SUPERMODELLER: Definisjonen på en supermodell er i stadig endring. På 2000-tallet var det ingen som var mer ettertraktede enn Victoria`s Secret-modellene, men i dag er det Instajentene som gjelder. F.V. Adriana Lima, Alessandra Ambrosio, Gisele Bundchen. Tyra Banks og Heidi Klum.
SUPERMODELLER: Definisjonen på en supermodell er i stadig endring. På 2000-tallet var det ingen som var mer ettertraktede enn Victoria`s Secret-modellene, men i dag er det Instajentene som gjelder. F.V. Adriana Lima, Alessandra Ambrosio, Gisele Bundchen. Tyra Banks og Heidi Klum. Foto: Getty Images

Underholdning

Supermodellenes historie: Dette var de første supermodellene

Mange mener de er en utdøende rase. Nå tar den nye generasjonen over.

Publisert Oppdatert

Supermodeller. De skal være et symbol på tidsånden de lever i, de skal være trendsettere, og de skal være de kvinnene som alle andre ønsker å være.

Tenker man på supermodeller dukker det opp navn som Cindy Crawford, Linda Evangelista, Twiggy, Naomi Campbell og Elle McPherson. Noen vil også hevde at navn som Kendall Jenner og Gigi Hadid fortjener i plass i denne tankerekken, men nettopp det er derimot omdiskutert.

Supermodellkrigen

Tyra Banks har gitt feiden som foregår innad i motebransjen navnet «supermodellkrigen». Mange vil ha sitt sagt, noen er krasse, andre er milde, pressen har kastet seg på, og Gigi og Kendall er blant de som har gått ut og forsvart sin rett til tittelen.

Mange mener nemlig at de er sosiale medier-modeller, og ikke «ekte modeller».

Men hva betyr det egentlig å være en supermodell? Definisjonen på det er i stadig endring, og slik har det alltid vært.

Kvinnen som regnes for å være den første supermodellen er franske Bettina Graziani, eller bare «Bettina». Hun var kjent for å være den mest fotograferte kvinnen i Frankrike, og hun arbeidet med datidens største motehus som Dior, Valentino og Givenchy. Hun regjerte på 40-tallet, og populariserte det som ble kalt «New Look». Her var en smal midje i fokus, mot voluminøse skjørt og ellers elegante silhuetter. Hun la opp som modell på midten av 50-tallet etter ønske fra kjæresten sin, den internasjonale playboyen Aly Khan.

Bettina Graziani, født Simone, var selve levendegjøringen av fransk eleganse. Givenchys ikoniske Bettina-bluse er inspirert av henne.
Bettina Graziani, født Simone, var selve levendegjøringen av fransk eleganse. Givenchys ikoniske Bettina-bluse er inspirert av henne. Foto: Getty Images
Den amerikanske modellen Dorian Leigh regnes som en av de første supermodellene. Hennes aller første modelljobb var en forside for Harper`s Bazaar. Ikke visste de at hun var 27 år og hadde to barn - de trodde nemlig hun var 19.
Den amerikanske modellen Dorian Leigh regnes som en av de første supermodellene. Hennes aller første modelljobb var en forside for Harper`s Bazaar. Ikke visste de at hun var 27 år og hadde to barn - de trodde nemlig hun var 19. Foto: Getty Images

Dorian Leigh, hennes søster Suzy Parker, og svenskfødte Lisa Fonssagrives var også store navn på 40-og 50-tallet.

Så kommer vi til et navn som alle kjenner; Twiggy. Med sin smale kropp og alvelignende utseende stod kortklippede Twiggy for et helt annet ideale, og hun satte virkelig sitt spor på 60-tallet og dens «mod»-bevegelse. Jean Shrimpton var svært populær, og det var også Naomi Sims – som regnes for å være den første mørkhudede supermodellen.

Twiggy gjorde karriere på flere områder, hun var både skuespiller og sanger, men var først og fremst kjent som modell. Twiggys fødenavn er Lesley Hornby, kallenavnet spiller på hennes spede kroppsfasong; twig (kvist).
Twiggy gjorde karriere på flere områder, hun var både skuespiller og sanger, men var først og fremst kjent som modell. Twiggys fødenavn er Lesley Hornby, kallenavnet spiller på hennes spede kroppsfasong; twig (kvist). Foto: Getty Images

På 70-tallet begynte man å se et større mangfold. Lauren Hutton, den nydelige jenta med mellomrommet mellom fortennnene, gjorde stor suksess. Hun har vært å se på forsiden av Vogue ikke mindre enn 41 ganger. Grace Jones, Jessica Lange og Margaux Hemingway var også store navn. Hemningway – barnebarnet til Ernest Hemingway, var blant dem som begynte å tjene (enormt) store summer. Som ansiktet til Babe-perfymen fra Faberge håvet hun inn hele en million dollar.

