Foto: (Scanpix)

Gravid Victoria til minneseremonien

Og Aksel Hennie kommer likevel.

Publisert

(SIDE2): Søndag sender NRK den nasjonale minneseremonien etter 22. juli direkte på TV-kanalen klokken 15. Seremonien inneholder en rekke kjente navn, og blant dem på listen er Aksel Hennie. Skuespilleren mistet sin bror, Annan Forbes Hennie i en fallskjermulykke onsdag denne uken, men har likevel takket ja til å være med på minneseremonien.

Kjendiser som a-ha, Sissel Kyrkjebø, Susanne Sundfør, Leif Ove Andsnes, Ane Dahl Torp, Aksel Hennie og danske Sofie Gråbøl ble bekreftet som gjester i forrige uke, og fredag ettermiddag ble det endelige programmet klart.

- Fint å være en del av det
Haddy N'jie skal lede seremonien.

– Dette kan bli det vanskeligste jeg har gjort, men samtidig tror jeg det kan bli fint å være en del av det. Men jeg er veldig ydmyk til hva jeg skal gjennom og kommer til å prøve å fokusere på alle de fantastiske artistene som skal opptre, sier hun til NRK.

Mye av innholdet som skal framføres, har bakgrunn fra andre hendelser, mens forfatter Lars Saabye Christensen er en av de som har bidratt med en ny tekst direkte knyttet til terrorhendelsene 22. juli i år.

I tillegg til at Hans Majestet Kong Harald og Statsminister Jens Stoltenberg skal tale, blir det mange kulturelle innslag. Overlevende fra regjeringskvartalet og Utøya skal også bidra med innslag på storskjerm.

Den kanskje vanskeligste oppgaven har Norges mest kjente skuespillere fått. Ane Dahl Torp, Ingrid Bolsø Berdal, Maria Bonnevie, Adil Kahn og Nicolai Cleve Broch skal lese opp navnene på alle de omkomne.

Slik ser programmet ut:

Susanna Sundfør: Mitt Lille Land

HM Kongen taler

Leif Ove Andsnes og Kringkastingsorkesteret framfører klaverkonsert nr. 23, 2. sats av Mozart

Karpe Diem, Kringkastingsorkesteret og et kor bestående av nasjonaliteter rammet av terroraksjonene framfører «Tusen tegninger»

Aksel Hennie leser en spesialskrevet tekst av Lars Saabye Christensen

Melissa Horn synger «Kungsholmens hamn»

Kringkastingsorkestret og DumDum Boys fremfører sangen «Tyven tyven»

Kringkastingsorkestret med Sivert Høyem og Ane Brun synger «Everybody Hurts»

Sofie Gråbøl leser «Hjertets termometer» av Klaus Rifbjerg

Åge Aleksandersen og Sambandet fremfører «Lys og varme»

Anders Baasmo Christiansen leser tekst av Jens Bjørneboe

Kringkastingsorkestret og Jarle Bernhoft – «Stay with Me»

Kringkastingsorkestret og a-ha – «Stay on these Roads»

Ane Dahl Torp leser tekst av Halldis Moren Vesaas

Kringkastingsorkestret og Bjørn Eidsvåg – «Eg ser»

Kringkastingsorkestret: Beethovens symfoni nr. 7, 2 sats

Ingrid Olava – «Bridge over Troubled Water»

Tale: Statsminister Jens Stoltenberg

Kringkastingsorkestret og Sissel Kyrkjebø – «Til ungdommen»

Mellom de forskjellige opptredenene blir det også innslag med fortellinger fra overlevende og ledere fra forskjellige livssyn og religioner.

Gjester fra hele Norden
I salen sitter Den norske kongefamilien, også Kronprinsesse Victoria av Sverige, Kronprins Fredrik av Danmark, Islands president og Finlands president.

Statsministerne fra alle de nordiske landene er også gjester under minnekonserten, i tillegg til Regjeringen, Stortinget og det diplomatiske korps.

Konserten kan du se på NRK.no, samt på NRK1, TV2 og TV Norge. Flere radiokanaler vil også sende den direkte kl. 15:00. I tillegg kan du se den i etterkant på NRK.no og på NRK1 kl. 21:30 samme kveld.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!