Foto: NRK (NRK)

Her «skulker» Jens kongemiddagen

Stoltenberg snakker om hvordan han taklet tiden etter terroren.

Publisert

(SIDE2): Jens Stoltenberg prioriterte talkshow framfor slottsmiddag.

Statsministeren har akkurat møtt golfesset Suzann Pettersen, stjernejournalisten Stina Dabrowski og svenske Anna Ternheim i studio hos Fredrik Skavlan.

Ligger ofte våken
Han dropper nemlig slottsmiddagen torsdag kveld og prioriterer innspillingen av «Skavlan». I tillegg skal han motta prisen Tällberg Foundation Leadership for 2011 for sin håndtering av terrorhandlingene i Norge 22.juli 2011.

Dette er en pris som henger høyt i Sverige og når han er med på «Skavlan», som sendes både i Sverige og Norge paralellt får han også takket svenskene for støtten.

- Mange svensker kom bort til meg på gaten i Oslo, folk sendte hilsner på Facebook, og for første gang i vår historie var det ett minutts stillhet i hele Norden. Dette er uttrykk for et sterkt fellesskap, sier Jens Stoltenberg til Skavlan.

Om tiden etter terrorangrepet forteller Stoltenberg at han først og fremst var landets statsminister, men at han etterhvert lot følelsene få spillerom.

- Søndag morgen våknet og så en avisartikkel. Der var budskapet «Vi er alle AUF'ere». Da begynte jeg å gråte.

En åpenhjertig Stoltenberg sier også han ikke er rammet av mareritt, men at han ofte ligger våken og tenker på hendelsene.

- Det kverner.

- Sømmer seg ikke
Ikke alle som syns prioriteringen er riktig.

At han dropper den årlige middagen for Stortinget og regjeringen er det nemlig mange som har reagert på, blant andre tidligere formann for Frp, Carl I.Hagen

- Jeg syns ikke det sømmer seg, sier Hagen til Nettavisen.

LES SAKEN: - En holdning overfor kongehuset som vi burde vært spart for

Foto: Nrk

- Den beste arenaen
Da Side2 tok kontakt med statsministerens kontor tidligere i dag mente statssekretær Hans Kristian Amundsen at statsministeren har gode nok grunner for å droppe slottsmiddagen.

- «Skavlan» er en felles arena for det norske og det svenske folk, og det er den beste arenaen vi har for å på vegne av Norge kunne takke for den varme støtten, sier Statssekretær Hans Kristian Amundsen.

- Ble valget av Skavlan gjort før eller etter at prisen fra Tällberg Foundation Leadership for 2011 ble et tema?

- Prisen dukket opp i etterkant og vi anså det som ytterligere en anledning til å få takke det svenske folket for støtten. Man vil skjønne hvor takknemlig Stoltenberg er når man hører talen han skal fremføre i forbindelse med at han mottar prisen.

- Forutså dere den kritikken som nå har kommet?

- Vi forklarer hva vi gjør og hvorfor vi gjør det. Så vil det naturlig nok alltid være folk som er enige og uenige. Men vi føler vi har valgt den beste arenaen for å få frem det vi vil si, og at det lot seg kombinere er selvsagt bra.

HVA SYNS DU? DISKUTER UNDER

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!