FLØRT: Det er alltid smigrende om en annen person har et godt øye til deg. Det er helt OK å nyte det også, så lenge man ikke går over streken.
FLØRT: Det er alltid smigrende om en annen person har et godt øye til deg. Det er helt OK å nyte det også, så lenge man ikke går over streken. Foto: Getty Images

Aktuelt

- Ikke gå på julebord med en uforløst kåthet

Du kan fort ende opp med å gjøre noe du angrer på, sier sexologen.

Publisert Oppdatert

Julen er snart over oss. For mange starter festsesongen allerede i november, med julebord på rekke og rad. Et kjærkommet avbrekk fra tidsklemme og hverdagsliv. En mulighet til å måle egen markedsverdi. Har alle våkenettene satt sine spor eller har du sjans på han kjekke eller hun søte på jobben?

Og mange har sjans, viser en undersøkelse med 2000 respondenter som Independent publiserte i 2015. Den viste at 39 prosent av de spurte har vært utro på julebordet. Denne er riktignok britisk, og det vil jo også variere litt hva man legger i utroskap. Er det ett kyss eller «full pakke»? Slike ting påvirker nok svarene, men at det har foregått noe som en partner ikke vil sette pris på, er hevet over enhver tvil.

Og vi kan jo bare spekulere i om vi er noe bedre her oppe i nord.

LES MER: Mennesker som har vært utro forteller hvorfor

Savner forelskelsen og galskapen

- Mange i langvarige forhold savner forelskelsen og «galskapen». Er det litt for mye «hverdag» hjemme, er det fort å bli revet med hvis man har ett litt for godt øye til en kollega. Særlig hvis man har drukket mye i tillegg, sier sexolog Siv Gamnes.

I tillegg er det jo slik at vi tilbringer mye av tiden vår på jobb. Det er slett ikke merkelig at folk kan utvikle følelser for hverandre da man gjerne blir godt kjent også. I tillegg har folk barn, og det meste av tiden går da til jobb, familie og unger. Det blir kanskje lite tid til å finne på ting utenfor hjemmet. Da er det fort gjort at man tar helt av når man får sjansen.

- De ulike parene må jo bestemme selv, men har man ikke egentid eller et sosialt liv utenom familien, kan det for mange fort bli monotont og kjedelig. Det å komme seg ut og få impulser, både sammen og alene, er ofte sunt for parforholdet, sier Gamnes.

Uskyldig flørt vs. dypere følelser

Gamnes mener at det er viktig å skille mellom uskyldig flørting og de dypere følelsene. Hun er av den oppfatning at mennesker trenger bekreftelse, uavhengig av om de er i forhold eller ikke.

- Litt uskyldig flørting skaper god stemning, og mange mennesker tar dette med seg hjem og inn i forholdet, i stedet for å være utro. De «våkner» litt av oppmerksomheten de får, noe som kan påvirke parforholdet på en positiv måte, sier hun.

- Du blir alltid oppdaget

Handler det derimot om en flørt som er i ferd med å utvikle seg til dypere følelser, er sjansen større for at man faktisk er utro.

- Folk er naive om de tror de ikke blir oppdaget. Forelskelse, lykke, tristhet eller mørke hemmeligheter er store følelser. Vi sender ubevisst ut signaler i slike faser, og de er ganske lette å snappe opp for en oppmerksom partner, forteller hun.

Noen tips

  • Bestem deg før du går: Hvordan du vil reagere i en flørtete situasjon? Hvor går grensa?
  • Tenk over mulige scenarioer som kan oppstå og vær ærlig med deg selv
  • Ha sex med partneren eller deg selv
  • Vurder ditt eget alkoholinntak; for mye alkohol visker ut grenser.

Kilde: Siv Gamnes

- Tenk deg om før du går ut av døra

Dersom du flørter litt med en kollega eller du merker at du føler litt ekstra for vedkommende, kan det være lurt å tenke seg om FØR man drar.

- Du har alltid et valg. Tenk på det før du går ut døra. Bestem deg på forhånd. Et annet tips kan være å ha sex med partneren eller deg selv før du går. Ikke gå på julebord med en uforløst kåthet. De fleste mennesker kan jo flørte inntil en viss grense, men noen klarer ikke å stoppe før det har gått altfor langt. Vurder også om du bør drikker litt mindre. Alkohol sletter ut grenser, sier hun.

Hva gjør du hvis uhellet er ute?

Så, hva gjør du om du ikke klarer å stå imot den dype kløften, det utfordrende blikket eller den kjekke nyskilte sjefen?

Du bør hvert fall vurdere å vente med å ta det opp til over jul, skal vi tror Gamnes. I visse tilfeller er det rett og slett greit å holde kjeft til man finner et passende tidspunkt.

- Ja, det kan være en god idé, særlig hvis du har barn. Det er jo ditt problem i utgangspunktet, og man bør spørre seg selv om dette skal bli et problem for hele familien midt oppe i juleavslutninger, julegaveshopping og familieselskaper, sier hun.

Men hvis du er dårlig til å holde maska og går rundt og er sønderknust og lei deg, vil det jo bli et problem uansett. Alle i familien vil merke det, mener Gamnes. Samme gjelder hvis du har bestemt deg for å gå.

- Da kan det kanskje være like greit å få det overstått, mener hun.

- I utgangspunktet mener jeg at ærlighet varer lengst, men timingen må være riktig dersom man skal snakke om slike ting. Dette er noe du selv må kjenne på, sier hun.

- Utroskap er ikke alltid slutten

I Storbritannia forbereder advokatene seg godt til begynnelsen av januar. Første mandag etter ferien er som regel svært travel, da dette er den dagen i året hvor flest ber om skillsmisse, ifølge Independent.

Det er også flere fortvilede par som har sittet på kontoret til Gamnes. Den ene eller begge har vært utro og enten blitt avslørt eller lagt kortene på bordet selv. Ofte er det slik at den som har blitt bedratt, våkner til liv og innser at han eller hun ikke vil minste partneren sin.

I følge Gamnes, gir slikt et håp om at det er mulig å komme seg videre fra utroskap. Enten det er julebordet som har skylda eller noe annet.

- Mange våkner litt og begynner å fighte for forholdet når de skjønner at det er truet. Man må ofte kjenne på følelsen av å kunne miste, før man skjønner at man ønsker det motsatte, sier hun.

Det mange derimot misforstår, er at forelskelse utenfor parforholdet alltid handler om at man vil ut. I storsamfunnet er det jo gjerne en slags oppfatning om at forelskelse skal lede til forhold. Slik er det langt i fra. Tvert imot kan det være slik at det å forelske seg i en kollega og det å ville leve sammen med partneren sin, er to helt vidt forskjellige ting.

- Man havner ikke i et forhold bare fordi man blir forelsket. De aller fleste kan forelske seg flere ganger i livet eller bli betatt av andre, selv om de er gift. Men det er hva du gjør med det som er avgjørende, avslutter hun.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!