VIBRATORER: Disse har blitt brukt til behandling av alt fra forstoppelse til hysteria, og da de senere mistet tilknytningen til den medisinske verdenen ble de markedsført som massasjestaver. Men som Samantha Jones ville ment; ingen lar seg lenger lure av det.
VIBRATORER: Disse har blitt brukt til behandling av alt fra forstoppelse til hysteria, og da de senere mistet tilknytningen til den medisinske verdenen ble de markedsført som massasjestaver. Men som Samantha Jones ville ment; ingen lar seg lenger lure av det. Foto: Getty images

Historie

Sexleketøyenes (tidvis) tabubelagte historie: Derfor overraskes turister når de kommer til Norge

Selv om wifi-tilkoblede vibratorer og smarte sexroboter er noe ganske nytt og moderne, er ikke fenomenet sexleketøy det.

Publisert Oppdatert

En gammel legende skal ha det til at selveste Kleopatra fikk tjenerne sine til å fylle uthulede kalebasser med bier, og den dirrende sensasjonen av bienes summing skal ha gjort dette til tidenes første vibrator, skriver IFL Science.

Det er meget mulig at det ikke er noe hold i akkurat den historien, men at kvinner i lang, lang tid har brukt diverse hjelpemidler for egen nytelse, er helt sikkert.

Steinalderen

I 2005 fant arkeologer et 28.000 år gammelt stenobjekt, i Hohle Fels-hulene ved Ulm i Tyskland. Dette stenobjektet har en umiskjennelig likhet, og forskere tror at dette er en av de tidligeste representasjoner av det mannlige kjønnsorganet – men de tror også at det kan ha vært blant verdens første sexleketøy, skriver BBC.

Objektet er 20 centimenter langt, er langt og avrundet ved enden. Det er også polert til perfeksjon.

Det ble også funnet et 36.000 år gammel objekt i Frankrike. Det er en utskjæring av et bisonhorn som kalles «Blanchard phallus». Arkeologer og forskere har tidligere vært motvillige til å tolke slike funn med en moderne bakgrunn, men ifølge Nature har de har likevel åpnet for muligheten for at dette kan være blant de første sexleketøyene for kvinner.

Les også: Sminkens historie: Fra syndig til symbol på makt

Dette stenobjektet ble funnet i en hule i Tyskland, og skal være rundt 28.000 år gammelt. Noen mener dette kan være den første representasjonen av et sexleketøy for kvinner.
Dette stenobjektet ble funnet i en hule i Tyskland, og skal være rundt 28.000 år gammelt. Noen mener dette kan være den første representasjonen av et sexleketøy for kvinner. Foto: Scanpix

De gamle grekerne

Det var ikke bare demokrati, filosofi og geometri som stod i høysetet i det gamle Hellas, men også seksualitet. Dildoer er noe som omtales flere ganger i Lysistrata av Artistofanes. Dette ble skrevet 411 f.Kr., og er en historie om en kvinnes forsøk på å stoppe en krig ved å nekte alle menn deres høyeste ønske og behøv – sex.

«.. vi kan ikke en gang finne våre åttefingrede lærdildoer. Men i det minste fungerer de som en erstatning for oss stakkars f*****.».

LES OGSÅ: 20 ting du ikke visste om sexleketøy

Ming-dynastiet

Ifølge forskere skal kvinner under Ming-dynastiet i Kina (fra 1368 til 1644) ha brukt bittesmå ballformede objekter laget av kopper eller eller gull, fylt med sperm fra en mytisk burmesisk fugl som skal ha hatt stor seksuell apetitt.

Disse skal ha blitt plassert i penis, og skulle øke nytelsen, skriver Bustle.

Den industrielle revolusjon

Da motorens virkelige potensiale gjorde seg klart for viktorianerne, åpnet det seg en rekke muligheter på de fleste områder. Dette gjaldt også for sexleketøy.

1909: Dette er en håndholdt, elektrisk vibrator.
1909: Dette er en håndholdt, elektrisk vibrator. Foto: Getty Images

Den amerikanske legen George Taylor tok patent på en dampdrevet dildo allerede i 1869. Denne ble ofte brukt til å behandle kvinner med hysteria. Samtidig dukket det også opp en rekke «massasjeapparater», og disse skulle kunne hjelpe til med alt fra lungesykdommer til forstoppelse.

Rundt det 20. århundret ble disse apparatene ikke lenger forbundet med den medisinske verden, men de hadde funnet veien inn i hjemmene til forbrukerne hvor de ble brukt i de mer personlige sfærer.

På 1920-tallet begynte man også å se vibratorer i pornofilmer og -magasiner, og «bløffen» var avslørt; massasjestavene ble ikke kjøpt for å brukes til massasje – i alle fall ikke av ryggen, skriver Elle.

1906: Denne vibratoren ble markedsført som "uunværlig" etter et bad eller trening.
1906: Denne vibratoren ble markedsført som "uunværlig" etter et bad eller trening. Foto: Getty images

Og det er som Samantha Jones sier i Sex og Singelliv, til den middelaldrende, mannlige selgeren som insisterer på at det er en massasjestav for nakke: «Alle vet at denne ikke er ment for å massere noe annet en en klitoris».

1970-tallets seksuelle revolusjon

Her så man at markedet fikk en seriøs oppgradering og noen av produktene som ble funnet opp da regnes som «Cadillac-ene» av vibratorer, for eksempel massasjestaven Hitachu Magic Wand.

Fun fact: Det japanske selskapet som står bak produktet anerkjenner ikke den dag i dag at den er ment for, eller kan brukes til å gi, seksuell nytelse. De markedsfører den som en ren massasjestav.

På 1980- og 1990-tallet begynte kvinner selv å ta ansvaret for sin egen nytelse, bokstavelig talt. Og det ble grunnlagt en rekke selskaper for og av kvinner.

1980: Bilde av et utstillingsvindu i en sexleketøybutikk i Tyskland.
1980: Bilde av et utstillingsvindu i en sexleketøybutikk i Tyskland. Foto: Getty images

Norske Kondomeriet åpnet sin første butikk i denne tidsperioden. Nærmere bestemt i 1989, på Galleriet Oslo, midt i Oslo sentrum. Og dette var ingen tilfeldighet.

- Man tenker kanskje ikke over det nå, men på slutten av 80-tallet var dette en ganske spenstig plassering. På det tidspunktet var det vanlig at denne type butikker lå i bakgater et godt stykke unna hvor folk ferdes, og slik er det fortsatt i mange land. Siden starten har vår holdning vært at det å handle sexleketøy er helt naturlig, og da skal ikke butikkene «gjemmes bort», sier Dorthea Berge, nettredaktør og presseansvarlig i Kondomeriet, til Side2.

Kjeden ønsker på denne måten å være med på å normalisere og endre nordmenns holdninger til sexleketøy.

- Vi får fortsatt ofte besøk fra turister som synes det er så spennende å se at butikkene våre ligger så synlig. Man skal ikke dra lengre vekk enn til Sverige eller England for å se at ting er ganske annerledes, sier Berge.

Les også: Denne byen topper sexleketøystatistikken

2000: Kvinnene tar over

I kjedens spede begynnelse bestod sortimentet stort sett av morosaker og kondomer i alle mulige former og fasonger. Etter et par år begynte de å selge noen typer dildoer. Men Berge forteller at dette på tidspunktet fortsatt var ganske tabubelagt. Dette varte i enda noen år.

ENDRING I DESIGN: Nå skal ikke bare leketøyene gjøre jobben sin, men de skal også se delikate eller feminine ut, forteller presseansvarlig i Kondomeriet, Dorthea Berge.
ENDRING I DESIGN: Nå skal ikke bare leketøyene gjøre jobben sin, men de skal også se delikate eller feminine ut, forteller presseansvarlig i Kondomeriet, Dorthea Berge. Foto: Privat

- I dag er over 40 prosent av alt vi selger sexleketøy for damer - det vil si dildoer, vibratorer, klitorisvibratorer og lignende, sier hun.

Sexleketøy i Norge

1989: Kondomeriet åpnet sin første butikk midt i Oslo.

1996: Salget av erotisk film ble tillatt i Norge.

1997: Var året nordmenn oppdaget anale leketøy og salget skjøt i været. De hadde plutselig lageret fylt til taket av anale leketøy.

2008: Viste kjeden sin første reklamefilm på TV for sexleketøy.

2015: «Fifty Shades of Grey» revolusjonerer nordmenns sexliv, og salget av sexleketøy og frekkere leker økte betraktelig.

Fact: Click to add text

Nå begynner man også å se den kvinnelige innflytelsen på markedet, og man får både stilrene, søte, eller elegante alternativer.

Fra 2010 og utover har man sett at også ny teknologi spiller en viktig rolle.

- Designet på sexleketøy har endret seg veldig de siste årene. Nå er det mer fokus på delikate leketøy slik som Pavé og Womanizer. Leketøyet skal ikke bare gjøre jobben, det skal også se pent ut.

Fra leverandørene sin side ser kjeden at trenden med app-styrte og interaktive leketøy bare fortsetter å øke.

- Det kommer stadig nye varianter med spennende funksjoner slik som rabbitvibratorer med varmefunksjon fra Cosmopolitan og appstyrte leketøy som We-Vibe Sync som kan styres fra andre siden av verden, sier Berge.

Det er uansett ingen tvil om at nordmenn virkelig har fått øynene opp for sexleketøyenes verden.

- Omsetningen har økt jevnt i alle år. 2017 er hittil vårt beste år, men det ligger an til at 2018 blir enda bedre, sier Berge.

Hallie Lieberman, som har skrevet boken Buzz: A stimulating History of the Sex Toy, mener likevel at det moderne mennesket har en vei å gå.

- Jeg trodde at jeg kom til å skrive en historie om et skifte fra undertrykkelse til befrielse. Men det ble ikke slik. På en måte var vi mer frigjorte sent på 1800-tallet og tidlig på 1900-tallet. Da ble sexleketøy markedsført overalt, som i New York Times. Men da ble de gjerne markedsført som andre ting. Men da sexleketøy «kom ut av skapet», og ble solgt mer åpent på 1960-tallet, fikk man en annen holdning til disse «farlige» greiene. Det var som om de symboliserte den kvinnelige frigjøringen, og de vil bare kunne aksepteres når de samtidig representerer tradisjonelle kjønnsroller. Dette ser man også i dag, sier forfatteren og forskeren til The Cut.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!