Foto: SOLUM, STIAN LYSBERG (SCANPIX)

- Frithjof, du har null tillit i TV 2

En ny bok avslører hva Kåre Valebrokk sa til Frithjof Wilborn da han havnet i unåde hos TV 2.

Publisert

FONT FORLAG (SIDE2): Den en gang så populære programlederen Frithjof Wilborn (50) måtte forlate TV 2 etter internt bråk.

Mye av det havnet i pressen, og nå avslører forfatterne Bjørn Eckblad og Gøran Skaalmo mer av hva som skjedde.

Mandag lanserte de boken «Se hva som skjedde - historien om TV2» på Font Forlag midt i Oslo sentrum. Og boken kommer med informasjon TV 2 har forsøkt å legge bånd på i løpet av prosessen - uten hell.

Null tillit
Et kapittel omhandler den store stjernen på skjermen - Frithjof Wilborn og en komprimert historie av hans start og suksess til det dalte.

- Frithjof, du har null tillit i TV 2. Jeg gjentar: Null tillit, sa Kåre Valebrokk til Wilborn på et møte mellom de to i januar 2007.

Ifølge boken hadde Valebrokk støtte fra Wilborns nærmeste sjef, fra personalavdelingen, økonomisjefen og til og med hans egne tillitsvalgte i Norsk Journalistlag.

- Jeg kom alene i møtet. Det som skjedde var et personalpolitisk overgrep, sier Wilborn i dag ifølge boken.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Foto: Camilla Flaatten

På dette tidspunktet var han i ferd med å spille inn programmet «Skaperen». Han hyret senere advokat Sigurd Klomset og privatetterforsker Harald Olsen for å komme til bunns i om TV 2 egentlig hadde rett til å sparke han.

Han skal da ha hatt flere hundre tusen kroner i uoppgjorte reiseregninger. I tillegg hadde han tatt ut klær i en klesbutikk, noe som ble regnet som tillitsbrudd. En reise med ukebladet Her og Nå skal ha kostet 145 000 kroner og han tok betalte oppdrag som konferansier ved siden av jobben. Det var ikke lov i TV 2.

Mens de satt i møte med ledelsen i TV 2 fikk Wilborn melding fra en kollega. Da var allerede saken lekket og man kunne lese den i iBergen.no som var en samarbeidspartner av Nettavisen.

Du kan den saken her: Frithjof ferdig i TV 2

Senere kom han til enighet med kanalen og fikk lage ferdig programmet: - Frithjof reddet av «Skaperen»

I 2009 uttalte Wilborn følgende om sin TV 2-karriere: - Jeg klarte på egen hånd å ødelegge TV-karrieren min. Det var veldig dumt.

- I utgangspunktet er ikke dette en skandalebok. Men skandaler er ikke til å unngå når penger og makt er gjeldende, sier forlegger Halfdan W. Freihow i Font forlag på pressekonferansen mandag formiddag.

Senere kom avsløringen om at Wilborn hadde beholdt klær for 20 000 kroner etter en reklamefotografering: -Frithjof tok klærne våre

De mange opplysningene som havnet i Nettavisen via iBergen første til at Wilborn til slutt raste mot informasjonsdirektør Rune Indrøy og personaldirektør Marit Gunnestad og mente de drev en menneskejakt mot han. En teori om sjalusi og misunnelse han fortsatt holder fast ved, ifølge boken.

Pengeproblemer
I januar 2008 skilte han lag med TV 2, og da det ble kjent at han ventet barn med en annen kvinne røyk ekteskapet hans i juli 2009. Allerede i august sto han fram i Se og Hør med skilsmissen, og fire dager senere med sine nye kjæreste Tina Thompson der de fortalte at de ventet barn.

Ekskona satt på dette tidspunktet igjen i rekkehuset i Bergen som av 13 ulike kreditorer var begjært tvangssolgt på grunn av ubetalt gjeld.

Senere lånte han penger av Outlaws og opparbeidet seg enda mer gjeld. Til slutt ble han kastet ut av sin leilighet på Frogner på grunn av manglende husleie. Han anmeldte til slutt Outlaws-medlemmet han skyldte penger for trusler og torpedovirksomhet. Men i retten ble det funnet at han faktisk skyldte mannen 80 000 kroner.

Artikkelen fortsetter under bildet

Foto: Linn Sollied Madsen

Fridde på TV 2
Senere, i 2010, ble han med TV 2s eget «God kveld Norge» til Bali der han fridde til Tina Thompson. Men til tross for at dette var bra stoff, stoppet Alf Hildrum som da var ny TV 2-sjef hele innslaget. Årsaken skal ha vært at det ble brukt penger på å fly Wilborn til Østen, ifølge boken.

Wilborn ga etterpå bildene av frieriet til Her og Nå. Det står ikke noe om hvor mye han fikk for det, men forfatterne skriver at bladet rutinemessig betaler flere tusen kroner for slike saker.

Senere prøvde han seg som programleder på TVNorge uten særlig suksess. I dag jobber han som lærer, noe han også gjorde før TV-suksessen.

Kapittelet om Frithjof Wilborn har fått navnet «Når en stjerne faller». Boken «Se hva som skjedde - historien om TV2» er i butikkhyllene fra og med i dag.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.