Foto: (Getty Images)

Hun falt for feil mann

Prinsesse Margaret ville gifte seg med 16 år eldre, skilt tobarnsfar.

Publisert

(SIDE2): Midt under forberedelsene til kroningen av dronning Elizabeth i 1953, kunngjorde hennes fire år yngre søster Margaret at hun ønsket å gifte seg med Peter Townsend, en 16 år eldre fraskilt mann, med to barn fra sitt første ekteskap.

Prinsesse Margaret hadde kjent Townsend i flere år da gifteplanene ble kjent. Da kongeparet i 1947 tok med seg døtrene Elizabeth og Margaret på offisiell reise til det sørlige Afrika, var Peter Townsend i kong George VIs tjeneste, og ble satt til å passe på den 16 år gamle Margaret under reisen.

Elsket sosietetslivet
Margaret utviklet seg til å bli en attraktiv ung kvinne, kjent for sitt gode humør og vittige replikk. Hun elsket sosietetslivet, og figurerte jevnlig på pressebilder fra ball, fester og nattklubber.

Etter at daværende prinsesse Elizabeth fikk sine to første barn, Charles og Anne, rykket Margaret bakover i arverekken – men samtidig tok på seg stadig flere offentlige oppgaver, og ble høy beskytter eller president for flere organisasjoner.

Skilte seg fra kona
Prinsesse Margaret var sønderknust etter at faren brått døde i februar 1952. Sammen med sin mor (dronningmoren) flyttet hun ut av Buckingham Palace, hvor den nye dronningen og hennes familie flyttet inn, og til Clarence House. Peter Townsend ble utnevnt til ansvarlig for dronningmorens stab.

I 1953 hadde Townsend skilt seg fra sin kone, og fridde til prinsesse Margaret. Han var 16 år eldre enn henne, og hadde to barn fra sitt første ekteskap. Margaret takket ja, vel vitende om at den anglikanske kirken på den tiden ikke tillot at fraskilte fikk gifte seg igjen.

Elizabeth ba henne vente
Margaret fortalte Elizabeth at hun ville gifte seg, men siden ønsket kom mens kroningsforberedelsene pågikk, og dronningen sammen med sin ektemann skulle på en seks måneder lang reise etterpå, fikk Margaret til svar at det etter forholdene ikke var urimelig å be henne vente et år.

Dronning Elizabeth ble rådet til å skaffe Peter Townsend en jobb utenlands, men nektet – og flyttet ham i stedet fra dronningmorens stab til sin egen.

Churchill sa nei
Den britiske regjeringen nektet å godkjenne et slikt ekteskap, og statsminister Winston Churchill gjorde det klart at statsministrene i alle samveldelandene var i mot giftermålet, og at det var utelukket at det britiske parlamentet ville godta et ekteskap som brøt med kirkens syn uten at Margaret samtidig sa fra seg arveretten.

Winston Churchill sørget for at Peter Townsend ble stasjonert i Brussel, men samtidig viste meningsmålinger at et flertall i folket støttet prinsesse Margarets personlige valg, uavhengig av hva statsministeren måtte mene.

Presset til å la være
Spekulasjonene i pressen pågikk i over to år, før en presset prinsesse til slutt ga etter og sendte ut en pressemelding hvor hun gjorde det klart at hun ikke ville gifte seg med Peter Townsend.

I 1960 giftet prinsesse Margaret seg med fotografen Anthony Armstrong-Jones. Ifølge historien skal hun ha takket ja til frieriet dagen etter at hun fikk vite at hennes store kjærlighet Townsend hadde planer om å gifte seg med en ung belgisk kvinne, som var halvparten så gammel som ham – og som var slående lik prinsesse Margaret.

4185

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.