PREMIERE: Hailee Steinfeld ankommer premieren til Bumblebee på TCL Chinese Theatre i Hollywood.
PREMIERE: Hailee Steinfeld ankommer premieren til Bumblebee på TCL Chinese Theatre i Hollywood. Foto: Michael Tran/FilmMagic/Getty Images

Underholdning

Hailee Steinfeld: – Kvinnelige hovedroller er magisk

Publisert Oppdatert

Hailee Steinfeld (22) synes det er vakkert å se at kvinner stadig oftere kaprer roller som tidligere har vært forbeholdt menn. Nå spiller hun helten i det nyeste tilskuddet i «Transformers»-franchisen.

Da Cheri og Peter Steinfeld ble foreldre til en liten jente i 1996, jobbet ekteparet henholdsvis som interiørdesigner og personlig trener. De levde et helt normalt liv – akkurat som deg og meg – mens de oppdro sin lille familie i nabolaget Tarzana i California.

På den tiden var det lite som tilsa at den mørkhårede hjerteknuseren, som fikk navnet Hailee, etter hvert skulle bli en av verdens største stjerner.

Nominert til Oscar som 13-åring

Hailee Steinfeld fattet interesse for skuespill allerede som sjuåring da hun så kusinen sin, Emmy-vinner True O’Brien (som er best kjent som Paige Larson fra den ikoniske såpeserien «Gode og onde dager» – ja, det går fortsatt på TV!), i en reklame.

Med en iver som bare barn har, var Hailee umiddelbart klar for å kapre roller og leve ut drømmen. Slik ble det ikke.

Hailee Steinfeld gjør et intervju i forbindelse med lanseringen av filmen «Bumblebee» i New York.
Hailee Steinfeld gjør et intervju i forbindelse med lanseringen av filmen «Bumblebee» i New York. Foto: Nicholas Hunt/Getty Images

Moren nektet nemlig å introdusere henne for den brutale filmbransjen såpass tidlig, og dermed ble ungjenta tvunget til å ha is i magen. Det skulle ett helt år med kurs og skuespillertimer til før hun omsider fikk lov til å dra på sin første audition.

Ingen kunne tvile på Hailees talent, og det manglet ikke på tilbud, men det store gjennombruddet kom først da hun som 13-åring kapret hovedrollen i westernfilmen «True Grit». Og når vi sier gjennombrudd, så mener vi gjennombrudd; hun ble nemlig Oscar-nominert, som en av de yngste noensinne, for prestasjonen sin.

View this post on Instagram

When you’re exhausted but also very happy 🤪

A post shared by hailee steinfeld (@haileesteinfeld) on

En skikkelig berg-og-dal-bane

Det begynner å bli en stund siden Hailee for første gang dukket opp på den røde løperen, ikledd en lyserosa prinsessekjole og et glis som strakte seg fra øre til øre, under Oscar-utdelingen i 2011.

Mye har skjedd siden den gang, men når Det Nye møter henne i Berlin, nå i hvit dress og høye hæler, blir det fort tydelig at den sjarmerende personligheten har bestått – heldigvis. Det finnes tross alt mange eksempler på at det ikke er en selvfølge når man blir berømt i ung alder.

Les også om da Hailee ble Oscar-nominert for sin første rolle

– Jeg er veldig heldig som hadde de riktige menneskene rundt meg, for det var uten tvil den mest elleville, kaotiske tiden i livet mitt. En skikkelig berg-og-dal-bane. En del av meg ser tilbake på det og føler at det var i går, men så innser jeg at det nesten er ti år siden! Jeg vet jeg er ung, men den tanken får meg til å føle meg eldgammel, sier stjernen og humrer.

Foto: Mike Marsland/Mike Marsland/WireImag/Getty Images


Ny vri på «Transformers»

Vi sitter på et hotellrom i hjertet av Tysklands hovedstad, hvor Hailee er på plass for å promotere sitt nyeste prosjekt: «Bumblebee». Hvis navnet høres kjent ut, er det nok fordi du har sett én eller flere av «Transformers»-filmene som karakteren Bumblebee er en sentral del av.

Filmen omhandler i korte trekk den titulære rollefiguren som gjemmer seg på jorden etter at det bryter ut krig på planeten han er fra. Her møter han tenåringsjenta Charlie Watson (spilt av Hailee), og de to må etter hvert samarbeide for å redde verden. Med andre ord: Ganske typisk «Transformers».

Men selv om filmen er en del av den verdenskjente franchisen og den overordnede handlingen minner om noe man har sett før, er «Bumblebee» på mange måter veldig annerledes. For eksempel spilles hovedrollen for første gang av en kvinne, og ikke nok med det; hun blir verken objektivert eller framstilt som en jomfru i nød slik samtlige av de tidligere filmene har fått hard medfart for. Hurra!

– Det er en «Transformers»-film, men den skiller seg såpass mye fra de andre at jeg synes den står like sterkt alene. Den største grunnen til at jeg ville spille Charlie var nettopp at manuset slo meg som noe nytt! Karakteren min er helt annerledes enn de kvinnelige rollefigurene vi har sett i «Transformers» før, forteller en tydelig oppglødd Hailee.

NYTT TILSKUDD: Hailee fra filmen "Bumblebee", der hun spiller tenåringsjenta Charlie Watson - helten i det nyeste tilskuddet i «Transformers»-franchisen.
NYTT TILSKUDD: Hailee fra filmen "Bumblebee", der hun spiller tenåringsjenta Charlie Watson - helten i det nyeste tilskuddet i «Transformers»-franchisen. Foto: Filmweb

Superhelt neste?

