Foto: (TLC)

Dette er historiens verste seriemordere

Se hvem som topper listen.

Publisert

(SIDE2): Ted Bundy, Gary Ridgway og Tommy Lynn Sells er alle kaldblodige seriemordere som på brutal måte har avsluttet livet til flere titalls personer.

Det som kjennetegner dem er at de alle er psykopater, men det er ikke det i seg selv som gjør de så grufulle.

Skala av ondskap
Det anslås nemlig at omkring en av hver 100 person er en psykopat. Ikke alle disse velger å drepe, men så er det noen som gjør akkurat det.

Bundy, Ridgway og Lynn Sells valgte alle å drepe – og de drepte mange.

Men hvem er verst?

Dr. Michael Stone ved Columbia University har studert massemordere og deres atferd nøye.

Han har blant annet laget en skala for å måle ondskapsfulle handlinger. Jo mer grufull handlingen er, jo høyere havner de på den kriminelle på skalaen og i TLC-programmet «Forstå ondskapen» plasserer han ulike mordere i et nivåsystem etter hva og hvordan de har drept.

I programmet tar Dr. Stone for seg tre av de verste seriemorderne i amerikansk historie, og psykiateren undersøker deres oppvekst nøye for å prøve å finne svar på hvorfor de handler som de gjør.

Ted Bundy
Ted Bundy terroriserte USA på 70-tallet og han skulle lykkes med å drepe minst 30 kvinner før han ble tatt.

Amerikaneren brukte sin sjarm for å lure sine ofre, og stilte også som forsvarer i sin egen rettssak.

For å forstå Bundy, har Dr. Stone sett på seriemorderens oppvekst.

Bundy vokste opp med å tro at moren var hans søster.

Han lærte aldri sin fars identitet å kjenne, og seriemorderen viste tegn til voldelig atferd fra tidlig alder av. Allerede som barn så han ut til å like og se andre lide. Han oppdaget etter hvert at han hadde et talent for det skrevne ord, og brukte tid på å finpusse sin måte å ordlegge seg på – et verktøy som skulle vise seg å blir svært viktig når han begynte på sin mordrangel.

Men hva fikk han til å gå fra å være en psykopat som ikke drepte, til og faktisk bli en som drepte?

Flere mener at etter det at hans velstående, eldre kjæreste i januar 1974 avslo hans frieri og gjorde det slutt med han fikk begeret til å renne over for Bundy. Kort tid etter denne hendelsen dukket nemlig liket av en ung kvinne som lignet hans ekskjæreste opp og i de fire årene som fulgte fortsatte Bundy å drepe.

I 1975 blir han imidlertid arrestert etter at politiet ble mistenkelig til bilen hans og undersøkte denne nærmere. Her fant de det de trengte av bevis. Bundy greide imidlertid å rømme, og fortsatte å drepe i enda tre år før han i 1978 igjen ble arrestert og stilt for retten.

Juryen brukte 45 minutter på å bestemme seg om Bundy var skyldig eller ikke, og han fikk naturlig nok dødsstraff for sine grufulle handlinger.

Til tross for de mange forferdelige ugjerningene Bundy gjennomførte havner han bare på nivå 17 på Dr. Stones rangeringsverktøy. Videre fastslår psykiateren at Bundy ble drevet av seksuell vold når han drepte.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Gary Ridgway
Gary Ridgway er en annen seriemorder som har fått mye oppmerksomhet. Han ble kalt The Green River-morderen på grunn av at flere av hans lik dukket opp i The Green River i Seattle.

De første tre likene ble funnet i august 1982. Ridgway fikk imidlertid fortsette med sin drapsrangel i flere tiår - noe som resulterte i at han totalt skal ha drept minst 48 kvinner.

I motsetning til Bundy skal ikke Ridgway ha hatt en spesielt opprivende barndom.

Gjennom oppveksten hadde han ett stort forbilde, nemlig sin mor. Moren var svært religiøs, men kledte seg allikevel svært utfordrende. Ridgway skal ha vært seksuelt tiltrukket av sin mor, som han både elsket og hatet.

Ridgway giftet seg to ganger, men begge konene var utro mot han noe som gjorde at hans foraktelse mot kvinner vokste. Det er også mulig at disse svikene presset han over kanten - slik at han ble en kaldblodig seriemorder.

Ridgway ble nemlig svært opptatt av prostituerte, og etter et møte med en av disse skal det ha klikket for han. Dette resulterte i det som betegnes som hans første drap og siden fortsatte han og kvele kvinner som kom hans vei – og målet var å drepe så mange av det motsatte kjønn som mulig.

I november 2001 ble han imidlertid arrestert da politiet fant hans DNA på et åsted og under rettssaken sa han seg skyldig i 48 drap – det meste en seriemorder i USA noen gang har tilstått å ha gjennomført.

Dr. Stone plasserer Ridgway på nivå 18 på sin skala, og han mener seriemorderen ble drevet av selve mordhandlingen og at han drepte på en systematisk måte.

Foto: Pool

(Artikkelen fortsettter under bildet)

Tommy Lynn Sells
Men det finnes en psykopatisk seriemorder som er verre enn både Bundy og Ridgway.

Mannen heter Tommy Lynn Sells, og han skal visstnok ha drept sine ofre på en så kaldblodig og grufull måte at han topper Dr. Stones ondskapsliste.

Seriemorderen drepte både barn, kvinner og menn og torturerte sine ofre uten følelser. Dr. Stone beskriver hans måte å drepe på som den man bruker når man tråkker på kakerlakker – og i likhet med Bundy og Ridgway har han undersøkt Lynn Sells barndom i et forsøk på å finne en forklaring på hvorfor han ble en drapsmaskin.

Lynn Sells ble født i 1964. Hans mor skal ha forlatt han som liten baby, og han vokste opp hos sin tante. Som barn skal en nabo ha misbrukt ham seksuelt, og som 14-åring rømte han hjemmefra.

To år senere gjennomførte hans sitt første drap, og i tiden som fulgte skulle Lynn Sells få mange flere mord på samvittigheten. Den kaldblodige massemorderen skal ha reist på kryss og tvers over USA med et formål – å drepe.

Lynn Sells skal visstnok ha myrdet over 70 personer og han brukte ulike metoder for å avslutte forenes liv.

I TLC-programmet ser vi lende bilder fra et møte mellom Dr. Stone og Lynn Sells, og det psykopaten sier foran kamera er både sjokkerende og brutalt. Han viser ingen anger, og under intervjuet prøver han også og forklare hvorfor det er slik.

Hans siste ugjerninger var mot to jenter på tretten og ti år. Han kuttet halsen på dem begge og tiåringen overlevde, mens den andre døde av skadene.

Dr. Stone rangerer Lynn Sells på nivå 22 på sin skala – noe som gjør han til en av de mest grufulle massemorderne i historien.

«Forstå ondskapen» med psykopatiske seriemordere ser du på TLC torsdag kl. 00:00.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!