PASSER PÅ: Prins Harry gjør alt han kan for at kona Meghan skal ha det bra. Han frykter at presset fra mediene skal bli for tøft for henne å takle.
PASSER PÅ: Prins Harry gjør alt han kan for at kona Meghan skal ha det bra. Han frykter at presset fra mediene skal bli for tøft for henne å takle. Foto: Samir Hussein / Getty Images

Prins Harry sammenligner oppstyret rundt kona med mamma Diana

Frykter Meghan vil lide samme skjebne

Prins Harry gjør alt han kan for å beskytte sin familie. Nå saksøker han en avis for kritikkverdig og løgnaktig dekning av hans kone hertuginne Meghan.

Publisert

Hertuginne Meghan har tatt det britiske kongehuset, og ikke minst britene, med storm. Men selv om hun er umåtelig populær hos de fleste, har hun måttet tåle flere ufine oppslag i diverse tabloidaviser verden rundt.

Nå har hennes ektemann, prins Harry (35) fått nok. I et følelsesladet innlegg, som er publisert på parets hjemmeside, ber Harry pressen om å la hertuginne Meghan (38) være i fred.

– Dessverre har min kone blitt et av de siste ofrene for en britisk tabloidpresse som kjører kampanjer mot enkeltindivider uten å tenke på konsekvensene – en hensynsløs kampanje som har eskalert det siste året, gjennom hele svangerskapet og mens hun oppdrar vår nyfødte sønn, sier Harry i en uttalelse gjengitt av SkyNews og flere andre store medier.

Vil ikke at historien skal gjenta seg

Han mener at det nå har gått så langt at han frykter at hans kone vil lide samme skjebne som hans mor gjorde for 22 år siden. Harry frykter at sønnen Archie (4 mnd) skal vokse opp uten mamma.

– Selv om dette kanskje ikke er det tryggeste å gjøre, så er det det riktige. Fordi min største frykt er at historien gjentar seg. Jeg har mistet min mor, og nå ser jeg at min kone blir offer for de samme mektige kreftene, sier han.

Etter fødselen i mai har paret i stor grad skjermet sønnen, og de har kun vist ham frem på pressebilder og i sosiale medier.

Også dette har ført til en rekke spekulasjoner i britisk presse, og i innlegget skriver Harry at ikke alle spekulasjonene har vært like hyggelige.

– Jeg kan ikke beskrive hvor smertefullt det har vært. De har skapt løgn etter løgn på hennes bekostning, bare fordi hun ikke har vært synlig etter fødselen. Hun er den samme kvinnen som hun var for et år siden på bryllupsdagen vår, og hun er den samme kvinnen som du ser på turen vår i Afrika.

Les også: Meghan har kjempet for kvinners rettigheter siden hun var barn - brenner fortsatt for sin hjertesak

FRYKTER FOR MEGHANS LIV: Prins Harry frykter at Meghan vil lide samme skjebne som hans mor gjorde for 22 år siden. Nå gjør han alt i sin makt for å beskytte sin lille familie.
FRYKTER FOR MEGHANS LIV: Prins Harry frykter at Meghan vil lide samme skjebne som hans mor gjorde for 22 år siden. Nå gjør han alt i sin makt for å beskytte sin lille familie. Foto: Henk Kruger / AFP / NTB scanpix

Saksøker avis

I forrige uke ble det også kjent at prins Harry og hertuginne Meghan saksøker avisen Mail On Sunday etter at de i februar i år publiserte et håndskrevet brev fra Meghan til sin far, Thomas Markle (75).

I brevet ber Meghan blant annet faren om å ikke lenger stille opp for mediene, og at han må slutte å servere pressen historier som, ifølge hertuginnen, ikke medfører riktighet.

Det anstrengte forholdet mellom Meghan og faren har vært mye omtalt i både nasjonal og internasjonal presse – det vil paret nå ha en slutt på.

