ÅPENHJERTIG: Else Kåss Furuseth har i flere serier vist at hun behersker å lage nære programmer om vanskelige temaer.
ÅPENHJERTIG: Else Kåss Furuseth har i flere serier vist at hun behersker å lage nære programmer om vanskelige temaer. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Underholdning

Else Kåss Furuseth: - Vet ikke om jeg vil ha barn

Komikeren Else Kåss Furuseth fikk en aha-opplevelse da hun forsto at klokken tikket raskere enn hun hadde trodd. Nå skal hun bruke høsten på å finne ut om hun vil ha barn.

Publisert Oppdatert

Else Kåss Furuseth (39) fikk gode tilbakemeldinger på den personlige dokumentarserien «Else om: selvmord» på TVNorge.

Nå i høst er hun aktuell med «Else om: barn». Der sjekker TV-profilen og komikeren ut alle måter å bli forelder på, samt møter mennesker som lever i utradisjonelle familiekonstellasjoner.

– Ideen kom faktisk da Erna Solberg sa i nyttårstalen at Norge trenger flere barn. Hun sa litt vitsete: «Jeg trenger ikke forklare hvordan det gjøres.» Også tenkte jeg: «Jo, det vil jeg gjerne vite hvordan gjøres.» Å se på hva slags muligheter du har til å få barn dersom du sliter med å få det, eller ikke har den familien som man tradisjonelt ser for seg, sier Else til Her og Nå.

Er ikke stresset

Selv er hun singel og barnløs, men har ikke latt akkurat det stresse henne nevneverdig tidligere.

– Jeg fikk rett og slett en liten aha-opplevelse over hvor gammel jeg er. Jeg vet litt lite om hvordan kroppen fungerer på det området. Jeg hadde blitt veldig overrasket hvis jeg ble fortalt: «Det er for sent!» For jeg har jo tenkt at det er aldri for sent, innrømmer 39-åringen.

VANT: Her er Else på scenen etter at hun vant prisen for beste nyhets-, sports- eller aktualitetsprogram for TVNorge-serien «Else om: selvmord» under Gullruten.
VANT: Her er Else på scenen etter at hun vant prisen for beste nyhets-, sports- eller aktualitetsprogram for TVNorge-serien «Else om: selvmord» under Gullruten. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Vil finne ut hva hun vil

Hun har heller ikke kjent noe særlig på presset om å få barn fra omverdenen.

– En venn av meg, komikeren Espen Lervaag, spurte: «Hvilket spørsmål er du mest lei av å få?». Da sa jeg at jeg er så lei av å få spørsmål om barn. Da lo han: «Men Else, det får jo aldri du!» Jeg føler faktisk ikke på noen forventninger annet enn at jeg skjønte at jeg hadde en kropp. Og liksom... skal den brukes?

Under Discoverys høstlansering i juni var Else bare så vidt i gang med innspillingene. Da var hun ikke sikker på om hun selv ønsket barn. De skal fortsette filmingen ut august, og hun håper å finne svar.

– I løpet av innspillingene satser jeg på å finne ut hva jeg vil. Jeg er med på alt fra inseminering til sterilisering. Jeg ble egentlig litt glad av å se at man kan få hjelp da, sier hun ærlig.

– Hva sa familien din da du sa du skulle i gang med dette?

– Faren min er lege. Jeg tror han sa at det er jo en naturlig ting å tenke på, humrer hun.

Else mener det er for mye fokus på kvinnen når det kommer til spørsmålet om barn.

– Jeg lurer også på hvor mennene er i denne situasjonen. Det er mange menn som har lyst på barn også. Hver fjerde mann over 45 år er barnløs. Noe av det er jo valgfritt, selvfølgelig. Det er lov, det også, sier hun.

NÆRE BÅND: Else og programledersøsteren Cecilie Ramona er hverandres beste venner. Her er de under Gullruten i Bergen tidligere i år.
NÆRE BÅND: Else og programledersøsteren Cecilie Ramona er hverandres beste venner. Her er de under Gullruten i Bergen tidligere i år. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Møter ulike familier

Under filmingen møter Else mange forskjellige familiekonstellasjoner. Hun er glad for å få muligheten til å vise frem ulike hverdager hos det norske folk.

– Så lenge barn har noen som er glad i dem, så kan man jo rigge seg til på veldig mange måter. Jeg tror også at vi kan opplyse om det på en lite pretensiøs måte. For eksempel: Hvor kommer den ideen om at en mann og en dame må elske hverandre på en romantisk måte for å få barn? Det kan være at det er to gode foreldre som for eksempel går for venne-løsningen som noen har, sier hun.

– Jeg synes også at det er fint å snakke om barnløshet på en måte som ikke er så nitrist. Hvor mange ganger må fremtredende norske kvinner som er langt over fertilitetsalder, svare på hvorfor de ikke har barn? Det spør man jo ikke en mannlig politiker om! sier den engasjerte programlederen.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!