<b>HJERTEVARME:</b> Her er Else Kåss Furuseth fotografert da hun åpnet hjemmet sitt i forbindelse med Verdensdagen for selvmordsforebygging 10. september i fjor. 
HJERTEVARME: Her er Else Kåss Furuseth fotografert da hun åpnet hjemmet sitt i forbindelse med Verdensdagen for selvmordsforebygging 10. september i fjor.  Foto: Svein Brimi / Her og Nå

Gullruten 2019

Gullruten-nominerte Else Kåss Furuseth: - Å være sammen gjør det i hvert fall ikke verre

Den populære TV-stjernen vet hva det vil si å miste noen av sine nærmeste på grunn av psykiske problemer. Selv har Else bestemt seg for å gjøre en forskjell for medmennesker som sliter.

Publisert Oppdatert

Komiker og programleder Else Kåss Furuseth (38) har gått dypt inn i en vanskelig tematikk i TVNorge-serien «Else om: selvmord».

– Drømmen er at det kan føre til økt oppmerksomhet knyttet til selvmordsforebygging. Jeg håper at når vi sammen tåler å høre at livet kan være vanskelig, så senkes terskelen for å snakke sammen, sier 38-åringen til Her og Nå om nominasjonen til Publikumsprisen for sin ærlige og ekte måte å formidle vanskelige emner.

– Benytter sjansen til å takke for Gullrute-nominasjonene ved å banke inn hovedpoenget fra serien «Else om: Selvmord»: Du er ikke alene. Vanskelig å vite hva som hjelper, men å være sammen gjør det hvert fall ikke verre, skriver Else på Instagram.

Else Kåss Furuseth er nominert til Publikumsprisen under Gullruten 2019. 30. april presenteres de som har fått flest stemmer på Side2 og Her og Nå. Avstemmingen vil foregå helt til prisutdelingen går av stabelen i Bergen 11. mai.

Under Verdensdagen for selvmordsforebygging 10. september i fjor, inviterte komikeren til åpent hus hjemme på Grünerløkka i Oslo.

Nå velger hun å komme med en oppfordring til statsminister Erna Solberg. Else skriver: «La oss presse oss sammen på små rom oftere. Åpent hus i år, Erna Solberg? Ikke vær redd for å være til bry!»

DYKTIGE SØSTRE: Både Else og søsteren Cecilie Ramona Kåss Furuseth er nominerte til priser under Gullruten.
DYKTIGE SØSTRE: Både Else og søsteren Cecilie Ramona Kåss Furuseth er nominerte til priser under Gullruten. Foto: Lasse Eriksson / Her og Nå

Snakker mer om følelser med folk

Kåss Furuseth har tidligere også gjort stor suksess med forestillingene «Kondolerer» og «Gratulerer» om samme tematikk.

Som elleveåring mistet Else moren Nina i selvmord. I 2009 tok også storebroren Lars Kristian livet sitt etter en lang sykdomsprosess. Etter dødsfallene satt Else igjen med mange spørsmål om hvorfor moren og broren valgte å ta livet sitt.

– Det eneste jeg vet er at dét kan jeg ikke få svar på. Så her har jeg faktisk prøvd å få hodet ut av min egen navle. Det handler faktisk vel så mye om andre mennesker denne gangen, men jeg bruker jo absolutt av mine egne erfaringer, fortalte Else til Her og Nå i forbindelse med premieren.

Else håper at TV-serien har inspirert til mer åpenhet om vanskeligheter i livet.

– Serien har for min del ført til at jeg snakker enda mer om følelser med folk. Jeg håper også at andre blir inspirert til å snakke med de rundt seg om hvordan man har det. At det ikke må være hemmelig at livet innimellom kan gå rett vest.

Elses lillesøster Cecilie Ramona Kåss Furuseth (35) har også vist åpenhet på TV i år. I NRK-serien «Sinnssykt» har hun fortalt åpent om sin diagnose bipolar lidelse. Også denne serien er nominert til Gullruten, i kategorien «Beste dokumentarserie».

– Jeg har vært veldig stolt av søsteren min siden 1984. Jeg synes hun har laget en veldig bra serie som avmystifiserer det å leve med psykiske lidelser. Hun viser at diagnoser ikke har noe å si for hvem du er som menneske.

– Det hadde selvfølgelig vært veldig stas om vi sto på pallen sammen. Sist gang vi nesten «nailet» det var da søstern tok bronsemedaljen rett foran nesa mi på idealtid-konk på Jessheim, smiler den folkekjære komikeren.

«The Kåss Furuseths», som søstrene kaller seg i sin NRK-podkast, kan ende opp som gullgrossister under i Bergen 11. mai.

– Fatter´n tuller med at det sier litt om hvor lavt nivået er blitt i norsk TV-bransje, avslutter Else med sin hjertelige latter.

VIS OMSORG: Else håper at alle skal bli flinkere til å se hverandre. Hennes nære venninne, programleder Sigrid Bonde Tusvik, var også til stede under leilighetsfesten.
VIS OMSORG: Else håper at alle skal bli flinkere til å se hverandre. Hennes nære venninne, programleder Sigrid Bonde Tusvik, var også til stede under leilighetsfesten. Foto: Svein Brimi / Her og Nå

Vil formidle at det finnes håp

Hun har tidligere uttalt at hun håper at åpenhet kan være med på å hjelpe mennesker som sliter.

– Jeg har lyst til å formidle at det finnes håp for alle, selv om man noen ganger trenger god hjelp for å finne det, sa hun.

Else mener flere må våge å spørre hvordan medmenneskene sine har det.

– Tør å spørre litt direkte og tål å være der for andre som har det vanskelig. Veldig mange av de jeg har intervjuet snakker varmt om andre folk som har tvunget seg litt på og som har turt å si «Kom igjen, vi skal hjem til meg i dag». Ikke som en «tvangsmiddag», men at de har rett og slett åpnet hjemmene sine. Det har gjort at de har det bedre i dag, sier Else Kåss Furuseth.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!