Skuespillerinnen bedyrer også at «Bumblebee» er karakterdrevet, og at det i denne omgang er langt mer fokus på de mellommenneskelige interaksjonene. «Det er ikke bare roboter som sloss mot roboter, liksom», konstaterer hun – noe vi absolutt kan si oss enige i etter å ha sett filmen.

Men ikke til å stikke under stol at det er en solid dose action også. Det har Hailee ingen problemer med. Langt derifra.

– Det beste med å spille inn actionfilmer er å få lov til å løpe, hoppe, og klatre. Det er så befriende! Akkurat nå jobber jeg med et prosjekt hvor jeg går rundt i korsett tolv timer om dagen – jeg kan så vidt bevege meg – og da er det deilig når det kommer roller som krever at jeg er skikkelig fysisk. Innspillingen av «Bumblebee» var akkurat sånn, og det elsket jeg. Ingen dager var like, forklarer brunetten.

Likevel er det ikke nødvendigvis actionfilmer hun til sjuende og sist vil jobbe med. Faktisk aner ikke Hailee hva framtiden bringer – uten at det ser ut til å skremme henne nevneverdig. Ifølge stjernen selv tar hun én dag av gangen og «lever livet i øyeblikket».

– Jeg kunne aldri i verden ha forutsett at karrieren min skulle bli som den har blitt, så jeg tror ikke det er noe særlig poeng i å prøve å styre den i en spesiell retning nå. Min første film var western, så var det Shakespeare, så Sci-Fi, så en romantisk komedie. Jeg gjør bare det som føles riktig for meg, som appellerer til hjertet mitt, sier hun.

Kanskje blir det neste en rolle som superhelt?

Satt på prøve

Når jeg spør om tankene hennes rundt at kvinner stadig oftere kaprer roller som tidligere har vært forbeholdt menn, blir hun ekstra engasjert:

– Det er fantastisk! Vi er midt i et skifte nå. Ting forandrer seg, og det er så vakkert å se at folk støtter utviklingen. «Wonder Woman», «Captain Marvel» … Det er noe ekstremt magisk med kvinnelige hovedroller. Kvinner som har en historie, et mål, og en stemme, sier hun.

22-åringens prestasjon i «Bumblebee» er rimelig fantastisk; karakteren har dybde, en særegen personlighet, og bryter med trauste, gamle stereotyper. Det ferdige produktet er desto mer imponerende når man vet at hovedpersonen i store deler av filmen spiller mot en robot som ikke finnes i virkeligheten.

Bumblebee ble nemlig skapt ved hjelp av dataanimasjon etter at innspillingen var ferdig, så Hailee måtte som oftest forholde seg til en tennisball med et smilefjes på eller en strategisk plassert tapebit.

– Det var veldig utfordrende. Fantasien min ble virkelig satt på prøve. Jeg elsket scenene hvor jeg var med familien min eller John Cena (en av motspillerne hennes i filmen, journ. anm.). Det var så deilig å ha noen der som faktisk snakket tilbake til meg, deler hun lattermildt og fortsetter:

– Jeg husker at det var ordentlig nervepirrende å dra på den første visningen. Jeg følte jeg skulle se en film jeg ikke hadde lest manuset til! På én måte visste jeg jo ikke hva som skjedde i den … Men etter måneder med ren gjetting, var det rått å se det ferdige produktet.

Letter på sløret om kjærligheten

Til tross for stjernestatusen, og ikke minst til tross for at hun ble kastet inn i rampelyset såpass tidlig, har Hailee klart å verne godt om privatlivet sitt. Både når det gjelder kjærlighet og familie.

Sistnevnte åpner hun seg dog (litt) om her, på det luksuriøse hotellrommet i Berlin, med meg.

ROMANSERYKTER: Det ryktes om at Hailee Steinfeld og Niall Horan har hatt en flørt gående, men ingen av dem har bekreftet forholdet. Her er de sammen på American Music Awards.
ROMANSERYKTER: Det ryktes om at Hailee Steinfeld og Niall Horan har hatt en flørt gående, men ingen av dem har bekreftet forholdet. Her er de sammen på American Music Awards. Foto: Jeff Kravitz/AMA2017/FilmMagic for dcp/Getty Images

– Jeg hadde aldri kommet hit uten familien min. Moren min, faren min, broren min; støtten deres og alt de ofrer for at jeg skal få gjøre det jeg elsker. Det er uvurderlig, sier 22-åringen.

Når det kommer til dating derimot, holder Hailee fortsatt kortene svært tett til brystet – men det legger slett ingen demper på romanseryktene som til enhver tid svirrer rundt profilerte Hollywood-stjerner.

Snarere tvert imot, tør vi påstå: hemmelighetskremmeriet gjør nok bare ivrige fans enda mer nysgjerrige.

Les også: Hailee Steinfeld og Niall Horran reiste på konsert sammen - nå svirrer datingryktene

Etter at hennes snaut to år lange forhold med Instagram-personligheten Cameron Smoller tok slutt rundt juletider i 2017, ser det ut til at Hailee i dag er kjæreste med artist og tidligere One Direction-medlem Niall Horan. Selv om de har gjort sitt beste for å holde flørten skjult, har stjerneduoen blitt tatt på fersken (og fotografert!) kyssende et par ganger.

Verken Hailee eller Niall har bekreftet forholdet, men under et intervju med Cosmopolitan lettet førstnevnte en smule på sløret om den gryende kjærligheten.

– Når man er forelsket, gjør man alt for at den personen skal være lykkelig, og når den personen er glad, så blir du også glad. Når du elsker mennesket du er når du sammen med noen. Det finnes ikke noe bedre, fortalte brunetten ovenfor magasinet i desember.

Hun er talentfull, ung, ettertraktet, og stormende forelsket – og vi spår at 2019 byr på enda flere oppturer for Hailee Steinfeld.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!