Olaf og Hjertrud som bor på gården ved siden av hulen som nissene besøker. En dag dukker plutselig den onde nåsåen «Benny» opp på døra til ekteparet og han har en unormal stor interesse for nisser. «The Julekalender» fikk flere nordmenn til å gå rundt å si «Bob-Bob-Bob ikke sant» og «Æ må berre blæsa tur bælgen først».

Nissene på Låven

Denne julekalenderen ble produsert av komikerne Espen Eckbo og Kristian Ødegård. Serien ble laget i 2001 og var en parodi på flere realityserier. «Nissene på låven» ble sendt på TV Norge og har dukket opp på skjermen i både 2001, 2003, 2005, 2007, 2010 og 2012. 24 nisser spilt av ulike skuespillere ble samlet på en låve for å konkurrere om førstepremien på 1 million kroner. I serien ble man blant annet kjent med «Asbjørn Brekke», «Timothy Dale» og «Bent». I 2011 kom oppfølgeren «Nissene over skog og hei». Denne ble også sendt i reprise i 2013.

Julefergå

Denne julekalenderen ble sendt på TV 2 for første gang i 1995 og deretter i reprise i 1998 og 2013. Det sies at TV 2 forsøkte å gjenskape suksessen etter «The Julekalender» som ble vist på kanalen i 1994, men verken seerne eller kritikerne ble helt overbevist. Handlingen i «Julefergå» foregikk på fergen MF Svelå og i vraket av skuta «El Manjanas» på havbunnen under fergeleia.

Vazelina Hjulkalender

Julekalenderen med Vazelina Bilopphøggers i spissen ble sendt på TV 2 for første gang i 2000. Serien ble også sendt i 2002, 2005 og 2009. Gutta i bandet ønsker å hjelpe nissen som har fått sleden sin ødelagt slik at han får levert julegavene til barna i tide.

Jul i Skomakergata

For mange voksne nordmenn er det «Jul i Skomakergata» som er den «ordentlige» julekalenderen. Den populære serien ble sendt på NRK for første gang i 1979 og i reprise i 1981,1984,1988,1993,1998 og i 2003. Kjente karakterer fra filmen er Tøfflus, politimester Klinke, Stasjonsmester Flagge, lille Stine og selvfølgelig skomakeren selv, Jens Petrus Andersen. 

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!