NÆRT FORHOLD: Båndet mellom prins Harry og avdøde prinsesse Diana var tett og helt spesielt.
NÆRT FORHOLD: Båndet mellom prins Harry og avdøde prinsesse Diana var tett og helt spesielt. Foto: Georges De Keerle / Getty Images

Kongelige

- Følte hun måtte gi Harry mest kjærlighet

Prinsesse Diana behandlet sønnene prins William og prins Harry ulikt. Kort tid før hun døde, skal hun ha avslørt at hun følte hun ikke hadde noe annet valg.

Publisert Oppdatert

Forrige helg døpte prins Harry (34) og hertuginne Meghan (37) sin førstefødte sønn, Archie Mountbattten-Windsor, i en privat seremoni i dronning Elizabeths private kapell på Windsor Castle. De siste to årene har Harry både forlovet seg, giftet seg og fått barn.

Det er ingen tvil om at prinsesse Diana ville vært stolt over sin yngste sønn dersom hun fortsatt hadde vært i live i dag. Prins Harry har nemlig gått gjennom en stor forandring. Allerede fra ung alder skapte han overskrifter, og har lenge vært kjent som en ekte «partyprins». Nå har han lagt fortiden bak seg, og byttet ut festingen med bryllup og nå familieliv.

Hertuginne Meghan og prins Harry med sønnen Archie (2 mnd.) under dåpen 6. juli 2019.
Hertuginne Meghan og prins Harry med sønnen Archie (2 mnd.) under dåpen 6. juli 2019. Foto: Chris Allen

I Daily Mail oktober 2018 skrev journalisten Richard Kay at han snakket med prinsesse Diana kort tid før hun døde. Da skal hun ha avslørt sin store sorg over at den britiske kongefamilien hele tiden prioriterte prins William (37), og at hun derfor følte at hun måtte prioritere prins Harry (34).

– Jeg må gjøre det. Charles og jeg jobber hardt for å passe på at begge guttene får like mye tid og kjærlighet, men andre i familien fokuserer bare på William, skal Diana ha fortalt til Kay.

Forskjellbehandling

Resten av kongefamilien, med dronning Elizabeth i spissen, skal ha ment at William var mer verdt i og med at han er arving til tronen.

– Harry pleide å klage over at når han og William besøkte sin farmor dronningen, i Clarence House, var det alltid William hun ga oppmerksomhet. For å kompensere dette, ga Diana mer kjærlighet og oppmerksomhet til Harry, skriver Kay i artikkelen på Daily Mail fra i fjor høst.

Dronningen skal ikke ha taklet kritikken spesielt godt, og dette er en av grunnene til at Diana og dronningen hadde et noe anstrengt forhold.

– Dronningen mente at William måtte forberedes på all oppmerksomheten siden han skal ta over tronen en dag, skriver Kay i artikkelen.

STOR SORG: Prins Harry og prins William var bare 12 og 15 år gamle da prinsesse Diana døde i en bilulykke.
STOR SORG: Prins Harry og prins William var bare 12 og 15 år gamle da prinsesse Diana døde i en bilulykke. Foto: Princess Diana Archive / Getty Images

Snakker varmt om moren

Prins Harry og prins William var bare 12 og 15 år gamle da prinsesse Diana omkom i den tragiske bilulykken i Paris i august 1997. I et intervju med BBC i 2017 fortalte Harry at han og broren vet at moren var i live kort tid etter krasjen.

– Både jeg og William vet det, og vi har blitt det fortalt av flere at det var sånn det var. Hun hadde ganske alvorlige hodeskader, men var absolutt i live i baksetet. Og disse personene som forårsaket ulykken, tok bilder av henne mens hun lå der og døde i stedet for å hjelpe henne, fortalte han åpenhjertig i intervjuet.

Harry og William har de siste årene snakket varmt om moren og åpent om savnet de kjenner, spesielt nå som de begge har stiftet familie.

– Jeg skulle ønske jeg kunne fått råd fra henne, og jeg skulle ønske hun fikk møte Catherine og fått sett barna vokse opp. Det gjør meg trist at hun ikke er her og at de aldri vil få kjenne henne, sa William til britiske GQ i mai.

– Hun er vår mamma. Hun kommer alltid til å være vår mamma. Og så klart, som hennes sønn kommer jeg alltid til å si at hun var verdens mest mamma. Hun overøste oss med kjærlighet og var helt fantastisk. Det er helt sikkert, sa prins Harry i dokumentaren «Diana Our Mother: Her Life and Legacy».

BRA GJENG: Prinsesse Diana ville nok vært stolt om hun hadde sett hvor flotte sønnene har vokst opp til å bli, og ikke minst hvor flotte svigerdøtrene er.
BRA GJENG: Prinsesse Diana ville nok vært stolt om hun hadde sett hvor flotte sønnene har vokst opp til å bli, og ikke minst hvor flotte svigerdøtrene er. Foto: Max Mumby/Indigo

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!