– For noen av disse mediene er dette et spill. Et spill vi ufrivillig har måttet spille fra start. Nå har jeg vært stille lenge nok. Nå vil jeg ikke se min kone lide lengre, sier Harry i det følelsesladde innlegget.

Det er tydelig at Meghans sikkerhet er viktig for prins Harry. Også da forholdet mellom de to ble kjent i 2016, måtte Harry ut i mediene for å beskytte sin kjære.

– Prins Harry er bekymret for sikkerheten til Meghan og er dypt skuffet over at han ikke har klart å beskytte henne. Det er ikke riktig at hun skal utsettes for en slik storm få måneder inn i et forhold, sa han i en uttalelse via hoffet den gang, skriver People.

NÆRT FORHOLD: Prinsesse Diana uttalte før hun døde at hun følte at hun alltid måtte gi litt ekstra kjærlighet til yngstesønnen, prins Harry. Det førte til et ekstremt nært bånd mellom mor og sønn.
NÆRT FORHOLD: Prinsesse Diana uttalte før hun døde at hun følte at hun alltid måtte gi litt ekstra kjærlighet til yngstesønnen, prins Harry. Det førte til et ekstremt nært bånd mellom mor og sønn. Foto: Georges De Keerle / Contributor

Klandrer paparazziene

I år er det 22 år siden prinsesse Diana mistet livet i en tragisk bilulykke i Paris, hvor hun og kjæresten ble jaget i døden av paparazzier.

Det er ingen hemmelighet at Harry har klandret, og fortsatt klandrer, paparazziene for morens død.

– Noe av det som har vært aller vanskeligst å akseptere, er at det var de samme folkene som jaget henne inn i tunnelen, som tok bilde av henne da hun lå døende i baksetet på bilen, sa han i et intervju med BBC i 2017.

Prins Harry og prinsesse Diana hadde et svært nært og spesielt forhold, og Harry legger ikke skjul på at savnet etter moren fortsatt er der hver eneste dag.

Les også: Tøffe måneder for høygravide Meghan: Kritikk, rykter og hysteri

Da han forlovet seg med Meghan i november 2017, gikk tankene til mamma Diana og hvordan han skulle ønske at hun var der for å oppleve den store begivenheten.

– Det er på dager som denne at jeg virkelig savner å ha henne her, og jeg savner å ha muligheten til å dele denne gledelige nyheten med henne, sa han i forlovelsesintervjuet for to år siden.

Etter at lille Archie kom til verden, har savnet etter Diana, om mulig, blitt enda større for prins Harry, som bare var 12 år gammel da han mistet sin kjære mamma.

Under årets Invictus Games ble Harry kjent med den nederlandske krigsveteranen Dennis Van der Stroom (31), og de to delte ifølge Dennis svært personlige historier.

– Han fortalte at å savne en mor er som å mangle en slags sikkerhet. Hvordan du som sønn trenger den sikkerheten, og at den faller bort når du mister moren din, sier Dennis til People.

Morens død har preget Harry i 22 år, og han håper at hun ville vært stolt av ham om hun hadde vært her i dag.

– Jeg vet at jeg har mye av mamma i meg. Alt jeg ønsker, er å gjøre henne utrolig stolt. Jeg må resten av livet, på en god måte, prøve å fylle tomrommet etter henne, sier prins Harry i et intervju med People.

I SORG: Prins Harry var bare 12 år gammel da mamma Diana døde. Her er han sammen med storebror prins William under morens begravelse i september 1997.
I SORG: Prins Harry var bare 12 år gammel da mamma Diana døde. Her er han sammen med storebror prins William under morens begravelse i september 1997. Foto: Adam Butler / AFP / NTB scanpix
SAVN: Prins Harry legger ikke skjul på at savnet etter moren prinsesse Diana fortsatt preger hverdagen, 22 år etter at hun døde.
SAVN: Prins Harry legger ikke skjul på at savnet etter moren prinsesse Diana fortsatt preger hverdagen, 22 år etter at hun døde. Foto: Tim Graham Photo Library / Getty Images