Dette er Netflix' nye storsatsing

«The Crown» har et budsjett på over 1 milliard norske kroner.

Publisert

(SIDE2):- Vi får se de kongelige være mennesker og vise sårbarhet. Serien tar bort «masken» som kongefamilien vanligvis bærer i offentligheten, sier Matt Smith i et intervju til The Telegraph.

Han har rollen som prins Philip i den kommende storsatsingen «The Crown» - en Netflix-serie som skal konkurrere mot tidligere favoritter, og dyre produksjoner, som for eksempel «House of Cards» og «Sense8».

«The Crown» har et budsjett på hele 100 millioner pund, eller rundt 1 milliard norske kroner, ifølge  den britiske avisen.

(Artikkelen fortsetter nedenfor videoen)

Slik ble hun dronning Elizabeth II

Serien tar for seg den biografiske historien om dronning Elizabeth II, og forteller fra innsiden av verdens mest kjente adresser - Buckingham Palace og Downing Street 10.

Side2 har denne uken fått se de to første episodene av «The Crown», og mener streamingtjenesten holder det den lover - serien er full av intriger, kjærlighet, og herlige og spennende historiske øyeblikk.

- Dette er ikke bare en historie om en familie, men også om Storbritannia i etterkrigstiden, sier regissør Stephen Daldry i et intervju med Telegraph.

Seriens hovedrolle er besatt av de engelske skuespillerne Claire Foy og Matt Smith, som henholdsvis Elizabeth II og prins Philip. John Lithgow har rollen som Sir Winston Churchill, og Jared Harris spiller kong George IV. «The Crown» er skrevet av Peter Morga.

(Artikkelen fortsetter nedenfor bildekarusellen)

- Samme ingredienser som Downton Abbey

Hoffreporter og kongeblogger, Kjell Arne Totland, har sett de to første episodene av TV-serien, og understreker at han gjerne vil se fler:

- Jeg ble veldig fascinert av hvordan den veksler mellom de store og grandiose kongelige hendelsene vi kjenner fra før - og det mer private og menneskelige. Fiksjonen blander seg naturlig inn blant de historiske fakta. Og jeg likte veldig godt at vi var med «i kulissene» ved velkjente anledninger som balkongscener på Buckingham Palace også lignende. Jeg elsker seriens enestående tidskolorritt - og hvordan man tydeligvis inngående har studert bilder av de kongeliges klær, frisyrer og smykker for å gjøre alt så autentisk som mulig, sier Totalnd til Side2 og legger til:

Foto: Krister Sørbø (NTB scanpix)

- Personlig kunne jeg imidlertid vært den blodige operasjonsscenen, der man fjerner kong Georgs ene lunge, foruten.

Kongehuseksperten synes Claire Foyl gjør en god jobb i rollen som dronning Elizabeth.

- Jeg synes hennes tolkning av den unge og forelskede «Lilibet» gjøres på en sjarmerende måte. Og litt på avstand - kledd i prinsessens klær og med hennes frisyre fra den gang, blir hun den unge Elizabeth - hentet ut av gamle fotografier.

Totland er overbevist om at Netflix' storsatsing vil bli en suksess. Både her hjemme og i verden ellers, mener han.

- Den har mange av de samme ingrediensene som populære Downton Abbey - i tillegg til at «rammen» om handlingen er en sann historie om livet til populære dronning Elizabeth. For yngre mennesker vil historien være ny og spennende - og for oss andre en viktig påminnelse om hvor mye som har forandret seg i verden siden 1952, da «Lilibet» brått og uventet ble britenes dronning - bare 26 år gammel.

The Crown kommer på Netflix 4.november.