Lauren Hutton holder fortsatt koken som modell. I 2017 ble hun, i en alder av 74 år, den eldste kvinnen som noensinne har prydet forsiden av Vogue.
Lauren Hutton holder fortsatt koken som modell. I 2017 ble hun, i en alder av 74 år, den eldste kvinnen som noensinne har prydet forsiden av Vogue. Foto: Getty Images
Grace Jones gikk for store motehus som YSL og Kenzo, men stod også bak noen av 80-tallets største pophits.
Grace Jones gikk for store motehus som YSL og Kenzo, men stod også bak noen av 80-tallets største pophits. Foto: Getty Images

Supermodellenes storhetstid

1980-tallet var starten på den moderne supermodellens virkelige storhetstid. Disse kvinnene var ikke bare gjenkjennbare og knyttet til motebransjen, men de var også ansikt utad for de mest kjente merkevarene i verden for øvrig, som Pepsi og Ford. De tjente store penger, og det var «nabojenta» eller den «all american»-looken som regjerte med Elle Macpherson, Christie Brinkley, Cheryl Tiegs og Cindy Crawford i spissen.

everly Johnson, Cheryl Tiegs og Christie Brinkley. På 80-tallet begynte modellene å representere mer enn motehus, og skaffet seg lukrative avtaler med store merkavarer verden over. Her promoterer de en ny kolleksjon dukker.
everly Johnson, Cheryl Tiegs og Christie Brinkley. På 80-tallet begynte modellene å representere mer enn motehus, og skaffet seg lukrative avtaler med store merkavarer verden over. Her promoterer de en ny kolleksjon dukker. Foto: Getty Images

1990-tallet regnes som supermodellenes storhetstid. Naomi Campbell, Cindy Crawford, Christy Turlington, Linda Evangelista og Claudia Schiffer, Elle Macpherson, Stephanie Seymour, var blant de som regjerte.

De hadde personlighetene, så vel som utseendet, og ofte hadde de også berømte kjærester. Evangelista uttalte, på nå famøst vis, at hun ikke en gang orket å stå opp av senga for under 10.000 dollar om dagen.

SUPERMODELLER MED STOR S: Linda Evangelista, Cindy Crawford, Lauren Hutton, Beverly Johnson, Christy Turlington og Naomi Campbell.
SUPERMODELLER MED STOR S: Linda Evangelista, Cindy Crawford, Lauren Hutton, Beverly Johnson, Christy Turlington og Naomi Campbell. Foto: Getty Images
SUPERMODELLENES STORHETSTID: Linda Evangelista, Naomi Campbell og Christy Turlington var 90-tallets it-jenter.
SUPERMODELLENES STORHETSTID: Linda Evangelista, Naomi Campbell og Christy Turlington var 90-tallets it-jenter. Foto: Getty Images
Noen av tidenes største supermodeller ble gjenforent for Versaces motevisning i Milano i september 2017. Cindy Crawford, Naomi Campbell, Claudia Schiffer, Carla Bruni og Helena Christensen bokstavelig talt strålte i sine glitrende gullkjoler. Her sammen med Donatella Versace.
Noen av tidenes største supermodeller ble gjenforent for Versaces motevisning i Milano i september 2017. Cindy Crawford, Naomi Campbell, Claudia Schiffer, Carla Bruni og Helena Christensen bokstavelig talt strålte i sine glitrende gullkjoler. Her sammen med Donatella Versace. Foto: Getty Images
BOMBSHELL: Cindy Crawford må vel kunne kalles selve levendegjøringen av utrykket "bombshell". I dag er det hennes datter, Kaia Gerber, som er motebransjens nye yndling.
BOMBSHELL: Cindy Crawford må vel kunne kalles selve levendegjøringen av utrykket "bombshell". I dag er det hennes datter, Kaia Gerber, som er motebransjens nye yndling. Foto: Getty Images

Ettersom de fleste skuespillerne droppet motemagasinene på den tiden, var det supermodellene som gjaldt.

Mot slutten av 90-tallet var det en ny look som regjerte, for med Kate Moss kom den såkalte «heroin chic»-looken. Kjendisene returnerte også på forsiden av magasinene, og som ansikt utad for de store merkene. Toppen av supermodellens era var nådd.

Dette mener mange ble sementert da skuespiller Renee Zellwegger i 1998 ble viet forsiden av Vogues sempteberutgave.

