Foto: Camilla Flaatten (Mediehuset Nettavisen)

Her er Mette-Marits «reservemann»

Tok med seg bestevennen på Global Dignity Day.

Publisert

FYRSTIKKALLEEN SKOLE (SIDE2): Kronprinsesse Mette-Marit (39) tok med seg bestevenn og leder for kronprinsparets humanitære fond, Ole-Edvard Wold-Reitan (47), til feiring av den internasjonale Global Dignity Day.

- Veldig stolt av Haakon
De to var veiledere ved Fyrstikkalleen skole, landets aller første sammenslåtte ungdom- og videregående skole.

Foto: Berit Roald

For kronprins Haakon (39), som er initiativtaker til dagen og organisasjonen, var på plass på Verdal videregående skole i Nord-Trøndelag. Dermed måtte paret dele seg på den offisielle Global Dignity Day.

Men Mette-Marit var ikke snau med rosen til ektemannen.

- Jeg er utrolig stolt av mannen min som har satt i gang dette. Og jeg synes det er fantastisk at han valgte akkurat dette. Han kunne velge alt i verden, men han synes det er utrolig viktig å snakke med ungdom om verdier og om å legge vekt på hvor viktig at alle dere er med på å skape en god fremtid i landet, sa kronprinsessen til et fullsatt auditorium av ungdommer. De svarte med applaus og plystring.

Inspirerende ungdom
Det store og viktige temaet for dagen var selvsagt verdighet. Og veilederne Mette-Marit og Ole-Edvard fikk møte en klasse der de fikk fortalt historier fra ungdommene selv om hva de mener er verdighet. Flere av ungdommene fortalte sine inspirerende historikere - fra små hverdagshendelser som å hjelpe en eldre dame med matvarer til svært personlige historier fra barndommen.

I klasserommet ble det laget tankekart, og historier ble delt. Kronprinsessen er imponert over ungdommene, og lar seg inspirere og glede over engasjementet.

- Det er alltid gøy å møte elevene rundt om på skolene. De er så skjønne og sjarmerende, og har mange fine historier å fortelle både om de små tingene i hverdagen som betyr masse for dem og om de tingene de kan gjøre som betyr noe for andre, sier Mette-Marit til Side2 etter endt dag ved skolen.

- Jeg har fortalt mange egne historier om verdighet i klasserommet, og det var fint å dele, uten at jeg vil si noe mer om det nå, smiler Mette-Marit.

Foto: Berit Roald
Foto: Berit Roald
Foto: Camilla Flaatten

Samlende kampanje
- Kronprinsens idé er å få til en til en bred, folkelig kampanje. Ungdom setter stor pris på dette, og føler de er en del av noe viktig og samlende i samfunnet, forteller leder for Global Dignity, Thomas Horne, til Side2.

Horne har arbeidet som leder for organisasjonen siden 2010, og kan fortelle at skoler landet over er svært engasjert i kronprinsens initiativ. I løpet av året er han med kronprinsparet, og da særlig kronprinsen siden det er hans hjertebarn, rundt på landets skoler for å delta på Dignity-dager.

- Noe av det magiske med det er at ungdommene selv ikke vet hva de kommer til å fortelle når dagen starter, men at historiene kommer spontant når man jobber med begrepet verdighet, forteller Horne.

Kronprinsessen og hennes bestevenn Ole-Edvard deltok i to og en halv time på den nå to år gamle skolen, og Mette-Marit var svært begeistret etter endt dag.

- Det har vært en helt utrolig fantastisk dag. Det er en så fin skole, og jeg er så imponert over arbeidet rektor gjør hver dag, og hvordan de har jobbet med begrepet verdighet så lenge, og det virkelig gøy å se hvordan de har fått det til, sier hun til Side2.

Foto: Camilla Flaatten

GLOBAL DIGNITY DAY:
  • Initiativ etablert av kronprins Haakon, den finske filosofiprofessoren Pekka Himanen og den amerikanske fattigdomsbekjemperen John Hope Bryant.
  • Den uavhengige organisasjonen går ut på å fremme verdighetsbasert ledeskap.
  • Global Dignity Day markeres 17. oktober, og arrangeres med et totimers opplegg på skoler verden over.
  • Verdighetshistorier deles av elevene selv
  • 50 land er med
  • 350.000 elever er engasjert i prosjektet
  • Siden oppstart har alle landets fylker hatt en eller flere skoler med i initiativet, samtlige skoler i Oslo er i dag med.
Kilder:globaldignity.no og kongehuset.no.

Les også:

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!