I STRÅLENDE 
HUMØR: Prinsesse Ingrid Alexandra og dronning Sonja var begge både stolte og glade over at prinsessens skulpturpark nå er ferdigstilt.
I STRÅLENDE HUMØR: Prinsesse Ingrid Alexandra og dronning Sonja var begge både stolte og glade over at prinsessens skulpturpark nå er ferdigstilt. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Kongelige

Dronning Sonja til Ingrid Alexandra: - Du og jeg har hatt noe helt spesielt sammen

Prinsessen og dronningen er sterkt knyttet til hverandre både profesjonelt og privat, og stortrives i hverandres selskap.

Publisert Oppdatert

Bestemor dronning Sonja (82) innrømmer at hun er imponert over barnebarnet prinsesse Ingrid Alexandra (15). Det la hun da heller ikke skjul på da hun talte til prinsessen på hennes konfirmasjonsdag 31. august.

– Du har utviklet deg til å bli en klok, kunnskapsrik, vakker og sosial jente – med omsorg både for mennesker, dyr og natur, sa en rørt bestemor.

At hun er stolt over barnebarnet var også tydelig å se da de sammen markerte ferdigstillelsen av prinsesse Ingrid Alexandras skulpturpark i Slottsparken tidligere i september. De holdt seg tett inntil hverandre, og viste at de har helt spesielle bånd, noe samarbeidet om skulpturparken uten tvil har forsterket.

<b>            FIKK ROS:</b> De to kongelige var imponerte over skulpturen «Tallblyant på rømmen» som er laget etter en tegning til femteklassingen Lise Margrethe Kjernvold fra Vaulen skole i Stavanger. 
FIKK ROS: De to kongelige var imponerte over skulpturen «Tallblyant på rømmen» som er laget etter en tegning til femteklassingen Lise Margrethe Kjernvold fra Vaulen skole i Stavanger. 

– Kjære Ingrid, du og jeg har hatt noe helt spesielt sammen, som jeg har satt stor pris på; nemlig prinsesse Ingrid Alexandras skulpturpark her i Slottsparken. I høst blir den ferdigstilt – med tolv kunstverk. Barn fra alle deler av landet har tegnet skissene til skulpturene. Og vi har sammen vurdert dem underveis i prosessen. Det har vært spennende å samarbeide med deg om dette, og å lytte til dine velfunderte betraktninger, sa dronningen under sin tale til konfirmanten tidligere i høst.

Les også: Ingrid Alexandra er konfirmert - se bildene

Stor mottagelse på slottet

I forbindelse med ferdigstillelsen inviterte dronningen og prinsessen 180 skolebarn til en mottagelse på Det kongelige slott.

Der var de 18 skoleelevene som har bidratt til skulpturene æresgjester sammen med sine foreldre og søsken. I tillegg var elever fra 5. og 6. trinn ved barneskolene Vahl og Uranienborg i Oslo invitert.

I Store festsal på Slottet ble elevene ønsket velkommen av dronning Sonja og prinsesse Ingrid Alexandra. Bilder av arbeidet med skulpturene og det endelige resultatet ble vist frem, og formgiverne ble trukket frem på scenen. Gjestene ble servert saft og boller, og artisten Emma Steinbakken sto for underholdningen.

SERVERTE SAFT OG BOLLER: Dronning Sonja og prinsesse Ingrid Alexandra sørget for at 180 skoleelever fikk en uforglemmelig ettermiddag på Det kongelige slott.
SERVERTE SAFT OG BOLLER: Dronning Sonja og prinsesse Ingrid Alexandra sørget for at 180 skoleelever fikk en uforglemmelig ettermiddag på Det kongelige slott. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Av og for barn

Prinsesse Ingrid Alexandras skulpturpark åpnet i Slottsparken 19. mai 2016 med skulpturer av og for barn. Skulpturene er resultatet av en landsomfattende konkurranse blant femte- og sjetteklassinger. De siste bidragene kom på plass sommeren 2019.

Vinnerforslagene har blitt satt i produksjon av profesjonelle håndverksbedrifter med barnas formgivning som arbeidstegning. Skulpturparken er en gave fra Sparebankstiftelsen DNB.

Gjestene beveget seg deretter ut i Slottsparken hvor de ble møtt av flott musikk fra Forsvarets stabsmusikkorps. Prinsesse Ingrid Alexandra erklærte parken for ferdig ved å klippe over en blomstersnor med en gullmalt hekksaks. Blomstersnoren er laget av Slottsgartneriet, av materiale fra parken slik den er akkurat nå. Dronningen og prinsesse Ingrid Alexandra fikk også se nærmere på de siste og nyeste tilskuddene til parken.

HEDRET VINNERNE: Prinsesse Ingrid Alexandra delte ut en helt spesiell oppmerksomhet til de elevene som har sørget for at hennes skulpturpark er blitt en realitet.
HEDRET VINNERNE: Prinsesse Ingrid Alexandra delte ut en helt spesiell oppmerksomhet til de elevene som har sørget for at hennes skulpturpark er blitt en realitet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix