Foto: Discovery (Discovery)

- Det var kjempeskummelt

Jo Røislien hadde høy puls under innspillingen av sin nye TV-serie. Se bilder fra opptakene her!

Publisert

(SIDE2): Jo Røislien (40) debuterte som TV-fjes i 2011 med NRK-programmet «Siffer». Denne måneden blir han å se i en litt annen rolle når det er premiere på «Countdown Collision» på Discovery.

Se bilder fra innspillingen i bildekarusellen nederst i saken!

Røislien er nemlig den første norske programlederen i nisjekanalen, og han innrømmer at overgangen fra det han omtaler som lokal-TV til internasjonal produksjon var stor.

- Da de ringte fra produksjonsselskapet i London og tilbudte meg en jobb i Discovery kunne jeg ikke si nei. Det var klart jeg ville det. I Norge lager vi lokal-TV hvor vi ser verden gjennom våre egne øyne fra vårt eget ståsted. Når man jobber med et internasjonalt program, i et digert maskineri, så blir det annerledes, sier Røislien til Side2.

- Høy puls
Å være del av en så stor produksjon gjorde naturlig nok også sitt med nervene til den mer eller mindre urutinerte nordmannen - som ikke akkurat er skolert i programlederjobbing.

- De første dagene synes jeg det var kjempeskummelt. Jeg er jo relativt fersk i gamet og under de første to opptakene så var pulsen relativt høy.

Responsen han fikk var imidlertid god.

- De synes jeg var flink og jeg fikk skryt og da ble det lettere. Jeg syne jo det var morsomt. Jeg er opptatt av å formidle kunnskap.

- Ulykker skjer sjelden
I «Countdown to collision» viser Røislien fram oppfinnelser som redder liv. Flyplasser, demninger, oljeplattformer, konteinerhavner og gullgruver er avhengige av moderne teknologi for å fungere og det er denne teknologien og maskinene Røislien tar under nærmere øyesyn.

- Det snakkes ikke om disse skjulte maskinene, som sørger for at ting går bra - før det eventuelt skjer en ulykke. Og ulykker skjer sjelden.

- Det er lett å lage TV der for eksempel folk deler sine historier, der det er følelser. Hvordan forteller man historien til en diger stålkonstruksjon som står stille. Plattformer er fantastiske, men de står bare der. Det vi gjør er å prøve å vise fram hva som kan gå galt.

Foto: Discovery

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Ting kan skje
På spørsmål om det skjedde noe skremmende eller spesielt under innspillingen er han motvillig med å svare. Om dette er fordi det ikke skjedde noe spesielt, eller fordi han er særdeles hemmelighetsfull er imidlertid usikkert.

Han deler imidlertid en liten hendelse.

- Det som er litt snodig er at når man skal lage en stor serie for Discovery, så er det masse folk involvert. Mye av tiden er jeg jo ikke i kamera og derfor sendte vi gjerne et eget team ut til location i forkant som filmer. Mens de filmer de store bildene dagen før så kommer jeg inn dagen etter og da kan ting skje.

Han fortsetter:

- Det var en gang filmteamet hadde filmet masse før jeg ankom. Mens det dagen før hadde vært strålende sol, så begynte det å snø når jeg kom ned. Da måtte man filme alt på nytt, sier han litt oppgitt.

- Ikke glad i ordet realfag
Røislien er utdannet sivilingeniør i industriell matematikk og har en doktorgrad i geostatistikk fra Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU). På spørsmål om hva som bør gjøres for å få ungdommen mer interessert i realfag svarer han engasjert.

- Jeg er ikke spesielt glad i ordet realfag. Realfag er sammensatt av mattefag og naturvitenskapelige fag. De har slått dem sammen. Naturvitenskap handler om å måle verden, men det gjør ikke matte.

- Før var det bare i naturvitenskapen man brukte matte, men nå er matte minst like viktig i for eksempel medisin som i naturvitenskap. Man bruker også matte til å finne ut hvordan hjerner fungerer.

Han mener dette kan være nøkkelen til å få de yngre til å omfavne matematikkfagene.

- Ungdommen trenger å vite hva som er hva, de må få bedre oversikt. De vil vite hva de velger. Jeg tror mange ungdommer liker innholdet i realfag, men de liker ikke dets image.

«Countdown to Collision» sendes på Discovery channel fra 30. august.

SE BILDER FRA SERIEN HER:

5267

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!