Britiske Kate Moss var motsetningen til den typiske, amerikanske bombshell-modellen. Gjennom hele 90-tallet, og starten av 2000-tallet, var hun er av de største, og mest innflytelsesrike, moteikonene.
Britiske Kate Moss var motsetningen til den typiske, amerikanske bombshell-modellen. Gjennom hele 90-tallet, og starten av 2000-tallet, var hun er av de største, og mest innflytelsesrike, moteikonene. Foto: Getty Images

På 2000-tallet så man at populariteten til modeller som Tyra Banks, Aleks Mek, Heidi Klum, og Gisele Bundchen fortsatte.

De var moguler, så vel som modeller. Banks, Klum og Bundchen tjente stort som Victoria`s Secret modeller – men Klum var også kjent som programleder for Project Runway, Banks lanserte America`s Next Top Model, og Bundchen lanserte sin egen kolleksjon av sandaler og badetøy. Bunchen toppet Forbes liste over de mest betalte modellene i mange år.

Adriana Lima, Miranda Kerr og Alessandra Ambrosio var også populære. Heroin chic-looken måtte vike for bombshell-looken, og få modeller var mer ettertraktede enn Victoria’s Secret-modellene.

Ingen var mer ettertraktede enn Victoria`s Secret-modellene.. F.V. Tyra Banks, Gisele Bundchen, Heidi Klum, Alessandra Ambrosio og Adriana Lima.
Ingen var mer ettertraktede enn Victoria`s Secret-modellene.. F.V. Tyra Banks, Gisele Bundchen, Heidi Klum, Alessandra Ambrosio og Adriana Lima. Foto: Getty Images
Lily Cole var både modell og skuespiller, og var kjent for sitt dukkeaktige utseende. Her avslutter hun Chanel-showet, sammen med kreativ direktør Karl Lagerfeld.
Lily Cole var både modell og skuespiller, og var kjent for sitt dukkeaktige utseende. Her avslutter hun Chanel-showet, sammen med kreativ direktør Karl Lagerfeld. Foto: Getty Images

Et dukkeaktig utseende ble popularisert gjennom modeller som Jessica Stam, Devon Aoki, Natalia Vodianova, Gemma Ward og Lily Cole.

Instagirls

De senere årene har de største navnene vært Jourdan Dunn, Cara Delevigne, Karlie Kloss, for ikke å glemme Gigi Hadid, Kendall Jenner, Bella Hadid og Hailey Baldwin.

Cara Delevigne nøt stor suksess som modell, og det som kjennetegnet henne var underlige grimaser, og det faktum at hun ofte ikke forsøkte å "se pen ut". I dag jobber hun mest som skuespiller.
Cara Delevigne nøt stor suksess som modell, og det som kjennetegnet henne var underlige grimaser, og det faktum at hun ofte ikke forsøkte å "se pen ut". I dag jobber hun mest som skuespiller. Foto: Getty

Sistnevnte er jentene som Vogue har gitt merkelappen «instagirls». De er enormt populære, har en like enorm fanskare.

Noen mener nå, likevel, at forbrukerne er mer opptatte av den neste, store, fremfor å føle den «samme gamle gjengen». Med sosiale medier blir man stadig eksponert for nye ansikter, noe modeller, og nye forbilder. Derfor kalles denne generasjon for sosiale medier-modeller, fremfor supermodeller. Mange vil uansett hevde at jentene har stor påvirkningskraft, symboliserer – og setter trendene i, tiden vi lever i nå – akkurat som de aller første.

Uansett, om man kaller dem supermodeller eller ei, det som èr sikkert er at den nye bølgen har tatt over. Og den «klassiske» supermodellen kommer nok ikke tilbake med det første.

Kilder: Harper`s Bazaar, Fashion gone Rouge, E! Online, Marie Claire, High Snobiety.

INSTAGIRLS: Jentene har rike og berømte foreldre, enorme fanskarer på sosiale medier, og er moteverdens yndlinger. F.V. Gigi Hadid, Bella Hadid, Kendall Jenner og Hailey Baldwin.
INSTAGIRLS: Jentene har rike og berømte foreldre, enorme fanskarer på sosiale medier, og er moteverdens yndlinger. F.V. Gigi Hadid, Bella Hadid, Kendall Jenner og Hailey Baldwin. Foto: Getty Images
Det anses fortsatt av mange som noe av det største i en modells karriere - å gå for Victoria¨s Secret. Her poserer nykomlingene Kendall Jenner og Gigi Hadid med veteranene Adriana Lima og Joan Smalls.
Det anses fortsatt av mange som noe av det største i en modells karriere - å gå for Victoria¨s Secret. Her poserer nykomlingene Kendall Jenner og Gigi Hadid med veteranene Adriana Lima og Joan Smalls. Foto: Getty Images

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!