BRA FOR FORHOLDET: Å spoone jevnlig med partneren din kan øke nærheten dere i mellom og slik styrke forholdet deres.
BRA FOR FORHOLDET: Å spoone jevnlig med partneren din kan øke nærheten dere i mellom og slik styrke forholdet deres. Foto: jhorrocks / Getty Images

Relasjoner

Dette er fordelene ved å spoone

Er du ikke fan av å ligge i skje? Her er grunnene til at du kanskje bør lære deg å digge det.

Publisert Oppdatert

Ikke alle er like glade i å spoone, enten det er med partneren eller one night standen. Det finnes likevel noen grunner til hvorfor det kan være en fin ting å gjøre - både for deg selv og personen du spooner med.

Skulle du mot formodning ikke vite hva dette uttrykket innebærer: Å spoone, eller ligge i skje, refererer til å ligge på siden med partneren din bak deg (eller foran deg, hvis du er «den store skjeen»), tett sammen.

Women's Health Mag har til ære for den berømmelige liggestillingen snakket med flere coacher og eksperter om hvilke bra ting som kan komme ut av å spoone. Og spoiler-alert: Det er alt fra mer sex til følelsen av å være elsket.

Så før du allerede før sexen bestemmer deg for å droppe kosingen etterpå, sjekk ut punktene under.

Følelse av å bli beroliget og elsket

- Det største organet vi har er huden, og behovet de fleste mennesker har for hud-mot-hud-kontakt handler om ønsket vårt om å bli beroliget, trøstet og elsket, forklarer sexterapeut Sari Cooper.

Cooper er grunnlegger av The Center for Love and Sex in New York City, en privatklinikk som spesialiserer seg i sexterapi, parterapi og individuell terapi.

Les også: Derfor sovner menn etter sex

Bra for de som har problemer med nærhet

Har du eller partneren din vanskeligheter med å holde øyekontakt med hverandre etter at dere har hatt, sex, kan spooning være en enklere måte å være nærmere hverandre på, forklarer Cooper.

Når man spooner, er «den lille skjeen» så nær den andre at det er mulig å høre partnerens hjerteslag og bli holdt - uten at man nødvendigvis må stirre hverandre dypt inn i øynene.

Par føler seg nærmere hverandre

Sexcoach Pam Costa forklarer at hun bruker spooning som en øvelse når hun jobber med par.

- Jeg får dem til å prøve dette når de er hos meg ved å sette en timer på fem minutter og spørre dem om de kan legge seg sammen, mens så store deler av kroppene deres som mulig berører hverandre, uten noen annen agenda enn at de skal se hva som skjer i kroppene deres.

Hun sier at de fleste par etter allerede etter den korte tiden føler at de er følelsesmessig nærmere hverandre og har lyst til å være mer fysisk nær hverandre.

Hormonutskillelse

Ifølge sexcoach Costa vil du kunne føle at pusten din blir roligere, dypere og i synk med partneren din når du spooner med noen.

- Ikke bare føles dette avslappende, men det trigger også utskillelse av oxytocin, et hormon og nevrotransmitter som forskere tror er linket til følelser av å knytte bånd og seksuell opphisselse, sier hun.

- Vi er skapt for å knytte bånd som mennesker, og den fysiske nærheten og klemmingen som kommer med spooning senker blodtrykket og sender signaler til kroppene våre om at det er greit å slappe av, sier Rebecca Hendrix, psykoterapeut og ekteskaps- og familieterapeut.

Det er en snarvei til sex

Spooning kan enkelt lede til sex hvis man føler for det.

Personen som ligger innerst, er mottakeren, mens personen som ligger ytterst penetrerer, enten med penis eller en strap-on, sier sexterapeut Cooper.

- Begge kan bidra til støtingen, og begge kan bidra til å stimulere «den lille skjeen», ved hjelp av hender, fingre og/eller sexleketøy.

Les også: Fire vitenskapelige grunner til å ha mer sex

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!